Cimet kao začin i kao lijek


Cimet, začin bogate arome i karakterističnog okusa, koristi se već tisućama godina u kulinarstvu i medicini. Njegova upotreba seže unazad do starih civilizacija gdje je bio cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava i posebnog okusa. Danas, cimet je nezaobilazan sastojak u mnogim kuhinjama diljem svijeta, ali i sredstvo u alternativnoj medicini koje se koristi za liječenje raznih tegoba.

Opis i podrijetlo biljke



Cimet
(Cinnamomum verum), poznat i kao pravi cimet ili cejlonski cimet, pripada obitelji Lauraceae. Ova zimzelena biljka raste u tropskim klimama, a potječe iz Šri Lanke, Indije i drugih dijelova jugoistočne Azije. Cimet je bio toliko cijenjen u starim civilizacijama da se smatrao darom dostojnim kraljeva i bogova. U drevnom Egiptu koristio se u procesima mumifikacije i kao parfem, dok su ga Rimljani koristili za poboljšanje okusa vina i jela.


Način dobivanja cimeta


Cimet se dobiva iz unutarnje kore stabla cimeta. Proces započinje rezanjem grana stabla, nakon čega se uklanja vanjska kora, ostavljajući samo unutarnju koja se suši. Tijekom sušenja, kora se prirodno uvija u štapiće, koje potom možemo koristiti cijele ili ih mljeti u prah. Najkvalitetniji cimet dolazi iz Šri Lanke, gdje se tradicionalne metode berbe i obrade prenose s generacije na generaciju.


Vrste cimeta


Postoje dvije glavne vrste cimeta: cejlonski cimet (Cinnamomum verum) i kasija cimet (Cinnamomum cassia). Cejlonski cimet je poznat po svojoj svjetlijoj boji i nježnijem, slađem okusu, dok je kasija cimet tamnije boje i intenzivnijeg, pikantnijeg okusa. Iako je kasija cimet jeftiniji i češći na tržištu, cejlonski cimet se smatra kvalitetnijim zbog nižeg sadržaja kumarina, spoja koji može biti štetan u velikim količinama.

Zanimljivosti o cimetu


Cimet se spominje u Bibliji i drugim drevnim tekstovima, što svjedoči o njegovoj dugoj povijesti. U srednjem vijeku, cimet je bio toliko vrijedan da je korišten kao valuta, a njegova cijena bila je usporediva s plemenitim metalima. Osim toga, cimet ima izuzetno dugu trajnost zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima koja sprječavaju kvarenje.

Ljekovita svojstva cimeta


Cimet je bogat antioksidansima, kao što su polifenoli, koji štite tijelo od oksidativnog stresa i slobodnih radikala. Također, ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala i borbi protiv infekcija. Studije su pokazale da cimet može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, smanjenju kolesterola i poboljšanju zdravlja srca. Njegovi antimikrobni učinci također ga čine korisnim u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Primjena cimeta u liječenju


Cimet se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje raznih tegoba, uključujući probavne smetnje, respiratorne probleme i kožne bolesti. Njegova sposobnost regulacije šećera u krvi čini ga korisnim dodatkom prehrani za osobe s dijabetesom. Također, cimet može pomoći u smanjenju menstrualnih bolova i poboljšanju cirkulacije.

Recept za dvije ljekovite kombinacije

Cimet i med za jačanje imuniteta

Sastojci:
1 žličica cimeta u prahu
2 žličice meda
1 šalica tople vode

Priprema: Umiješajte cimet i med u toplu vodu. Pijte ovu mješavinu svakodnevno ujutro natašte kako biste ojačali imunitet i poboljšali opće zdravlje.


Cimet i limun za detoksikaciju

Sastojci:
1 žličica cimeta u prahu
Sok od pola limuna
1 šalica tople vode

Priprema: Pomiješajte cimet u prahu i sok od limuna u toplu vodu. Pijte ovu mješavinu svako jutro natašte za detoksikaciju organizma i poboljšanje probave.

Primjena cimeta u kulinarstvu



Cimet je nezaobilazan sastojak u mnogim svjetskim kuhinjama. Koristi se u slatkim jelima poput kolača, pita i kruha, ali i u slanim jelima, posebno u bliskoistočnoj i indijskoj kuhinji. Miris cimeta u kolačima donijet će vam božićni ugođaj ili vas vratiti u radost djetinjstva. Njegova aroma obogaćuje kave, čajeve i tople napitke, a dodaje se i u marinade, umake i juhe. Cimet je također ključni sastojak u mnogim začinskim mješavinama, poput garam masale i kineskog pet začina.


Zaključak


Cimet je prirodni lijek koji je s razlogom bio cijenjen tisućama godina. Njegova ljekovita svojstva i široka primjena u kulinarstvu čine ga sastavnim dijelom svake kuhinje. Bez obzira koristite li ga za poboljšanje okusa vaših jela ili za liječenje različitih tegoba, cimet nudi brojne koristi za vaše zdravlje.  Uvijek je važno birati kvalitetan cimet, posebno cejlonski, kako biste maksimalno iskoristili njegova blagotvorna svojstva.



Reference
1. Bajaj, A. S. (2020). The Benefits of Cinnamon: A Comprehensive Review. Journal of Herbal Medicine, 24(1), 45-56.
2. Smith, R. M. (2019). Cinnamon: Spice and Medicine. International Journal of Health Sciences, 13(4), 98-112.


Možda će vas zanimati...



Kurkuma, cimet, đumbir, čili i ružmarin - upoznajte ljekovitu petorku!





Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool