Batat kremšnite - krempita od batata


Slatkasti okus batata čini ovu namirnicu izvrsnim izborom za izradu deserta. Pripremite kremšnite od batata i oduševite svoje ukućane zdravom i ukusnom slasticom!


Kremšnite od batata – potrebni sastojci

 

kremšnite od batata
  • 1 paket lisnatog tijesta
  • šećer u prahu za posipanje
  • 750 g batata sa suhim, narančastim mesom
  • 2 l punomasnog mlijeka
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 pudinga s okusom slatkog vrhnja
  • 200 g gustina
  • 2 listića želatine (prema potrebi)
  • 0,5 l vrhnja za šlag (ili 2 vrećice šlag-pjene) 

 

Kremšnite od batata – postupak pripreme 

Kore za kremšnite

Lisnato tijesto podijeliti na dva dijela, razvaljati i obje kore ispeći na pobrašnjenom limu ili okrenutom plehu za kolače. Ispečene kore pustiti da se ohlade.

Krema od batata

  • Batat treba kuhati neoguljen 20 – 30 minuta, odnosno dok ne omekani. Nakon toga se izvadi iz vode, malo ohladi i oguli. Tako pripremljeni batat se propasira ili izradi štapnim mikserom, sve dok se ne dobije jednolična smjesa bez grudica. Savjet: umjesto da ga skuhate, batat možete također ispeći u kori u pećnici. Na taj će način zadržati još puniji okus, ali i više hranjivih tvari.
  • 1,5 litra mlijeka se stavi kuhati u veću posudu. U mlijeko se umiješa šećer, vanilin šećer i pripremljeni batat. Uz neprestano miješanje, smjesa se pušta da zavrije par minuta na srednjoj vatri.
  • Dva praška za puding se pomiješaju s gustinom i mikserom umiješaju s preostalih 0,5 litre hladnog mlijeka.
  • Smjesa s batatom makne se s vatre i umiješa se pripremljeni puding. Posudu ponovno zagrijte do vrenja i lagano kuhajte još otprilike 5 minuta, uz neprestano miješanje.
  • Ukoliko je batat dovoljno suh i brašnast, nije potrebno dodavati želatinu. Ako ipak procijenite da vam je potrebna, želatina (prethodno namočena u hladnoj vodi) se dodaje skuhanoj smjesi i dobro promiješa. Krema za kremšnite se tada ostavi da se potpuno ohladi
  • Čvrsti šlag od vrhnja ili od praška za šlag-pjenu dodaje se ohlađenoj kremi i dobro se promiješa.

Ljubičasta krempita? Zašto ne...

Budite kreativni! Umjesto narančastog odaberite ljubičasti batat - intenzivni pigment antocijanin vašoj će krempiti dati fantastičnu lila nijansu!

Kako se slažu kremšnite od batata

U tepsiju ili prikladnu četvrtastu posudu (dimenzija poput ispečenih kora za kremšnite) stavite jednu koru. Na nju ravnomjerno rasporedite kremu i poravnajte je s vrha. Drugu koru prvo narežite na kvadrate željene veličine (kako biste olakšali rezanje i posluživanje gotovih kremšnita) te kvadrate posložite po kremi.

Kremšnite od batata – posluživanje

Kremšnite se drže u hladnjaku nekoliko sati, a najbolje preko noći. Kremšnite posipajte šećerom u prahu tek kada su poslužene na tanjuru. Dobar tek!



Možda će vas zanimati... 


Jednostavan smoothie od jagoda i zobenih pahuljica
Recept za izradu laganog i hranjivog smoothieja  



Batat - nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva
Batat je sladak, hranjiv i ljekovit - upoznajte batat!



photo credit: Mr & Mrs Stickyfingers via photopin cc

0 comments:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool