Slatkasti okus batata čini ovu namirnicu izvrsnim izborom za izradu deserta. Pripremite kremšnite od batata i oduševite svoje ukućane zdravom i ukusnom slasticom!
Kremšnite od batata – potrebni sastojci
- 1 paket lisnatog tijesta
- šećer u prahu za posipanje
- 750 g batata sa suhim, narančastim mesom
- 2 l punomasnog mlijeka
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 pudinga s okusom slatkog vrhnja
- 200 g gustina
- 2 listića želatine (prema potrebi)
- 0,5 l vrhnja za šlag (ili 2 vrećice šlag-pjene)
Kremšnite od batata – postupak pripreme
Kore za kremšnite
Lisnato tijesto podijeliti na dva dijela, razvaljati i obje kore ispeći na pobrašnjenom limu ili okrenutom plehu za kolače. Ispečene kore pustiti da se ohlade.Krema od batata
- Batat treba kuhati neoguljen 20 – 30 minuta, odnosno dok ne omekani. Nakon toga se izvadi iz vode, malo ohladi i oguli. Tako pripremljeni batat se propasira ili izradi štapnim mikserom, sve dok se ne dobije jednolična smjesa bez grudica. Savjet: umjesto da ga skuhate, batat možete također ispeći u kori u pećnici. Na taj će način zadržati još puniji okus, ali i više hranjivih tvari.
- 1,5 litra mlijeka se stavi kuhati u veću posudu. U mlijeko se umiješa šećer, vanilin šećer i pripremljeni batat. Uz neprestano miješanje, smjesa se pušta da zavrije par minuta na srednjoj vatri.
- Dva praška za puding se pomiješaju s gustinom i mikserom umiješaju s preostalih 0,5 litre hladnog mlijeka.
- Smjesa s batatom makne se s vatre i umiješa se pripremljeni puding. Posudu ponovno zagrijte do vrenja i lagano kuhajte još otprilike 5 minuta, uz neprestano miješanje.
- Ukoliko je batat dovoljno suh i brašnast, nije potrebno dodavati želatinu. Ako ipak procijenite da vam je potrebna, želatina (prethodno namočena u hladnoj vodi) se dodaje skuhanoj smjesi i dobro promiješa. Krema za kremšnite se tada ostavi da se potpuno ohladi
- Čvrsti šlag od vrhnja ili od praška za šlag-pjenu dodaje se ohlađenoj kremi i dobro se promiješa.
Budite kreativni! Umjesto narančastog odaberite ljubičasti batat - intenzivni pigment antocijanin vašoj će krempiti dati fantastičnu lila nijansu!
Kako se slažu kremšnite od batata
U tepsiju ili prikladnu četvrtastu posudu (dimenzija poput ispečenih kora za kremšnite) stavite jednu koru. Na nju ravnomjerno rasporedite kremu i poravnajte je s vrha. Drugu koru prvo narežite na kvadrate željene veličine (kako biste olakšali rezanje i posluživanje gotovih kremšnita) te kvadrate posložite po kremi.Kremšnite od batata – posluživanje
Kremšnite se drže u hladnjaku nekoliko sati, a najbolje preko noći. Kremšnite posipajte šećerom u prahu tek kada su poslužene na tanjuru. Dobar tek!Možda će vas zanimati...
Jednostavan smoothie od jagoda i zobenih pahuljica
Recept za izradu laganog i hranjivog smoothieja
Batat - nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva
Batat je sladak, hranjiv i ljekovit - upoznajte batat!
photo credit: Mr & Mrs Stickyfingers via photopin cc