Uzgoj brokule u Hrvatskoj za sada je uglavnom ograničen na kućne vrtove i mala obiteljska gospodarstva. Zbog izuzetne hranjive vrijednosti sve više ljudi želi uzgojiti brokulu za vlastite potrebe. Jeste li i vi među njima?
Brokula – opis biljke
Vršni cvat brokule na rozeti |
Brokula ima rozetu lišća plavozelene ili sivozelene boje. Biljka obično naraste 50 – 90 cm. Na vrhu se razvija vršni (centralni) cvat, koji se sastoji od pravih cvjetova debelih stabljika.
Uzgoj brokule
U usporedbi sa cvjetačom, brokula je nešto manje zahtjevna za uzgoj. Kod uzgoja treba paziti na pravilan odabir tla, vrijeme sijanja / sadnje, dostatno navodnjavanje i pravovremenu berbu. Njega, održavanje i zaštita od bolesti i štetočinja ista je kao i za cvjetaču.Kakvo tlo odabrati za uzgoj brokule?
Za brokulu su povoljna srednje teška humusna tla. Tlo bi trebalo biti blago kiselo, s pH vrijednošću između 6 i 6,8. Brokuli ne smeta slano tlo te je pogodna za uzgoj u krajevima uz more, npr. u dolini Neretve. U Hrvatskoj se brokula najprije uzgajala u dubrovačkom primorju. Zbog blagih zima, ovo je područje pogodno i za uzgoj ozimih vrsta brokule.Sjetva ili sadnja brokule?
Brokula se može uzgajati izravnom sjetvom. Ipak, zbog zahtjeva prema vanjskim uvjetima (temperatura), brokula se najčešće uzgaja iz presadnica, koje se mogu uzgojiti u kontroliranim uvjetima.Kako uzgojiti presadnice brokule?
Presadnice brokule se proizvode poput presadnica drugih kupusnjača. Za klicanje biljke najpovoljnija je temperatura 20 - 24 stupnja. Ukoliko ne možete osigurati ovaj uvjet, imajte na umu da je minimalna temperatura za klicanje 5 stupnjeva, a maksimalna 35. Oko 25-35 dana nakon sjetve, biljke razviju oko 4-5 većih listova. Nakon toga su spremne za presađivanje, naravno, ukoliko to vanjski uvjeti dozvoljavaju.Temperature za uzgoj brokule
Kada se cvat počne formirati, poželjno je da temperature ostanu ispod 20 stupnjeva. Temperature više od 25 stupnjeva prouzročit će rahljenje cvatova i brže otvaranje cvjetova. Također, cvatovi će ostati sitniji. Visoke temperature mogu, kao kod cvjetače, prouzročiti prerastanje lisnih brakteja (priperaka) kroz cvat, čime brokula gubi na svojoj tržišnoj vrijednosti.
U vegetativnoj fazi (fazi listanja) brokula podnosi niže temperature, do čak -10 stupnjeva. Međutim, cvatovi se smrzavaju već pri -5 stupnjeva.
Kada posijati i posaditi brokulu – optimalno vrijeme sjetve i sadnje
- Sjetva brokule
Ranoproljetni kultivari se siju od sredine veljače do sredine ožujka, dok se jesenski siju od sredine svibnja do sredine lipnja.
Na područjima s blagom mediteranskom klimom, jesenska sjetva se odvija od sredine lipnja do sredine srpnja. Ozimi kultivari se siju od sredine srpnja do sredine kolovoza.
- Sadnja brokule
Proljetna sadnja brokule obavlja se krajem ožujka i početkom travnja. Jesenski kultivari se sade od sredine lipnja do sredine srpnja.
U mediteranskim uvjetima, rokovi su nešto drukčiji. Brokula se sadi od sredine srpnja do sredine kolovoza. Sadnja ozime brokule se obavlja od sredine kolovoza do sredine rujna.
Uzgoj brokule – razmaci kod sadnje
Brokula se sadi u redove razmaka 60 do 80 cm. Ako planirate brati i sekundarne cvatove, razmak između redova može biti i veći. Razmak između biljaka u redu bi trebao biti od 30 – 40 cm.Navodnjavanje, gnojidba i održavanje nasada kod uzgoja brokule
Kompost |
Brokula mora imati dovoljno vode. Pritom treba paziti da je tlo dobro drenirano i da voda ne stagnira, jer to može uništiti biljku. Kroz oko 3 mjeseca vegetacije koristi se od 3 do 6,5 mm vode na dan.
Zbog plitkog korijena, brokulu valja redovito gnojiti tijekom vegetacije. Najpovoljnija gnojiva za brokulu su ovčji gnoj, stajski gnoj te kompost. Uz to se koriste i mineralna gnojiva formulacije NPK, čiji će omjeri ovisiti o sastavu tla.
Sve dok se redovi ne premreže listovima, obavlja se međuredna obrada tla. Na taj se način uklanjaju eventualni korovi, ali i osigurava povoljan kapacitet tla za vodu i zrak.
Brokula – mjesto u plodoredu
Sadnja brokule se ne treba ponavljati na istom tlu sljedeće 3-4 godine. Brokula će najbolje uspjeti sadi li se nakon salate, špinata, celera, graška, ranog krumpira, luka ili češnjaka.Berba brokule – kako i kada se bere brokula?
![]() |
Presjek cvata brokule |
Kada se bere brokula? Ranoproljetni kultivari su spremni za berbu u svibnju i lipnju, a jesenski od rujna do studenoga. Na mediteranskom području berba jesenskih kultivara odvija se od rujna do prosinca, a ozimih od siječnja do travnja.
Skladištenje brokule
Ubrana brokula se mora čuvati na hladnom (do 4 stupnja), kako cvatovi ne bi požutjeli i uvenuli. Također je moguće da se pri višim temperaturama cvjetovi otvore, a takva brokula gubi svoju vrijednost. Brokula se u hladnjači može čuvati do 2 tjedna pri temperaturi od 0 stupnjeva i uz relativnu vlažnost zraka od 95%.Brokula se pri temperaturi od 20 stupnjeva može održati najviše 3 dana. Međutim, ukoliko se svaki cvat pakira pojedinačno u dobro prianjajuću i nepropusnu foliju, brokula se u ovim uvjetima može održati i desetak dana.
Možda će vas zanimati...
Kako se pravi kompost - kompostiranje kao način života
Doznajte sve o izradi komposta!
Biološki preparati za zaštitu i jačanje bilja koje možete napraviti sami
Recepti za tekuće biljno gnojivo, biljni čaj, biljnu juhu i biljni ekstrakt