Batat - nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva


Piše: Bernarda Lusch

Batat ili slatki krumpir namirnica je visoke hranjive vrijednosti, a pripisuju mu se i neka ljekovita svojstva. Od batata se pripremaju slana i slatka jela. Upoznajte batat! 

Batat – opis namirnice 



Batat je zadebljali korijen istoimene biljke. Zbog oblika se ponekad naziva gomoljem, iako po svojoj anatomiji to zapravo nije.

Oblik batata može biti vretenasto izdužen do okrugao. Brojne sorte batata mogu imati različito obojene pokožice – od žućkaste i narančaste do bakreno ljubičaste.  

Meso batata se također razlikuje od sorte do sorte te može biti bijelo, žuto, narančasto, ružičasto ili čak ljubičasto. Kod nas je najčešći batat s narančastim mesom.

Najcjenjenije sorte su one koje nakon kuhanja imaju suhu i brašnastu teksturu. Manje kvalitetni korijeni batata nakon kuhanja ostaju vlažni i vlaknasti, te se kao takvi najčešće prerađuju (između ostalog, koriste se u proizvodnji alkohola)

Batat – nutritivna vrijednost termički obrađene namirnice

Batat ili slatki krumpir sadrži oko 76% vode, 20,7% ugljikohidrata, 2% bjelančevina i 1,3% pepela. Ostatak otpada na mikronutrijente. (pogledajte tablicu)


Batat - nutritivna vrijednost




Batat i ugljikohidrati

Termički obrađen batat sadrži ukupno 20,7 g ugljikohidrata na 100 g namirnice. Od toga, 3,3 g otpada na dijetalna vlakna, 7 g na škrob, a 6,5 g na šećere. Vrlo je zanimljiva promjena sadržaja ugljikohidrata kod sirovog i termički obrađenog batata. Naime, sirovi batat ima veliki udio škroba, koji se nakon kuhanja ili pečenja pretvara u maltozu. Zbog toga je termički obrađeni batat osjetno slađi od sirovog. Uz veliki udio maltoze, batat sadrži i značajnu količinu saharoze, te nešto glukoze i fruktoze.


Masnoće u batatu

Batat ima zanemarivi udio masnoća te je stoga pogodan za dijetalnu prehranu kod raznih tegoba. Međutim, dobro je napomenuti da je čak i to malo masti u batatu pohranjeno u zdravom obliku. U 100 g termički obrađene namirnice nalazimo 0,1 g polinezasićenih masnih kiselina, od čega 4 mg omega 3 te 60 mg omega 6 masnih kiselina. Batat ne sadrži kolesterol.


Batat – vitamini i minerali

Što se tiče vitamina u batatu, svakako fascinira količina vitamina A. Tako 100 g kuhanog ili pečenog batata sadrži gotovo četiri puta veću dozu od dnevno preporučene. Ipak, razloga za zabrinutost nema. Vitamin A se u batatu nalazi prvenstveno u obliku beta karotena, narančastog biljnog pigmenta. (više o djelovanju biljnih pigmenata pročitajte u tekstu Biljni pigmenti – dugine boje zdravlja). Logično je stoga zaključiti da više beta karotena sadrže sorte s narančastim i crvenkastim mesom. Višak beta karotena se na siguran način izlučuje iz organizma, a jedina neugodna nuspojava kod ekstremnih doza može biti privremena žućkasto-narančasta boja kože.

Značajan je sadržaj vitamina C te vitamina B6, dok ostale vitamine B skupine nalazimo u batatu tek u manjim količinama.

Najzastupljeniji mineral u batatu je kalij, a od ostalih minerala vrijedno je spomenuti mangan, magnezij, bakar i fosfor.

Batat – ljekovita svojstva

Beta karoten

Za ljekovitost batata u prvom je redu zaslužan visok udio beta karotena. Ovaj biljni pigment aktivno sudjeluje u regeneraciji kože i sluznice. Osim toga djeluje i kao snažni antioksidans, štiteći naš organizam od djelovanja slobodnih radikala, a time i od zloćudnih bolesti. Također, beta karoten štiti našu kožu od štetnog UV zračenja. Prije sezone sunčanja, dobro je obnoviti zalihe beta karotena u organizmu. Beta karoten potiče stvaranje melanina, pigmenta koji našoj koži daje boju. Beta karoten djeluje preventivno protiv noćnog sljepila te preosjetljivosti na svjetlo. Za bolju iskoristivost beta karotena, batat poslužite uz nešto masnoće (barem 3-5 g)

Nizak glikemijski indeks

Dijabetičari i svi oni koji moraju kontrolirati razinu glukoze u krvi mogu bez bojazni uživati u slatkom okusu batata. Glikemijski indeks batata je 17 (sve do vrijednosti 55 smatra se niskim glikemijskim indeksom). Kao namirnica s niskim glikemijskim indeksom batat je prikladan za sve vrste redukcijskih dijeta.

Kalij za srce, mišiće i živce

Kalij je jedan od elektrolita koji regulira količinu vode u tijelu, a važan je za funkcioniranje mišićnog i živčanog sustava. Nedostatak kalija može dovesti do visokog krvnog tlaka, koji zatim može ugroziti zdravlje srca i krvožilnog sustava. Kada smo izloženi stresu, naše tijelo troši više kalija nego obično. Kako bi se spriječio deficit koji može dovesti do raznih zdravstvenih tegoba, tijekom stresnih razdoblja potrebno je povećati količinu ovoga minerala – ne zaboravite tada na batat!

Batat u kuhinji


Batat se može pripremiti na sve načine na koje se priprema krumpir. Uživajte u batatu u obliku pirea, pomfrita, čipsa, krem juhe ili ga jednostavno skuhajte u slanoj vodi i prema ukusu začinite. Dodajte batat uz pečenku ili oplemenite njime razna variva od povrća.

Još jedna komparativna prednost batata u odnosu na krumpir njegova je mogućnost primjene u pripremi slatkih jela i deserta. Tako se savijača (štrudla) i pita od batata pripremaju poput savijače i pite od slatke bundeve. Prava poslastica za posebne prilike su kremšnite od batata, koje se prave od pudinga i bez jaja.

photo credit: CIP Headquarters via photopin cc
photo credit: kimberly.kalil via photopin cc


Možda će vas zanimati...


Kremšnite od batata
Recept za izradu krempite ili kremšnita od batata

Uzgoj batata
Što je potrebno za uzgoj batata u Hrvatskoj

Biljni pigmenti - dugine boje zdravlja
Beta karoten, antocijanin, klorofil... doznajte kako djeluju u organizmu



6 comments:

Miljenko kaže...

Posadio sam 8 sadnica batata eksperimentalno, nadam se u uspjeh...

Bernarda Lusch kaže...

Sretno! Bit će nam drago ako s nama podijelite rezultate eksperimenta.

Unknown kaže...

ja sam pokušao sa 3 sadnice.Nadzemni dio je velik a vidjet čemo kakvi če biti gomolji.

Unknown kaže...

Može li se batat jesti sirov?

zdravo zdravo kaže...

Isprika što je Vaš komentar objavljen s tolikim zakašnjenjem... Nadamo se da ste bili zadovoljni berbom!

zdravo zdravo kaže...

Iako postoje različite teorije o mogućnosti konzumiranja sirovog batata, prevladava mišljenje da ga treba izbjegavati. Batat u sirovom stanju sadrži neke toksine, a uz to je i puno teže probavljiv.

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool