Klorofil, beta-karoten, antocijanin… Osim što hranu čine živopisnom i privlačnom, biljni pigmenti blagotvorno djeluju i na naše zdravlje. Doznajte zbog čega su nam toliko korisni!
Piše: Bernarda Lusch
Žuti biljni pigmenti
Kurkumin
Kurkumin je snažan antioksidans, a brojna istraživanja potvrdila su njegov povoljan učinak kod raznih bolesti koje nastaju upravo oksidativnim stresom. To se prije svega odnosi na rak, krvožilne, neurodegenerativne te razne upalne bolesti. Neke studije pokazuju da ljudi koji prehranom unose više kurkumina (60 – 100 mg dnevno) rjeđe obolijevaju od raka dojke, prostate, pluća i debelog crijeva. Kurkumin također snižava šećer u krvi, te djeluje antialergijski. Osim toga, ovaj svestrani biljni pigment veže teške metale poput olova i kadmija i tako smanjuje njihovu toksičnost u organizmu. Iako je zapadna medicina još uvijek suzdržana prema mogućnostima kurkumina, nema razloga da ga ne isprobate. Naime, konzumacija kurkumina za zdrave osobe nema nikakve štetne nuspojave! (ako koristite bilo kakve lijekove, osobito one protiv zgrušavanja krvi, prije upotrebe posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom).
Namirnice koje sadržavaju kurkumin: začin kurkuma te začinska mješavina curry, u kojem je kurkuma jedan od osnovnih sastojaka.
Lutein

U ljudskom organizmu lutein igra važnu ulogu u održavanju zdravlja očiju. Naime, lutein je sadržan u očnom pigmentu. Svojim snažnim antioksidativnim djelovanjem lutein štiti makulu od degenerativnih oštećenja. Makula ili tzv. žuta pjega je centralni dio mrežnice oka, a zaslužna je za vidnu oštrinu. Uslijed starenja i nekih bolesti (npr. dijabetes) dolazi do smanjenja količine luteina u makuli, a time i do postupnog gubitka očne oštrine. Stoga dodatni unos luteina putem hrane ili suplemenata može imati povoljan učinak na očuvanje vida.
Lutein je topiv u mastima i apsorbira se u tankom crijevu. Važno je napomenuti da lutein iz voća i povrća povećava svoju bioraspoloživost kuhanjem. S druge strane, dugotrajno kuhanje može smanjiti koncentraciju luteina. Stoga je namirnice bogate luteinom najbolje tek kratko prokuhati te poslužiti uz nešto masnoće.
Namirnice koje sadrže lutein: kukuruz, žuta i narančasta paprika, zeleno lisnato povrće (osobito kelj i špinat), samoniklo bilje (potočarka, maslačak), marelice
Narančasti biljni pigmenti
Beta-karoten

Namirnice koje sadrže beta-karoten: mrkva, marelica, bundeva, batat, dinja, rajčica te tamnozeleno lisnato povrće (blitva, špinat)
Beta-kriptosantin
Namirnice koje sadrže beta-kriptosantin: naranča, paprika, začinska mljevena paprika, bundeva
Zeleni biljni pigment
Klorofil
Brojne studije pokazuju da klorofil koji dobivamo konzumacijom zelenog povrća pomaže kod nekih funkcija našeg tijela te kod otklanjanja raznih tegoba. Tako je klorofil blagotvoran kod želučanih i crijevnih problema, jer pospješuje probavu i ubrzava pražnjenje crijeva. Osim toga, klorofil potiče stvaranje hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Antibakterijska svojstva klorofila otklanjaju loš zadah, te se ponekad u tu svrhu koristi u žvakaćim gumama. Zeleno povrće upravo zahvaljujući klorofilu potpomaže apsorpciju kalcija u našem organizmu. Uz sve to, klorofil ima dokazano antioksidativno i protuupalno djelovanje. Klorofil se gubi kuhanjem, te je stoga najbolji izvor ovog antioksidansa zeleno povrće u svježem obliku.
Namirnice koje sadrže klorofil: špinat, blitva, grašak, brokula, kupus, list peršina, alge, pšenične klice
Crveni biljni pigmenti
Likopen
Namirnice koje sadrže likopen: rajčica, lubenica, crveni grejp
Betacijanin

Namirnice koje sadrže betacijanin: cikla, blitva
Crveni, plavo-ljubičasti i tamnoplavi pigment
Antocijanin
Poput ostalih biljnih pigmenata, antocijanin u našem organizmu ima moćno antioksidativno djelovanje. Djeluje protiv virusnih i bakterijskih upala, a blagotvornim se pokazao i kod dijabetesa. Antocijanin opušta krvne žile i čini ih elastičnima, snižava krvni tlak i sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Zbog svega ovoga, antocijanin se svrstava među važne čimbenike prevencije srčanih i moždanih udara.
Namirnice koje sadrže antocijanin: jagoda, višnja, crveni i crni ribiz, malina, brusnica, šljiva, crveno (crno) grožđe, patlidžan, ljubičasti kupus, kupina, borovnica
Fotografija kurkume:
photo credit: Anant N S (www.thelensor.tumblr.com) via photopin cc
Možda će vas zanimati...
Cikla - jeste li svjesni vrijednosti ove namirnice?
Upoznajte ljekovita svojstva cikle!