Uzgoj batata


Pomalo egzotični, ali vrlo hranjivi batat moguće je uzgojiti i u Hrvatskoj. Za uzgoj batata potrebni su određeni klimatski uvjeti te pravilan odabir tla. Gdje, kada i kako možete saditi batat – doznajte u tekstu koji slijedi.

Batat ili slatki krumpir – otkuda potječe?

Batat (lat. Ipomoea batatas) je tropska biljka. Potječe iz Latinske Amerike, otkuda se proširio po tropskim područjima diljem svijeta. Batat su poznavali i uzgajali još drevni narodi poput Inka u Peruu, Maja u Meksiku te Maora na Novom Zelandu.

U tropskim je uvjetima batat višegodišnja biljka. Međutim, u poljoprivredi se batat uzgaja kao jednogodišnja kultura. Osim u tropskim područjima, uzgoj batata je moguć i u umjerenijim klimatskim uvjetima, kakve primjerice imamo i mi u Hrvatskoj. U tom se slučaju batat razmnaža korijenovim izdancima, jer sjeme ne uspijeva dozrjeti.

Batat – opis biljke

Batat ili slatki krumpir je biljka iz porodice slakova, što se najbolje očituje tijekom cvjetanja. Cvjetovi batata su promjera 3 – 4 cm, dok boje variraju od svijetlo ljubičaste, nježno ružičaste do crvenkaste. Plod je oblika tobolca te sadrži do 4 sjemenke. Stabljika je vriježa, dužine od 60 cm pa sve do 5 metara. Listovi su srcoliki i glatki. Korijen može doseći do 2 metra u dubinu, ali se većina upijajućeg korijenja smješta do 30 cm ispod površine tla.

Dio batata koji koristimo u prehrani je zapravo njegov zadebljali korijen. Jedna biljka može razviti od 4 do čak 18 takvih zadebljalih korjenova, pojedinačne mase 100 - 500 g (iznimno i preko 1 kg).  Zbog oblika ih ponekad nazivamo „gomoljima“, iako po svojoj anatomiji to ustvari nisu.

Uzgoj batata – klima i podneblje

Budući da je batat tropska biljka, odgovara mu toplina i vlaga, a ne podnosi mraz. Stoga je uzgoj batata moguć i u umjerenoj klimi, ali samo u područjima koja zadovoljavaju sljedeće preduvjete:

  • Najmanje 4 mjeseca razdoblja bez mraza
  • Tijekom toga razdoblja, dnevne temperature trebaju biti od 21 – 25 stupnjeva, dok se noćne ne bi smjele spuštati ispod 12 stupnjeva.

Temperature ispod 15, ali i veće od 30 stupnjeva ometaju razvoj biljke i smanjuju prinose. Pad temperature ispod 10 stupnjeva već može dovesti do unutarnjih oštećenja biljke te čak i do njena propadanja.

Uzgoj batata u Hrvatskoj


Više regija i područja u Hrvatskoj ispunjava opisane uvjete potrebne za uzgoj batata. U obzir za proizvodnju batata tako mogu doći Slavonija, Podravina, Međimurje, Moslavina i Prigorje, te Istra, Dalmacija s otocima i osobito dolina Neretve. Dakle, batat okvirno uspijeva podjednako u kontinentalnim i primorskim krajevima. Međutim, važno je voditi računa o uvjetima pojedine mikrolokacije. Neki dijelovi Slavonije i Dalmacije tijekom ljeta imaju ekstremne vrućine s temperaturama do 40 stupnjeva, što ozbiljno može ugroziti prinose i kvalitetu korijena.

Uzgoj batata – odabir tla

Batat će najbolje uspjeti na lakšim, dobro dreniranim terenima. Iako batat voli vlagu, zadržavanje vode bi moglo naštetiti korijenu. Idealna pH vrijednost za uzgoj batata je između 5,5 i 6,5, što znači da tlo treba biti blago kiselo.



Batat i navodnjavanje

Za pravilan razvoj batata potrebno je približno 25 mm vode tjedno. U sušnim je razdobljima stoga navodnjavanje nužno za ostvarivanje planiranog prinosa.

Uzgoj batata od korjenovih izdanaka

U tropima se batat može uzgojiti iz sjemena. U našim klimatskim uvjetima batat cvate tek u jesen, te plodovi sa sjemenkama ne uspijevaju dozrijeti. Stoga se batat kod nas uzgaja iz presadnica dobivenih iz izdanaka korijena.

Proizvodnja presadnica batata

Presadnice batata se dobivaju tako da se sitniji i zdravi korjenovi posade u toplo i vlažno tlo, u zaštićenom prostoru i kontroliranim uvjetima. Na jednom kvadratnom metru može se rasporediti do 100 korjenova, tako da se međusobno ne dotiču. Pokrivaju se s otprilike 4 cm zemlje ili treseta (ovisno o početnoj kiselosti tla).

Temperatura tla treba biti od 25 do 30 stupnjeva Celzijevih. Nakon što istjeraju izbojci, potrebno je paziti da temperatura ne prelazi 30 stupnjeva. U tim će uvjetima izbojci postići optimalnu debljinu.

Prvi izbojci spremni su za presađivanje za 4 – 6 tjedana. Do tada postižu dužinu od 15 – 25 cm. Nakon otkidanja, na biljci tjeraju sljedeći izbojci. Svaki posađeni korijen može dati više presadnica, ponekad čak i do 9. Tako se i sadnja odvija u više navrata, odnosno kako se razvijaju nove generacije izbojaka.

Uzgoj presadnica batata u kućnim uvjetima


Ukoliko trebate tek manji broj presadnica za vlastiti vrt, pokušajte ih uzgojiti kod kuće. Trebat će vam manji, dobro zagrijani prostor (25 - 30 stupnjeva) s dosta vlage (oko 90%). Neoštećeni i zdravi korijeni batata postavljaju se vodoravno u plitku gajbu ili neku drugu prikladnu posudu. Na dno se stavlja zemlja ili supstrat (namjenski za uzgoj povrća), a korjenovi batata trebaju biti ukopani do pola. Zemlja ili supstrat se mora redovito zalijevati.

Nakon 2 - 4 tjedna počinju izbijati izbojci. Kada narastu do otprilike 10 cm, iščupaju se iz korijena te se stavljaju (pikiraju) u pripremljene tegle ili kontejnere na ukorjenjivanje (tu se također preporuča uporaba supstrata). Nakon otprilike 2 tjedna presadnice su spremne za sadnju u vrtu - naravno, ukoliko to vremenski uvjeti dozvoljavaju. 

Uzgoj presadnica batata u vodi


Druga opcija je uzgoj presadnica batata u vodi.  Zdrave korijene batata pažljivo operite te ih postavite u posudu s vodom, tako da budu uronjeni do pola. Možete staviti nekoliko u jednu zdjelu ili po jedan batat u čašu ili staklenku. Kako se korjenovi ne bi pomicali u vodi, pomognite se čačkalicama. I u ovom slučaju trebat će vam toplina, pa posudu s batatima postavite na osunčanu prozorsku dasku ili na radijator.

Nakon 2 - 3 tjedna na vrhu će se pojaviti izbojci. Kada narastu 10-ak centimetara, pažljivo ih iščupajte (odvrnite) od korijena. Nakon toga ih stavite u plitku posudu s vodom, najbolje svaki izbojak zasebno. Važno je da stabljika presadnice bude do pola uronjena u vodu, a listovi trebaju visiti preko ruba posude. Kroz nekoliko dana razvit će se korijenje. Kada je korijenje dugo 2 - 3 cm, presadnice su spremne za sadnju na otvorenom. Važno: kod uzgoja presadnica batata u vodi, potrebno je vodu održavati svježom, odnosno prema potrebi je mijenjati!


Sadnja batata

Batat se sadi kada više ne postoji opasnost od mrazova. Temperatura tla za sadnju treba biti viša od 18 stupnjeva. Što je temperatura viša, presadnice će se brže ukorijeniti. Što se tiče Hrvatske, ovakve temperature u kontinentalnim uvjetima postižu se najčešće do sredine svibnja, a uz more oko sredine travnja.

Batat se sadi na dubinu od 5 do 10 cm, a pritom treba nastojati da barem 2 do 3 nodija (čvora) bude u tlu. Razmak između redova je uobičajeno 1 do 1,2 metra, a u redu između biljaka 30 do 50 cm.

Neki autori preporučuju da se gredice uzdignu i prekriju crnom folijom. Ispod folije se brže postižu uvjeti povoljni za rast batata, što naposljetku dovodi do boljeg prinosa.

Uzgoj batata – priprema i obrada tla, uklanjanje korova

Ujesen se tlo treba preorati do 40 cm dubine. U proljeće prije sadnje se brazda zatvara te se pripremaju gredice i, prema potrebi, postavljaju malčevi. U tu se svrhu može koristiti već spomenuta PE folija. Ona je obično crna, ali se za područja uz more savjetuje folija bijele boje. Nakon postavljanja folije bit će potrebno izbušiti rupe na određenim razmacima. U sušnim se područjima istovremeno postavlja i sustav za navodnjavanje.

Ako nije postavljena folija, plitka se obrada između redova primjenjuje odmah na početku uzgoja. Naime, tijekom vegetacije, nadzemni dijelovi biljke brzo će „premrežiti“ redove i tako onemogućiti prolaz.

Korovi koji se javljaju između folija uklanjaju se ručno prije početka vegetacije. Zbog osjetljivosti korijena, upotreba pesticida nije preporučljiva

Uzgoj batata – gnojidba

Batat će trebati manje gnojiva od drugih povrtnih kultura. Sastav i količina gnojiva se može sa sigurnošću utvrditi tek nakon kemijske analize tla. Općenito se može reći da batat treba manje dušika (do cca 15%) i više kalija, a takvu formulaciju nalazimo u gnojivu NPK omjera 7:14:21.

Berba ili vađenje batata

Zadebljali korijeni batata mogu se početi vaditi već 3 mjeseca nakon sadnje. Ipak, ukoliko to vremenski uvjeti dozvoljavaju, berbu je dobro odgoditi. Korijeni će tako postati krupniji, te će prinos biti veći. Ovisno o sorti i klimi, u našim se uvjetima berba batata odvija od kolovoza do listopada, ali svakako prije prvih mrazova. Ukoliko vas ipak iznenadi raniji jesenski mraz, ne brinite, još ništa nije izgubljeno. Korjenovi su donekle zaštićeni pod zemljom pa ih samo trebate čim prije povaditi.
Uobičajena dužina batata za tržište je 15 – 20 cm, a preporučena masa od 150 – 400 g.

Smatra se da je batat tehnološki zreo kada iz prerezane vriježe poteče bijeli sok. Međutim, korijen postiže punu zrelost kada se na mjestu njegova otkidanja više ne pojavljuje sok.

Dodatni savjeti za vađenje batata

  • Nekoliko dana prije berbe dobro je pokositi nadzemni dio biljke. Na taj će način „gomolji“ razviti čvršću pokožicu, što će smanjiti mogućnost oštećenja prilikom vađenja i skladištenja
  • Batat se može vaditi ručno (uz korištenje štihače) ili uz pomoć vadilice za krumpir. Ukoliko je moguće, ipak je bolje primijeniti prvu varijantu, jer će ljudske ruke prouzročiti manje oštećenja 

Uzgoj batata - skladištenje i pakiranje

Budući da tijekom vađenja batat često trpi oštećenja, prvo je potrebno odvojiti zdrave od oštećenih plodova. Oštećene plodove bi bilo najbolje odmah iskoristiti. Ako to nije moguće, potrebno je poduzeti određene korake kako bi se ubrzalo zacjeljivanje oštećenja, te spriječile infekcije i gubitak vlage. Netom izvađeni korijeni se čuvaju 4 – 7 dana pri temperaturi od 25 – 30 stupnjeva, uz relativnu vlagu od 85 – 90 %. Ukoliko nemate mogućnost uskladištenja u ovakvim uvjetima, alternativno korijene možete posložiti u veće gomile i pokriti ih biljnim pokrovom 7 – 10 dana. Za pokrov je najbolje iskoristiti otkos nadzemnog dijela biljke.

Prije otpreme na tržište batat se ne treba prati, već se samo pažljivo otrese zemlja. Korijeni se sortiraju i pakiraju u kartonske kutije, kutije od letvica ili se slažu na plastične podloške (plitice) i prekrivaju prozirnom folijom. U ovakvom ih obliku najčešće nalazimo u trgovačkim lancima, a masa pojedinačnog pakiranja je obično 500 - 1000 g.

Dugotrajno skladištenje

Zdrave korjenove batata moguće je skladištiti do čak 7 mjeseci na temperaturi oko 15 stupnjeva, uz relativnu vlažnost zraka od 85 – 90 %. U takvim uvjetima ipak treba računati na smanjenje početne mase do 6 %, uslijed gubitka vlage i mogućih oboljenja.


photo credit: USDAgov via photopin cc
photo credit: USDAgov via photopin cc

photo credit: ieuleron via photopin cc
photo credit: Valter Jacinto | Portugal via photopin cc



Možda će vas još zanimati...



Kako se pravi kompost - kompostiranje kao način života
Doznajte sve o izradi komposta!

Kako se uzgaja brokula?
Odabir tla, proizvodnja presadnica, sadnja, njega, berba i skladištenje brokule

Batat - nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva
Batat je sladak, hranjiv i ljekovit - upoznajte batat!

Ekološko vrtlarstvo: Prirodne metode suzbijanja štetnika (1. dio)
Puževi, voluharice, gusjenice - kako ih se riješiti na prirodan način



6 comments:

Petar kaže...

Čuo sam za novu vrstu navodnjavanja, solarno navodnjavanje. Nisam još imao prilike da ga isprobam, ali dojmovi ljudi dosada su vrlo pozitivni

Bernarda Lusch kaže...

Hvala na komentaru, možda će ova informacija nekomu koristiti.

Anonimno kaže...

Hvala Vam za ovaj korisni članak. Ja se bavima sadnjom batata za vlastite potebe i do sada sam to radila iskljućivo tako da sam presadnice dobivala sadnjom u zemlju. Slijedeće ću godine probati i sa vodom. Jedino što me je začudilo je da se dobije do 9 presadnica. Ja ih dobijem pko 20-tak po gomolju. Ništa posebno ne radim, jednostavno rastu kao ludi. Hvala vam još jednom na članku. Čovjek uvijek nauči nešto novo.
Sanja

Bernarda Lusch kaže...

Poštovana Sanja, hvala Vama na komentaru i drago mi je ako Vam je članak bio od koristi!
U pravu ste, 9 je čudna brojka, možda bi trebalo zaokružiti na 10 :) To je podatak koji sam pronašla za industrijsku proizvodnju. Vjerujem da se radi samo o veličini batata koji se koristi za presadnice. U industriji se koriste "sitniji" korjenovi (što god to značilo). Veći gomolji, u kućnim uvjetima - kako i sami potvrđujete svojim iskustvom - mogu dati više presadnica.
Lijep pozdrav, Bernarda

Unknown kaže...

Prvi puta imam batat u basti(mala kolicina) i ne znam kako cu ga cuvati na temperaturi i vlagi kao sto pise.

Bernarda Lusch kaže...

Poštovana Dragice, manju količinu batata možete čuvati poput krumpira - najbolje u podrumu. Oštećene korijene izdvojite i potrošite prve. Batat nemojte držati u plastičnim vrećicama već ga radije poslažite u drvenu gajbu i prekrijte slamom (ako nemate slame, poslužit će i deka). Svakako zaštitite od glodavaca. Lijep pozdrav.

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool