Ekološko vrtlarstvo: Biološki preparati za zaštitu i jačanje bilja koje možete napraviti sami


Kemijski pesticidi štite, ali i truju. Prirodni preparati polučit će željene rezultate, a pritom neće naštetiti niti čovjeku niti okolišu. Potražite u prirodi sastojke i napravite sami bio-preparate za zaštitu i jačanje otpornosti bilja. 


Preparati za zaštitu i jačanje bilja – osnovni recepti

Tekuće biljno gnojivo, biljni čaj, biljna juha i biljni ekstrakt – sve su to nazivi za preparate na biljnoj bazi koji su vrlo korisni u eko vrtu. Ovisno o sastavu, polijevaju se ili prskaju po biljkama ili tlu oko biljaka, a pridonose rastu, jačanju otpornosti bilja i / ili zaštiti biljaka od raznih bolesti i štetnika.

Tekuće biljno gnojivo

Odabrane svježe ili sušene biljke miješaju se s odstajalom vodom (najbolje kišnicom), a dobivena smjesa se ostavlja da fermentira. Omjer biljaka i vode nije strogo određen, ali računajte da se na 10 litara vode stavlja otprilike 1 kg svježeg bilja ili 100 – 300 g sušenog bilja. Ovaj omjer okvirno vrijedi i za ostale pripravke od bilja – čajeve, juhe i ekstrakte.

Plastičnu, drvenu ili kamenu posudu sa smjesom treba pokriti mrežicom kako bi se spriječilo upadanje kukaca, a s druge strane dozvolio slobodan ulazak zraka. Barem jednom dnevno potrebno je snažno promiješati sadržaj. Ovisno o vremenskim uvjetima, fermentacija će trajati 10 – 20 dana. Kada gnojivo poprimi tamnu boju i prestane se pjeniti, možete ga procijediti i zatvoriti posudu. Tako pripremljena tekućina se koristi nerazrijeđena ili razrijeđena u određenom omjeru, što će ovisiti o svrsi uporabe.

Tekuće biljno gnojivo obično sadrži dosta dušika i kalija pa se njegova koncentracija i uporaba moraju prilagoditi potrebama kulture.

Savjet: budući da ovakvo gnojivo ima vrlo neugodan miris, posudu stavite negdje gdje taj miris neće smetati. Radi pospješivanja fermentacije, poželjno je da je to mjesto izloženo suncu.

Biljni čaj

Svježe ili osušene biljke preliju se kipućom vodom. Mješavina se ostavi da odstoji 10 – 15 minuta, nakon čega se procijedi.

Biljna juha

Biljke se namaču u vodi 24 sata. Smjesa se nakon toga stavi kuhati na laganu vatru oko 30 minuta. Ohladi se i procijedi.

Biljni ekstrakt

Priprema se od svježeg ili suhog bilja namočenog u vodi. Namakanje traje uglavnom nekoliko sati, a najviše jedan dan. Važno je da se procijedi prije nego što počne fermentirati.

Biološki preparati za jačanje i zaštitu biljaka od bolesti i štetnika – recepti

Tekuće gnojivo od koprive

Najbolje tekuće gnojivo za biovrtove. Potiče rast i stvaranje klorofila, te štiti biljke od raznih nametnika. Kišne gliste, korisni stvaratelji humusa, jako vole tlo natopljeno koprivom. Ipak, imajte na umu da zbog visokog udjela dušika ovo gnojivo ne smijete primijeniti na luku, češnjaku, grahu i grašku.

Radi se prema osnovnom receptu za tekuća biljna gnojiva, a prije primjene razrjeđuje se u omjeru 1:10.

Tekuće gnojivo od gaveza

Ovaj bio-pripravak ima slična svojstva kao i gnojivo od koprive, osim što uz dušik sadrži i dosta kalija. Priprema se i koristi na isti način, a može se i pomiješati s gnojivom od koprive.

Tekuće gnojivo od pravog pelina

Koristi se nerazrijeđeno u slučaju jakog napada mrava i gusjenica, a na ribizu djeluje protiv lisnih ušiju i hrđe.

Omjer za pripremu je 300 g svježih ili 30 g osušenih biljaka na 10 litara vode.

Tekuće gnojivo i juha od vratića

Vratić djeluje protiv hrđe, pepelnice, grinja i jagodinog cvjetara.

Tekuće gnojivo od ove samonikle biljke nerazrijeđeno se prska tijekom zime izravno po biljkama, a tijekom ljeta po tlu oko biljaka.

Juha od vratića razrjeđuje se s vodom u omjeru 1:2, a koristi se za prskanje poslije cvatnje ili jesensko prskanje.

Tekuće gnojivo i juha se rade prema osnovnim receptima u sljedećem omjeru: 300 – 500 g svježe biljke sa cvjetovima ili 30 g osušene biljke na 10 litara vode.

Oprez! Ova je biljka donekle otrovna pa preparate držite izvan dohvata djece!

Tekuće gnojivo od luka i češnjaka

500 g luka i češnjaka umiješa se u 10 litara vode, a sve ostalo se radi prema osnovnom receptu. Prije primjene razrjeđuje se u omjeru 1:10 te se polijeva po tlu oko biljaka. Štiti od gljivičnih oboljenja, osobito kod jagoda i krumpira.

Ekstrakt od lišća rajčice

2 šake usitnjenog lišća i bočnih izdanaka rajčice prelije se s 2-3 litre vode, ostavi da odstoji 3 sata te naposljetku procijedi. Ovaj je pripravak vrlo koristan protiv kupusovog bijelca – prska se izravno po kupusnjačama tijekom svibnja i lipnja, kada je vrijeme izlijetanja ovog leptira.

Juha od poljske preslice

Koristi se preventivno protiv gljivičnih oboljenja. Radi se prema osnovnom receptu za juhu, u omjeru 1 kg svježih ili 150 g osušenih biljaka na 10 litara vode. Dobivena juha se prije prskanja razrjeđuje u omjeru 1:5. 

Čaj od češnjaka

75 g usitnjenog češnjaka stavi se u 10 litara prokuhane vode te ostavi stajati najmanje 5 sati. Prska se nerazrijeđeno po tlu i biljkama preventivno protiv pepelnice.

Juha od kvasije i kalijevog sapuna

Ova je juha vrlo intenzivna i koristi se nerazrijeđena, ali samo u nuždi, kod snažnih napada lisnih uši i drugih nametnika.

Priprema: 150 g strugotine gorkog drva kvasije namače se 24 sata u 2 litre vode. Nakon toga se kuha na laganoj vatri oko jedan sat. Ohladi se i procijedi. Dodaje joj se 2 litre juhe od preslice i 10 litara vode, u kojoj je otopljeno 250 g kalijevog sapuna. Strugotine možete posušiti i koristiti još 2 do 3 puta.

Savjet: ukoliko ne možete nabaviti strugotinu gorke kvasije za pripremu ove juhe, raspitajte se u poljoprivrednoj ljekarni barem za ekstrakt ove korisne biljke.

photo credit: Kamil Porembiński via photopin cc
photo credit: KingsbraeGarden via photopin cc
photo credit: Drew Avery via photopin cc


Možda će vas zanimati... 


Kako se pravi kompost - kompostiranje kao način života
Doznajte sve o izradi komposta!

Najčešće bolesti bilja i biološki načini zaštite
Pepelnica, plamenjača, hrđa, čađavost, siva plijesan, pjegavost lišća 




2 comments:

Bernarda Lusch kaže...

Thank you very much. I hope it's been helpful too.
Greetings from Croatia!

Unknown kaže...

ljepo i poučno za nas mlade vrtlare

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool