Biljni pigmenti - dugine boje zdravlja


Klorofil, beta-karoten, antocijanin… Osim što hranu čine živopisnom i privlačnom, biljni pigmenti blagotvorno djeluju i na naše zdravlje. Doznajte zbog čega su nam toliko korisni! 


Žuti biljni pigmenti

  • Kurkumin

Čudesni kurkumin u Indiji se koristio još u 2. tisućljeću prije Krista kao začin i kao lijek. Dobiva se iz biljke koja se zove kurkuma ili indijski šafran.

Kurkumin je snažan antioksidans, a brojna istraživanja potvrdila su njegov povoljan učinak kod raznih bolesti koje nastaju upravo oksidativnim stresom. To se prije svega odnosi na rak, krvožilne, neurodegenerativne te razne upalne bolesti. Neke studije pokazuju da ljudi koji prehranom unose više kurkumina (60 – 100 mg dnevno) rjeđe obolijevaju od raka dojke, prostate, pluća i debelog crijeva. Kurkumin također snižava šećer u krvi, te djeluje antialergijski. Osim toga, ovaj svestrani biljni pigment veže teške metale poput olova i kadmija i tako smanjuje njihovu toksičnost u organizmu. Iako je zapadna medicina još uvijek suzdržana prema mogućnostima kurkumina, nema razloga da ga ne isprobate. Naime, konzumacija kurkumina nema nikakve štetne nuspojave!

Namirnice koje sadržavaju kurkumin: začin kurkuma te začinska mješavina curry, u kojem je kurkuma jedan od osnovnih sastojaka.

  •  Lutein


Lutein je biljni pigment iz skupine karotenoida, a voću i povrću daje žućkastu boju.

U ljudskom organizmu lutein igra važnu ulogu u održavanju zdravlja očiju. Naime, lutein je sadržan u očnom pigmentu. Svojim snažnim antioksidativnim djelovanjem lutein štiti makulu od degenerativnih oštećenja. Makula ili tzv. žuta pjega je centralni dio mrežnice oka, a zaslužna je za vidnu oštrinu. Uslijed starenja i nekih bolesti (npr. dijabetes) dolazi do smanjenja količine luteina u makuli, a time i do postupnog gubitka očne oštrine. Stoga dodatni unos luteina putem hrane ili suplemenata može imati povoljan učinak na očuvanje vida.

Lutein je topiv u mastima i apsorbira se u tankom crijevu. Važno je napomenuti da lutein iz voća i povrća povećava svoju bioraspoloživost kuhanjem. S druge strane, dugotrajno kuhanje može smanjiti koncentraciju luteina. Stoga je namirnice bogate luteinom najbolje tek kratko prokuhati te poslužiti uz nešto masnoće.

Namirnice koje sadrže lutein: kukuruz, žuta i narančasta paprika, zeleno lisnato povrće (osobito kelj i špinat), samoniklo bilje (potočarka, maslačak), marelice



Narančasti biljni pigmenti

  • Beta-karoten

Ovaj biljni pigment iz skupine karotenoida poznat je i kao provitamin A. To znači da se u ljudskom organizmu može pretvoriti u vitamin A. U odnosu na vitamin A koji dobivamo iz namirnica životinjskog porijekla, beta-karoten ima i određenu prednost. Naime, prekoračenje preporučene doze vitamina A može biti opasno za zdravlje, dok se eventualni višak beta-karotena na siguran način izlučuje iz organizma. Jedina moguća nuspojava pretjeranog unosa beta-karotena je privremena žuto – narančasta nijansa kože.

Beta-karoten je važan u očuvanju zdravlja i regeneraciji naše kože i sluznice. Osim toga, štiti kožu od štetnog UV zračenja te potiče stvaranje melanina, pigmenta koji daje boju našoj koži. Beta-karoten ima dokazano pozitivno djelovanje u prevenciji fotosenzibilnosti i noćnog sljepila.

Namirnice koje sadrže beta-karoten: mrkva, marelica, bundeva, batat, dinja, rajčica te tamnozeleno lisnato povrće (blitva, špinat)

  • Beta-kriptosantin

Beta-kriptosantin je još jedan biljni pigment iz skupine karotenoida. Srodan je sa beta-karotenom te u našem organizmu djeluje na sličan način.

Namirnice koje sadrže beta-kriptosantin: naranča, paprika, začinska mljevena paprika, bundeva


Zeleni biljni pigment

  • Klorofil

Za divnu, umirujuću zelenu boju prirode koja nas okružuje zaslužan je upravo biljni pigment klorofil. No, blagodati koje klorofil donosi ljudskom organizmu značajno nadilaze relaksirajući vizualni podražaj.

Brojne studije pokazuju da klorofil koji dobivamo konzumacijom zelenog povrća pomaže kod nekih funkcija našeg tijela te kod otklanjanja raznih tegoba. Tako je klorofil blagotvoran kod želučanih i crijevnih problema, jer pospješuje probavu i ubrzava pražnjenje crijeva. Osim toga, klorofil potiče stvaranje hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Antibakterijska svojstva klorofila otklanjaju loš zadah, te se ponekad u tu svrhu koristi u žvakaćim gumama. Zeleno povrće upravo zahvaljujući klorofilu potpomaže apsorpciju kalcija u našem organizmu. Uz sve to, klorofil ima dokazano antioksidativno i protuupalno djelovanje. Klorofil se gubi kuhanjem, te je stoga najbolji izvor ovog antioksidansa zeleno povrće u svježem obliku.

Namirnice koje sadrže klorofil: špinat, blitva, grašak, brokula, kupus, list peršina, alge, pšenične klice


Crveni biljni pigmenti

  • Likopen

Dugi niz godina istražuju se ljekovita svojstva ovog crvenog pigmenta. Likopen je snažni antioksidans koji štiti naš organizam od djelovanja slobodnih radikala. Zbog toga se njegova uloga povezuje sa prevencijom zloćudnih bolesti, odnosno usporavanjem razvoja tumorskih stanica. Likopen također smanjuje štetni LDL kolesterol te na taj način sudjeluje u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Iskoristivost likopena u našem organizmu povećava se kuhanjem namirnica koje ga sadrže. Tako ćemo iz umaka ili juhe od rajčice dobiti puno više likopena nego iz svježega ploda.

Namirnice koje sadrže likopen: rajčica, lubenica, crveni grejp

  • Betacijanin

Betacijanin je crveni biljni pigment koji nalazimo prvenstveno u cikli. Betacijanin povoljno utječe na širok spektar bolesti i tegoba. Prije svega, postoje naznake da betacijanin može usporiti rast tumorskih stanica kod raka dojke i prostate. Betacijanin također štiti stanice mozga od slobodnih radikala, usporava neurodegenerativne promjene te može ublažiti kognitivni deficit. Još se uvijek ispituje potencijal betacijanina u liječenju kronične mijeloične leukemije.

Namirnice koje sadrže betacijanin: cikla, blitva


Crveni, plavo-ljubičasti i tamnoplavi pigment

  • Antocijanin

Antocijanini su biljni pigmenti iz skupine flavonoida. Ovisno o pH vrijednosti, antocijanini povrću i voću mogu dati crvenu, plavo-ljubičastu ili tamnoplavu boju.

Poput ostalih biljnih pigmenata, antocijanin u našem organizmu ima moćno antioksidativno djelovanje. Djeluje protiv virusnih i bakterijskih upala, a blagotvornim se pokazao i kod dijabetesa. Antocijanin opušta krvne žile i čini ih elastičnima, snižava krvni tlak i sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Zbog svega ovoga, antocijanin se svrstava među važne čimbenike prevencije srčanih i moždanih udara.

Namirnice koje sadrže antocijanin: jagoda, višnja, crveni i crni ribiz, malina, brusnica, šljiva, crveno (crno) grožđe, patlidžan, ljubičasti kupus, kupina, borovnica




Fotografija kurkume:
photo credit: Anant N S (www.thelensor.tumblr.com) via photopin cc


Možda će vas zanimati...



Cikla - jeste li svjesni vrijednosti ove namirnice?
Upoznajte ljekovita svojstva cikle!




0 comments:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool