Sorte borovnica


Za uzgoj borovnica u Hrvatskoj preporučuju se visokogrmolike sorte borovnica. Brojne visokogrmolike sorte borovnica odlikuju se različitim karakteristikama grma i ploda, rodnošću te vremenom sazrijevanja. Pažljivim kombiniranjem različitih sorti u nasadu poboljšava se prinos, ali i produžuje razdoblje berbe borovnica.

Sorte borovnica ranoga sazrijevanja

Duke

Cvjeta nešto kasnije nego uobičajeno, a dozrijeva ranije. Stoga je Duke idealna sorta ranog dozrijevanja u područjima gdje su mogući proljetni mrazovi. Grm je uspravan i izuzetno rodan, zbog čega mu se grane uslijed težine plodova često svijaju prema tlu. Bobice su dosta čvrste i dobro podnose mehaniziranu berbu.

Bluetta

Grm je širok, manje bujan nego kod drugih sorti, ali je dosta rodan. Bobice su tamnoplave boje, čvrste, sitne do srednje velike. Bluetta je pogodna za ručnu berbu. Ako trebate ukras u vrtu, grm ove sorte borovnica je izuzetno dekorativan.

Sorte borovnica srednje ranoga sazrijevanja

Blueray

Ova sorta borovnice zapravo sazrijeva rano do srednje rano. Uvedena je u proizvodnju 1955. Grm sorte Blueray je uspravan, bujan i rodan. Grozd je mali i vrlo zbijen. Plodovi su svijetloplavi, vrlo krupni, čvrsti i izuzetno aromatični, visoke desertne kvalitete. Ne podliježu pucanju i dobro podnose skladištenje i transport.

Sorta borovnica Bluecrop

Bluecrop

U proizvodnji je od 1952. godine. Ova sorta borovnice je vrlo cijenjena zbog otpornosti na sušu i parazite. Grm je bujan i postojano rodan. Plodovi su svijetloplavi, čvrsti i krupni, i nisu skloni pucanju. Nešto su slabije arome i osrednje kvalitete. Grozd je rastresit.


Berkeley

Proizvodi se od 1949. Grm je raširen, bujan i rodan. Bobice su svijetloplave, spljoštene, vrlo krupne i čvrste. Ne pucaju, ali su donekle sklone otpadanju. Neznatno su aromatične, prosječne kvalitete.

Hardy Blue

Može se prilagoditi različitim tipovima tla, uključujući i teška glinena tla. Vrlo rodan grm. Bobice su tamnoplave boje, prosječne veličine, vrlo aromatične i izrazito slatke. Idealna sorta za pripremu slastica.

 

Sorte borovnica kasnijeg sazrijevanja

Coville

Ova sorta borovnice proizvodi se od 1949. godine. Grm je širok, bujan i rodan. Plodovi su svijetloplavi, vrlo krupni i čvrsti, otporni na pucanje. Vrlo su aromatične i stoga dobre desertne kvalitete. Plodovi sorte Coville su idealni za preradu.

Herbert

Uvedena je u proizvodnju 1952. godine. Grm je širok, otvoren i rodan. Grozd je prosječno rastresit. Bobice su plave, vrlo krupne i izvrsne arome, ali dosta osjetljive. Nisu sklone pucanju.

Jersey

Početak proizvodnje seže u daleku 1928. godinu. Grm je bujan i rodan te otporan prema raku. Grozd je rastresit. Bobice su plave i krupne. Prednost ove sorte borovnice je u relativno dugom razdoblju berbe.

Elliot

Najkasnija sorta borovnice. Dozrijeva krajem kolovoza i tijekom rujna, čime se znatno produžuje vrijeme berbe i mogućnosti konzumacije svježeg ploda. Bobice su svijetloplave, srednje veličine i čvrste. Aroma je prosječna. Cvjeta vrlo kasno te je stoga pogodna za nešto hladnija područja u umjerenom pojasu.


Možda će vas zanimati...



Sadnja borovnica
Priprema tla, sadnica, održavanje nasada i drugi korisni savjeti
  

Borovnica - superbobica u službi vitalnosti
Doznajte zbog čega je borovnica tako blagotvorna za vaše zdravlje.



Fotografija u tekstu:
photo credit: SirPecanGum via photopin cc

0 comments:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool