Sadnja borovnica


Sadnja borovnica je isplativa investicija, bilo da ih sadite za prodaju ili za vlastite potrebe. Pročitajte što je dobro znati prije sadnje, kako održavati nasade te što možete učiniti kako bi sadnja borovnica donijela što bolje prinose.

Borovnica – opis biljke

Borovnica je grmolika biljka koja, ovisno o vrsti, može izrasti i do nekoliko metara u visinu. Cvjeta u svibnju i lipnju, a cvjetovi su oblika malih grozdova bijele ili ružičaste boje. Lišće je duguljastog i zašiljenog oblika. Borovnica dozrijeva od lipnja do sredine rujna. Plod je bobica promjera 5 – 10 mm, tamnoplave do crno-ljubičaste boje. Lišće u jesen dobiva živopisnu crvenu boju, te su grmovi borovnice tada vrlo dekorativni.

Borovnica – vrste

Uz divlju borovnicu, koja uspijeva u borovim, bukovim i smrekovim šumama, razlikujemo tri glavne vrste uzgojenih borovnica.

  1. Vaccinium Angustifolium ili kanadska borovnica – niskogrmolika vrsta borovnice, visine od 15 – 45 cm
  2. Vaccinium Ashei ili zečje oko – najviša vrsta borovnice – može izrasti od nekoliko do čak 9 metara.
  3. Vaccinium Corymbosum – visokogrmolika vrsta borovnice, visine od 90 cm do 2 m.

Niskogrmolike sorte borovnica najbolje uspijevaju u Kanadi i sjevernim područjima SAD-a, jer im odgovaraju hladniji uvjeti. Visokogrmolike sorte borovnica vole umjerenije klimatske uvjete, te su stoga pogodne za sadnju u Hrvatskoj. Više informacija o karakteristikama pojedinih sorti visokogrmolikih borovnica potražite u članku Sorte borovnica.

Sadnja borovnica

Borovnica se sadi tijekom jeseni i zime na mjestima izloženima suncu. Različite vrste borovnice uspijevaju u različitim klimatskim uvjetima, ali može se općenito reći da borovnica uspijeva u umjerenim i hladnijim uvjetima, te na srednjim i većim nadmorskim visinama. Važno je napomenuti da borovnica teško podnosi ekstremne vrućine. Visoke temperature (40+), uz direktnu izloženost suncu, nisu štetne samo zbog isušivanja korijena, već izravno utječu i na kvalitetu ploda, a mogu čak i potpuno uništiti grm borovnice. Odabir vrste i sadnja borovnica se stoga moraju prilagoditi podneblju. 

Sadnja borovnica – priprema tla

pH vrijednost

Borovnica voli porozna, dobro drenirana tla. Za borovnicu je također vrlo važna određena kiselost tla. Preporučena pH vrijednost tla je između 3,4 i 6,5, dok se vrijednosti od 4 – 5,2 smatraju idealnima za uzgoj borovnice. Ukoliko je kiselost tla između 5,2 i 6,5, sadnja borovnica je moguća uz prilagodbu, odnosno dodavanje željeznog ili magnezijevog sulfata. Iako je borovnicu moguće posaditi i u tlo pH vrijednosti od 6,5 do 7, zbog visokih troškova održavanja takav se nasad smatra neisplativim.

Obrada zemlje prije sadnje

Sadnja borovnica se obavlja na unaprijed obrađenim i oblikovanim redovima. Zemlja se obrađuje otprilike 20 cm u dubinu te najmanje 1,2 metra u širinu. Uobičajeni razmaci za sadnju visokogrmolikih vrsta borovnice su 3 metra između redova te 1,2 metra u redu između biljaka. U svaku se rupu prije sadnje treba staviti jedna do dvije lopate treseta.

Sadnja borovnica – priprema sadnica

S korijena sadnica najprije treba ukloniti ostatke zemlje. Nekoliko sati prije sadnje korijen treba potopiti u vodu. Ukoliko koristite sadnice iz tegle, prije sadnje ih pažljivo orežite. Sadnice borovnice se sade na dubinu na kojoj su bile posađene u rasadniku, što je vidljivo na samoj sadnici.

Nasadi borovnice – održavanje

 Navodnjavanje borovnica

Zbog plitkog korijenskog sustava borovnica je vrlo osjetljiva na isušivanje. Stoga se nasadi borovnice moraju kvalitetno navodnjavati, osobito u ljetnim mjesecima. Osim navodnjavanja, tlo oko grmova borovnice može se i dodatno zaštititi od isušivanja. U tu se svrhu zemljište zastire strugotinom drveta u sloju debljine 15-20 cm. Isti učinak može se postići i slamom, no ona se ipak ne preporučuje zbog opasnosti od požara.

Gnojidba borovnica

Budući da borovnica zahtijeva kiselo tlo, za gnojidbu nikada nemojte koristiti gnojiva koja sadrže vapno ili kalcij!

Ako je tlo zasićeno fosforom, preporuča se kombinacija gnojiva NPK u omjeru 12:4:8. U suprotnom se koristi ujednačeni omjer NPK 10:10:10.

Nasadi borovnice se dohranjuju dva puta godišnje – u proljeće nakon pupanja te u jesen nakon berbe. Isprva se koristi oko 30 g preporučenog gnojiva po grmu. Ta se količina postupno povećava sve do 150 g po grmu (visine 2-3 m). Oprez: zbog osjetljivosti korijena borovnice, prve se godine nakon sadnje ne preporuča uporaba dušičnih gnojiva!

Oblikovanje i rezidba borovnica

Rezidba mladog grma borovnice
Prve godine nakon sadnje dobro je ukloniti cvjetne pupove. Na taj se način omogućuje pravilno formiranje grma borovnice.

U trećoj i četvrtoj godini s grmova se uklanjaju nisko izrasle grane, jednako kao i sve procvjetale, ali nedovoljno razvijene grane.

Rezidba započinje kada grm dosegne 1 – 1,5 m. U potpunosti se uklanjaju stare, slabe i bolesne grane. Nakon toga, s grma se odstranjuje granje izraslo tijekom posljednje dvije godine i koje je donijelo prinos. Odrasli grm borovnice mora se dobro prorijediti radi osvjetljavanja. Zbog toga se reže jedan dio zdravih grana. Ispod rezova će se pojaviti novi izbojci. Uslijed bolje izloženosti suncu, plod postaje krupniji, te količina prinosa na taj način ostaje ista.

 Sadnja borovnica – korisni savjeti

  • Nemojte saditi borovnicu uz zidove ili zidane ograde! Tijekom kiša vapno sa zida će se slijevati u tlo te ga učiniti lužnatim, a borovnica će u tom slučaju propasti.
  • Iako je borovnica samooplodna biljka, radi boljeg se prinosa preporuča križanje više sorti u nasadu. Najbolje je kombinirati različite sorte po redovima.
  • Nasadi borovnice se izlažu pčelama najkasnije kada se otvori četvrtina cvjetova.
  • Svakih pet godina dobro je ukloniti vanjski dio grma. 
  • Na vjetrovitim područjima nasadi borovnice se mogu zaštititi živicama ili drvoredom.
  • Tlo oko borovnica se redovito treba čistiti od korova.
  • Biljkama je potrebna zaštita od bolesti te od nametnika. 
  • Budući da i ptice vole borovnice, nasade će možda trebati zaštititi mrežama

Sadnja borovnica u vrtu 

Izuzetno zdravi i ukusni plodovi borovnice mogu se uzgojiti i u vrtu. Za to im je potrebno osigurati potrebne uvjete, a najvažniji su kiselo tlo, dovoljno sunca te primjereno navodnjavanje. Uz obilje vitamina i minerala nadohvat ruke, na taj ćete način dobiti i odličnu vrtnu dekoraciju, koja će posebno doći do izražaja tijekom cvjetanja, te u jesen, kada lišće poprimi tople crvene tonove.


Možda će vas zanimati...


   Sorte borovnica
   Provjerite koje su visokogrmolike sorte borovnica pogodne za uzgoj u Hrvatskoj.


Uzgoj smokve - kako uzgojiti smokvu
Kako i gdje se uzgaja smokva u Hrvatskoj.


Liker od borovnice
Iskušajte recept za liker od borovnice s dodatkom klinčića


Borovnica - superbobica u službi vitalnosti
Doznajte zbog čega je borovnica tako blagotvorna za vaše zdravlje.




Fotografije:
photo credit: Will Merydith via photopin cc
photo credit: `James Wheeler via photopin cc


0 comments:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool