Čičoka je u našim krajevima još uvijek relativno nepoznata namirnica. Šteta, jer naizgled neugledna čičoka sadrži pravu riznicu hranjivih tvari, uključujući i prirodni prebiotik inulin. Osim toga, čičoka je izvrsna hrana za dijabetičare – provjerite zašto.
Što je čičoka?
Čičoka (lat. Helianthus tuberosus) ili jeruzalemska artičoka
jedna je vrsta suncokreta. Kod nas se još naziva i divlji krumpir, morski krumpir ili slatki
krumpir. Raste u umjerenom klimatskom pojasu, osobito uz rijeke i potoke. Biljka čičoke može dosegnuti visinu
od 1,5 do 3 metra.
Listovi imaju grubu i dlakavu površinu, a slikoviti žuti cvjetovi mogu biti promjera od 5-10 centimetara.
Kao kultura, čičoka se uzgaja radi svoga korijena, odnosno gomolja. Sade se obično u rano proljeće, a vade krajem listopada ili kasnije, sve do novog početka vegetacije. Gomolji nalikuju đumbiru – izduženi su i nepravilna oblika, a boja im može varirati od blijedo-smeđe, ružičaste pa sve do bijele.
Kao kultura, čičoka se uzgaja radi svoga korijena, odnosno gomolja. Sade se obično u rano proljeće, a vade krajem listopada ili kasnije, sve do novog početka vegetacije. Gomolji nalikuju đumbiru – izduženi su i nepravilna oblika, a boja im može varirati od blijedo-smeđe, ružičaste pa sve do bijele.
Čičoka – nutritivna svojstva
Čičoka sadrži pretežno ugljikohidrate, nešto bjelančevina i zanemarivu količinu masnoća. Od sadržaja vitamina čičoka ima gotovo sve vitamine B skupine, te nešto vitamina C. Čičoka sadrži i minerale kao što su željezo, kalij, kalcij, fosfor i magnezij. Ovi minerali iz čičoke imaju veliku iskoristivost u našem organizmu zahvaljujući još jednom važnom sastojku čičoke - inulinu.Čičoka i inulin
Za razliku od sličnog gomoljastog povrća, čičoka ne sadrži škrob. Umjesto
škroba, gomolj čičoke sadrži vrlo zdravi inulin. Inulin je ugljikohidrat iz
skupine polisaharida, a nastaje polimerizacijom fruktoze ili tzv. voćnog
šećera. Inulin u organizmu služi kao dijetalno vlakno te neprobavljen stiže do
debelog crijeva. Međutim, na putu kroz probavni sustav inulin djeluje kao prebiotik – hrani dobre bakterije, smanjuje razinu štetnih bakterija, te potiče
i ubrzava probavu. Također, inulin kao neprobavljivo vlakno
normalizira razinu triglicerida i kolesterola u krvi.
Čičoka za dijabetičare
Čičoka vs. krumpir. Čičoka se često spominje kao zdrava alternativa za krumpir,
osobito za dijabetičare. Krumpir sadrži škrob, a škrob se sastoji od glukoze. Kod
zdravih ljudi, glukoza se u tijelu uz pomoć hormona inzulina pretvara u
energiju. Kod dijabetičara je uslijed poremećaja izlučivanja inzulina ta
pretvorba znatno otežana, te se neiskorištena glukoza nakuplja u krvi i
vremenom oštećuje sve organe i tkiva.
S druge strane, čičokin ugljikohidrat inulin nastaje od
fruktoze. Zbog toga čičoka ima slatkasti okus. Za razliku od škroba, čija
razgradnja na glukozu počinje već u ustima te tako naglo podiže šećer u krvi, inulin
neprobavljen prolazi kroz veći dio probavnoga sustava i razgrađuje se na
fruktozu tek u jetri. Fruktoza se tako u organizmu iskorištava neovisno o inzulinu. Stoga je čičoka u prehrani dijabetičara znatno primjerenija
od krumpira.
Uz sve navedeno, inulin kao prirodni prebiotik povoljno
utječe na crijevnu floru. Na taj način pospješuje apsorpciju hranjivih tvari,
što je posebno važno za sve kronične bolesnike, uključujući i oboljele od
dijabetesa.
Čičoka na tanjuru
Fotografije:
Naslovnica: photo credit: ototadana via photopin cc
Foto 1: photo credit: sweetbeetandgreenbean via photopin cc
Foto 2: photo credit: mystuart via photopin cc
Možda će vas zanimati...
Uzgoj čičoka
Doznajte kako uzgojiti čičoku u vlastitom vrtu.