Uzgoj čičoka


Zdrava i hranjiva čičoka vrlo dobro uspijeva u našim krajevima. Stoga vam za uzgoj čičoka treba tek nešto zemlje i par korisnih savjeta. Doznajte kako se sadi čičoka, čime se prihranjuje te kada se vade gomolji.

Čičoka – opis biljke


Čičoka je višegodišnja biljka, ali se uzgaja kao jednogodišnja kultura. Stabljika čičoke može biti visoka do čak 3 m, a na svom podzemnom dijelu razvija gomoljasta zadebljanja. Cvijet čičoke je vrlo sličan suncokretu, samo je nešto manji. U našim klimatskim uvjetima čičoka cvjeta prilično kasno te sjeme ne uspijeva dozrijeti. Zato se čičoka umnaža isključivo vegetativno, odnosno gomoljima.

Uzgoj čičoka – kakvo tlo odabrati?

Za optimalan uzgoj čičoka prikladna su lakša tla, uz pH vrijednosti između 6 i 7,5. Međutim, čičoka dobro podnosi različita tla te će relativno dobro uspjeti i u nepovoljnijim uvjetima. Čičoka voli vlagu, jer ona pospješuje razvoj nadzemnog i podzemnog dijela stabljike. Ipak, tlo bi trebalo biti drenirano kako se tekućina ne bi zadržavala. Obratite pozornost: tlo na kojem je prethodno rastao suncokret ne preporuča se za uzgoj čičoka.

Sadnja čičoka

Za sadnju je najbolje koristiti gomolje težine od 30 – 50 g. Čičoka se može saditi u kasnu jesen ili početkom proljeća. Kod jesenske sadnje ne trebate se brinuti zbog niskih temperatura – gomolji u zemlji mogu izdržati i ekstremne hladnoće. Međutim, opasnost prijeti od glodavaca, te je potrebno poduzeti mjere opreza. Ukoliko i inače imate problema s glodavcima, možda biste se ipak trebali odlučiti na proljetnu sadnju.

Sadnja čičoka – dubina i razmak

Gomolji čičoke se sade na dubinu od 6 – 10 cm. Razmak između biljaka u redu treba biti od 45 – 50 cm. Između redova, pak, treba ostaviti razmak 50 – 70 cm. Čičoka se sadi ručno ili uz pomoć sadilice za krumpir.

Uzgoj čičoka – održavanje i gnojidba

Tijekom vegetacije čičoku treba jednom do dvaput obraditi međuredno, uz eventualnu prihranu dušikom. Kod posljednje obrade, redovi se lagano zagrnu, kako bi se pospješio razvoj površinskih gomolja.

Čičoka je kalijeva biljka, te joj je stoga za dobar razvoj koristan kalij. Tlo je prije sadnje dovoljno obogatiti prirodnim gnojivima, stajnjakom ili kompostom, iz kojih se oslobađa dosta kalija. U industrijskoj se proizvodnji koriste gnojiva u kombinaciji dušika, fosfora (P2O5) i kalijeva oksida (K2O), omjera 1 : 1 : 3.

Uzgoj čičoka – vađenje gomolja

Čičoka se vadi od kraja listopada pa sve do početka proljetne vegetacije. Prije vađenja potrebno je pokositi i ukloniti sada već suhe stabljike. Manje količine gomolja mogu se izvaditi ručno, dok se za veće površine može upotrijebiti mehanizacija za vađenje krumpira.

Uzgoj čičoka – skladištenje 

Gomolj čičoke ima vrlo osjetljivu pokožicu te se zato na zraku brzo isušuje i smežura. Osim toga, oštećenja pokožice nastala uslijed vađenja mogu dovesti do ranog kvarenja. Stoga je čičoku najbolje vaditi prema potrebi. Želite li gomolje čičoke vaditi tijekom čitave zime, zemlju oko biljaka pokrijte slamom - tako ćete spriječiti smrzavanje tla. Čičoka se kraće vrijeme može čuvati u hladnjači na temperaturi od 0 – 1 stupanj, uz vlažnost zraka od 95 – 97 %. Alternativno, čičoku možete neko vrijeme čuvati u podrumu, u vlažnom pijesku ili tresetu.

Fotografije u tekstu:
photo credit: pjf@cpan via photopin cc
photo credit: net_efekt via photopin cc




Možda će vas još zanimati...



Uzgoj smokve - kako uzgojiti smokvu
Kako i gdje se uzgaja smokva u Hrvatskoj.


Kako se uzgaja brokula?
Odabir tla, proizvodnja presadnica, sadnja, njega, berba i skladištenje brokule

Čičoka - gomolj za zdravlje
Prehrambena vrijednost i ljekovita svojstva gomolja čičoke


Uzgoj batata
Kako uzgojiti batat ili slatki krumpir - klima, tlo, presadnice, sadnja, obrada tla, gnojidba, berba i skladištenje batata.



Ekološko vrtlarstvo: Prirodne metode suzbijanja štetnika (1. dio)
Puževi, voluharice, gusjenice - kako ih se riješiti na prirodan način


4 comments:

Anonimno kaže...

Uzgajao sam ČIČOKU oko 10 god. Pridržavao se svih savjeta i sve je bilo OK! Naročito ono sa vađenjem prema potrebi. Ali, to su vidjele voluharice ... došle su odasvud pa su se gozbile! Jedva sam spasio jednu trećinu a i te su bile oštećene.

Bernarda Lusch kaže...

Kažu da je najučinkovitije oružje protiv voluharica - jedna odvažna mačka. Ovih dana pripremam tekst o prirodnim načinima zaštite bilja od različitih štetnika, uključujući i voluharice - nadam se da će vam nešto od toga biti od koristi. U svakom slučaju, hvala na komentaru!

Anonimno kaže...

Imam u vrtu samonikle čičoke koje su se raširile od susjede. Sjećam se kao dijete da su bile jako ukusne. Međutim, ove moje su kada ih izvadim nekako spužvaste (kao što se zna dogoditi sa rotkvicama), a ne onakve kakvih se sjećam iz djetinjstva (kao srce kupusa). Zašto je to tako i kako to izbjeći?

Bernarda Lusch kaže...

Ne znam puno o samonikloj čičoki, ali pretpostavljam da bi moglo biti nekoliko razloga.
Za razliku od kultivirane čičoke koja je jednogodišnja kultura, samonikla čičoka može biti u tlu godinama - možda je u pitanju starost gomolja?
Drugi razlog može biti kvaliteta tla i nedostatak vlage. Previše dušika u tlu zna općenito uzrokovati spužvastu teksturu plodova i gomolja (dok s druge strane bujaju listovi). Kod čičoke je osobito važno da dobije više kalija nego dušika.
Treće, tlo je možda jednostavno iscrpljeno. Također je moguće da biljke nemaju dovoljan razmak te guše jedna drugu.

Na vašem mjestu pokušala bih sljedeće: u jesen ili zimu iščupati sve (ili barem dio), pazeći pritom da na odabranom dijelu ne zaostanu gomolji. Tlo obraditi, pognojiti kompostom ili stajskim gnojivom (najbolje od peradi ili svinjski), kako bi dobilo dovoljno kalija. Odvojiti bolje gomolje težine 30-50 g te ih u kasnu jesen ili rano proljeće posaditi prema uputama u članku. Sretno!

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool