Povišene vrijednosti kolesterola i triglicerida u krvi povećavaju rizik od srčanih i krvožilnih bolesti. Prehrana je važan čimbenik u očuvanju zdravlja krvnih žila. Doznajte koje namirnice trebate uvrstiti u svoj jelovnik, a koje biste trebali izbjegavati – kako biste masnoće u krvi održali na normalnoj razini.
Povišeni kolesterol i trigliceridi – opće smjernice za prehranu
Povrće kao temelj prehrane |
Kod pripreme hrane vrijedi pravilo – što jednostavnije, to bolje. Dajte prednost sirovom voću i povrću, a termičku obradu svedite na kuhanje i pirjanje s vrlo malo masnoće. Ribu i meso pecite na žaru ili u tavama s posebnim premazom (npr. teflon), gdje nije potrebno dodavati puno masnoća.
Hranu rasporedite u više manjih obroka. Ujutro jedite više, kako biste imali energije za cijeli dan, a večera neka bude skromna.
Dijeta za povišeni kolesterol i trigliceride – popis namirnica
1. Žitarice i proizvodi od žitarica
- Dozvoljene namirnice: integralni, graham ili raženi kruh, smeđa riža, integralna tjestenina i druge integralne žitarice. Što se tiče količine, uzimaju se najviše dvije tanke kriške kruha (dva mala peciva) ili jednaka količina ostalih žitarica dnevno.
- Zabranjene namirnice: bijeli kruh i proizvodi od bijeloga brašna, lisnato tijesto, vučeno tijesto, grickalice poput čipsa ili slanih štapića, njoki i druga krumpirova tijesta.
2. Meso, riba i jaja
Riba na žaru |
- Dozvoljene namirnice: riba, barem 2 puta tjedno (osobito plava), meso peradi bez kože i masnoća (najbolje bijelo meso), teletina, janjetina (kuhano ili pečeno na žaru), bjelanjci od jaja
- Zabranjene namirnice: masna mesa, osobito svinjetina i govedina, iznutrice, paštete, mesni naresci, suhomesnati proizvodi, salame, žumanjak od jaja.
3. Povrće
- Dozvoljene namirnice: sve mahunarke, kupus (svježi, kuhani ili ukiseljeni), blitva, kelj, brokula, prokulice, čičoka, batat, špinat, grašak, poriluk, luk, češnjak, cikla, rajčica, paprika, krastavci, salate, mrkva, celer, korabica, tikvice, bundeva, šparoge
- Ograničene namirnice: krumpir (kuhan ili pečen u kori) je dozvoljen samo 2 puta tjedno, a tada se izostavi kruh.
4. Voće
- Dozvoljene namirnice: naranča, grejp, mandarina, limun, jabuka, malina, kupina, borovnica, ribiz, aronija, višnja, breskva, nektarina. Ove vrste voća dozvoljeno je uzimati do 500 g na dan.
- Zabranjene namirnice: trešnja, kruška, dinja, lubenica, smokva, kokosovo mlijeko, tropsko voće poput manga, papaje i ananasa, banana, grožđe, sušeno voće, voće ukuhano sa šećerom. Iako orašasti plodovi sadrže puno zdravih masnoća (koje će povećati dobar HDL kolesterol), ipak su i to masnoće te valja paziti na količinu.
5. Mliječni proizvodi
Mlijeko bi trebalo biti obrano |
- Dozvoljene namirnice: obrano mlijeko (do najviše 1,5 % mliječne masti) i proizvodi od njega - jogurt, kiselo mlijeko, kefir, svježi posni sir. Ove namirnice se mogu uzimati svakodnevno, ali ipak treba pripaziti na količinu.
- Zabranjene namirnice: punomasno mlijeko i proizvodi od njega, vrhnje, maslac, punomasni sirevi (sadrže više od 25% mliječne masti), šlag, mliječni i sirni namazi.
6. Slastice
- Dozvoljene namirnice: pekmez, džem ili marmelada sa sladilima (za dijabetičare), ali i to u manjim količinama, voćni jogurt od obranog mlijeka sa sladilima, tamna čokolada za dijabetičare u manjim količinama.
- Zabranjene namirnice: kolači, torte, keksi, čokolada, sladoled, deserti od tijesta i slično.
7. Napitci
- Dozvoljene namirnice: crna kava, razni čajevi - sve bez šećera, uz eventualni dodatak umjetnih sladila ili stevije, i to do dvije šalice dnevno. Voćni sokovi bez dodanoga šećera, u manjim količinama, mineralna voda, limunada bez šećera.
- Zabranjene namirnice: svi zaslađeni sokovi i nektari, alkohol, gazirana pića, kakao i topla čokolada.
8. Začini
- Dozvoljene namirnice: svi začini su dozvoljeni, no sol treba koristiti umjereno.
- Zabranjene namirnice: majoneza, masni dresinzi za salatu.
9. Masnoće
Dozvoljene namirnice: djevičansko maslinovo ulje i druga hladno prešana ulja, margarin, sve u manjim količinama
Zabranjene namirnice: svinjska mast, maslac, vrhnje, sva pržena jela
Što je kolesterol?
Uloga u organizmu, referentne vrijednosti, rizici povišenog kolesterola