Imate li nekoliko kilograma kupina viška, jednostavno kupinovo vino možete napraviti i u vlastitoj kuhinji. Prema tradicionalnom receptu, jedini potrebni sastojci za to su – kupine i šećer.
Jednostavno kupinovo vino – potrebni sastojci:
- 3 kg kupina
- 650 g šećera
Pribor
- Tegla od cca 5 litara
- Gaza
- Boce od tamnog stakla, pluteni čepovi
Postupak izrade jednostavnog kupinovog vina
- Odaberite zdrave plodove optimalne zrelosti te ih pažljivo operite pod mlazom vode.
- Kupine slažite u teglu tako da svaki red posipate šećerom.
- Teglu pokrijte tanjurićem ili dvostrukom gazom. Na taj ćete način spriječiti upadanje kukaca i nečistoća, a ipak ćete ostaviti određeni dotok zraka potrebnog za fermentaciju.
- Ostavite teglu da stoji 2 – 3 tjedna na umjereno toplom mjestu. Osunčana prozorska daska je u kućnim uvjetima obično najbolji izbor.
- Nakon što je prošlo potrebno vrijeme, otvorite staklenku. Kupine koje su se podigle na vrh treba ukloniti, a za to će najbolje poslužiti rešetkasta grabilica.
- Preostali sok (vino) procijedite kroz nekoliko slojeva gaze i prelijte u čiste tegle. Poklopite tanjurićem ili gazom te ostavite otprilike 7 – 10 dana da se staloži.
- Pripremite boce za kupinovo vino: odaberite boce od tamnoga stakla te ih operite i prokuhajte.
- Odstajalo kupinovo vino pažljivo procijedite kroz višestruku gazu i ulijte u pripremljene boce. Ne ulijevajte do vrha jer će vino još fermentirati. Jako je važno da pri pretakanju ne uznemirite talog, odnosno da talog ostane na dnu tegle i ne dospije u boce. Boce zatvorite gazom i ostavite na sobnoj temperaturi.
- Tiho vrenje u bocama će potrajati još otprilike 3 tjedna. Nakon toga boce možete zatvoriti plutenim čepovima.
- Ovako pripremljeno kupinovo vino najsigurnije je čuvati na temperaturi ispod 15 stupnjeva.
photo credit: Technomancy via photopin cc
Možda će vas zanimati...
Kako napraviti vino od kupina - kupinovo vino za početnike
Naučite osnovne pojmove vinarstva i iskušajte recept za izradu kupinovog vina.
Sorte kupina
Doznajte koje su sorte kupina bez bodlji najprikladnije za uzgoj u našem podneblju.