Borovnica - superbobica u službi vitalnosti


BOROVNIKA
BOROVNJAČA


Odrasli je vole, a djeca obožavaju. Osim što s lakoćom osvaja svačije nepce, borovnica se odlikuje zavidnom nutritivnom i ljekovitom vrijednošću. Pročitajte zbog čega je konzumacija borovnica tako blagotvorna za vaše zdravlje i na koje je sve načine možete pripremiti.

Borovnica kao kultura

Borovnica je višegodišnja biljka iz porodice vrjesovki, koja ponekad opstaje i do 15 godina. Raste u obliku grma do visine od šezdesetak centimetara, a rijetko i do 90 cm. Neke uzgojene vrste mogu izrasti i do nekoliko metara. Borovnica ima ovalne listove (duge 1-3 cm), koji izbijaju obično krajem travnja, a opadaju početkom listopada. Hranjivi plod borovnice dozrijeva u srpnju i kolovozu.

Zbog rastuće popularnosti ovoga slatko-kiseloga ploda, sadnja borovnica je u Hrvatskoj sve češća pojava. Borovnici odgovaraju umjereni klimatski uvjeti, kiselo tlo te srednje i veće nadmorske visine. Zbog plitkoga korijena, borovnica je vrlo osjetljiva na sušu te se u sušnom ljetnom razdoblju mora navodnjavati.

Borovnica i hranjiva vrijednost 

Osnovni sastojci borovnice su voda (85%), ugljikohidrati i vlakna. Iako ove tri tvari čine više od 95% ukupnoga sastava borovnice, u preostalome dijelu možemo pronaći pravu riznicu dragocjenih elemenata, koji borovnicu čine tako zdravom i, štoviše, ljekovitom biljkom

Od vitamina se ističu vitamini C, E i B6, dok kod minerala prednjači željezo. Od ostalih minerala i elemenata u tragovima, borovnica sadrži fosfor, kalcij, kalij, magnezij, mangan i cink.

Osim antioksidanata u obliku vitamina, borovnica sadrži i vrlo vrijedne spojeve koji pojačavaju ukupno antioksidativno djelovanje. To su antocijanin, jabučna i limunska kiselina, pektin, bioflavanoidi i tanin.

Borovnica u 100 g sadrži:
  • 40 kcal
  • vitamin C 30 mg
  • vitamin E 1,9 mg
  • željezo 0,7 mg

Borovnica – ljekovita svojstva

Borovnica za srce

Dug je popis tegoba i stanja kod kojih se borovnica pokazala ljekovitom. Možemo izdvojiti posebno povoljan utjecaj borovnice na srce i krvožilni sustav. Naime, antocijanin, njezin plavi pigment, povećava elastičnost i pospješuje protočnost krvnih žila i kapilara. Na taj se način snižava krvni tlak, a srce se rasterećuje. Antocijanin također razrjeđuje krv i sprječava stvaranje ugrušaka. Uz to, dokazana je djelotvornost borovnice u borbi protiv LDL kolesterola. Sve su to dovoljni razlozi da vam borovnica još više priraste srcu.

Antioksidativna svojstva borovnice


Sinergija brojnih i raznolikih antioksidativnih elemenata čini borovnicu superjunakom u zaštiti naših stanica od djelovanja slobodnih radikala. Na taj način sudjeluje u prevenciji zloćudnih bolesti te, općenito gledajući, revitalizira naše tijelo i usporava proces starenja.

Borovnica štiti mozak


Zbog blagotvornog utjecaja na kapilare, borovnica je izuzetno korisna za sve organe, a osobito za mozak, koji je gusto premrežen ovim sitnim krvnim žilicama. Borovnica tako može ojačati koncentraciju te poboljšati pamćenje. Preliminarna znanstvena istraživanja pokazuju ohrabrujuće rezultate kod usporavanja neurodegeneracije, odnosno propadanja moždanih stanica. U jednom američkom istraživanju sudjelovale su starije osobe, a skupina koja je 12 tjedana svakodnevno konzumirala sok od borovnice, pokazala je bolje rezultate na testovima pamćenja i kognitivnih funkcija. (rezultati ovoga istraživanja objavljeni su u časopisu ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry).

Borovnica za zdravlje očiju


Na sličan način borovnica pomaže i kod bolesti očiju, prvenstveno očne mrene ili katarakte. Njezin blagotvoran utjecaj na elastičnost i zaštitu kapilara potpomaže prokrvljenost i kvalitetniju opskrbu oka hranjivim tvarima.

Borovnica i dijabetes


Dijabetičari bez straha mogu uživati u slatkim plodovima borovnice; dapače, od nje mogu imati višestruku korist. Naime, iako sadrži prirodne šećere, borovnica zbog visokog udjela vlakana ima nizak glikemijski indeks, te u konačnici pomaže regulaciji šećera u krvi. Budući da dijabetes često uzrokuje degenerativne promjene na očima, borovnica će osobama koje boluju od dijabetesa na već spomenuti način pomoći i u zaštiti očiju.

Borovnicom protiv upala


Borovnica ublažava upalne procese, te je pokazala rezultate kod reumatoidnog artritisa, upalnih bolesti dišnog i mokraćnog sustava, te upale vena.

Uvarak od borovnice 

Uvarak ili čaj od osušenih listova borovnice se u narodnoj medicini koristi za liječenje dijareje, kod upala usne šupljine (afte), ali i kao pomoć u regulaciji šećera u krvi. Uz to, pospješuje mokrenje te ublažava upalne bolesti mokraćnoga sustava.

Borovnica u kuhinji

Borovnica se u prehrani koristi kao svjež plod, osušena, kao kompot ili ukuhana u džemove, pekmeze i sokove. Borovnica se može koristiti kod pripreme nekih mesnih jela, ali je ipak najpopularnija u desertima. Uz pomoć borovnica možete pripremiti slasne, a u isto vrijeme izuzetno zdrave slatke zalogaje, posebno omiljene među djecom.

Kako biste što bolje očuvali hranjiva svojstva borovnice, najbolje ih je spravljati u svježem obliku. Za izvrstan početak dana, u vaše jutarnje žitarice dodajte i pokoju bobicu borovnice, a kao okrepljujući međuobrok, pripremite frape od borovnice u raznim kombinacijama.

Možda će vas zanimati...


Sadnja borovnica
Priprema tla, sadnica, održavanje nasada i drugi korisni savjeti


 
Liker od borovnice
Iskušajte recept za liker od borovnice s dodatkom klinčića



Frape od borovnica i banane 
Pripremite zdravi i ukusni frape od borovnica 


Fotografije:
Naslovnica:
photo credit: BlueRidgeKitties via photopin cc
Tekst:
photo credit: quacktaculous via photopin cc
photo credit: lioman123 via photopin cc
photo credit: Washthebowl via photopin cc
photo credit: floridecires via photopin cc

1 comments:

Anonimno kaže...

Dobar tekst :)

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool