Odvajanje kućnog otpada - elektronički, glomazni, opasni, zapaljivi i drugi otpad


Odvajanje otpada omogućuje recikliranje, a recikliranjem ostvarujemo racionalno korištenje prirodnih resursa – materijala i energije. Informirajte se na koji način možete odložiti razne vrste otpada, a da pritom vodite računa o očuvanju okoliša u kojem živite.

Korisni kućni otpad

Pravilno odlaganje otpada započinje odvajanjem korisnih otpadnih materijala, a to su papir, metal, plastika i staklo. (detaljne upute za odlaganje korisnog otpada potražite u članku Eko otok: Kako razvrstati kućni otpad – što ide u koju kantu?) Međutim, što s otpadom koji ne ulazi u navedene kategorije? Nastavak teksta donosi pregled ostalih vrsta kućnog otpada te upute za njihovo odlaganje.

Električni i elektronički otpad (EE otpad)

Danas svako kućanstvo ima veliki broj električnih i elektroničkih uređaja koji znatno olakšavaju svakodnevicu. Međutim, oni se kvare i zastarijevaju, te ih povremeno moramo baciti.

Pod EE otpadom podrazumijevamo sljedeće:
  • Veliki kućanski uređaji (ledenice, perilice za rublje i posuđe, električni štednjaci, klima uređaji, kuhinjske pećnice, električni uređaji za grijanje itd, bojleri i slično)
  • Mali kućanski uređaji (tosteri, aparati za kavu, usisavači, mikseri, sušila za kosu, sokovnici, friteze, satovi i slično)
  • Telekomunikacijska i IT oprema / informatička tehnologija (osobna i prijenosna računala, pisači, skeneri, kopirke, telefoni, mobiteli i slično). U ovu kategoriju ne ulaze velika računala ili serveri.
  • Oprema široke potrošnje (televizori, radio uređaji, video kamere, fotoaparati, glazbeni instrumenti na struju i slično)
  • Rasvjetna oprema (flourescentne svjetiljke, štedne žarulje, ostala rasvjetna oprema, osim žarulja sa žarnom niti)
  • Električni i elektronički alati (pile, šivaći strojevi, bušilice, kosilice, alati za obradu drva i drugih materijala i slično)
  • Igračke, oprema za razonodu i sportska oprema (sobni bicikli i slično s elektroničkim komponentama, konzole za videoigre, električna željeznica i slično)
  • Medicinski uređaji (uređaji za dijagnostiku i pružanje terapije)
  • Instrumenti za nadzor i upravljanje (požarni alarmi, oprema za video nadzor, termostati i slično)
  • Samoposlužni aparati (automati za napitke, slatkiše i slično)
Za odlaganje EE otpada dobro je znati sljedeće:
  • Električni i elektronički uređaji mogu se bez naknade predati u trgovini EE opreme prilikom kupnje novog uređaja, i to po principu jedan za jedan. Pri tome mora biti zadovoljen uvjet da novi uređaj vrši istu primarnu funkciju kao stari koji želite predati. Dakle, ne možete ostaviti neispravnu perilicu, a kupiti novi mikser.
  • U Hrvatskoj postoji više tvrtki koje se bave gospodarenjem EE otpadom. Tvrtke koje su ovlaštene za skupljanje EE otpada dužne su na poziv besplatno preuzeti kućni EE otpad mase veće od 30 kg, i to u roku od 30 dana. Potražite najbližeg skupljača EE otpada i ugovorite preuzimanje. Važno je napomenuti da EE otpad treba biti cjelovit, odnosno ne smije biti rastavljan radi vađenja komponenti. 
  • Građani s cijelog područja RH mogu naručiti besplatan odvoz EE otpada pozivom na besplatni telefon 0800 444 110 (radno vrijeme od 8 do16 sati).
(prema Pravilniku o gospodarenju otpadnim električnim i elektroničkim uređajima i opremom)




Glomazni ili krupni otpad

Stari namještaj i drugi krupni uporabni predmeti odlažu se u kontejnere za krupni otpad, koji se povremeno (najčešće jednom mjesečno) postavljaju na za to predviđenim mjestima u naselju ili gradu. Raspitajte se za raspored odvoza krupnog otpada u lokalnom komunalnom poduzeću zaduženom za odvoz otpada. Neka komunalna poduzeća pružaju uslugu besplatnog odvoza glomaznog otpada jednom godišnje za svako pojedino kućanstvo. Raspitajte se imate li pravo na to i dogovorite termin odvoza. Osim ovih rješenja, uvijek možete i sami odvesti ovakav otpad u najbliže reciklažno dvorište.

Opasni ili zapaljivi otpad

Motorno ulje

Ako motorno ulje mijenjate u automehaničarskoj radnji, oni će biti dužni zbrinuti ga na siguran način. Benzinske postaje koje pružaju navedenu uslugu također moraju imati spremnike za sigurno odlaganje motornog ulja.

Stari lijekovi i drugi farmaceutski proizvodi

Lijekovi koje više ne koristite ili kojima je istekao rok trajanja možete bez naknade ostaviti u ljekarni. Isto se odnosi i na inzulinske igle, ampule te drugi slični farmaceutski otpad, neovisno o porijeklu.

(prema Pravilniku o gospodarenju medicinskim otpadom) link http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/298682.html

Baterije i akumulatori

Trgovine koje prodaju baterije i akumulatore dužne su preuzeti ih ispražnjene. Spremnici za baterije (obično crvene boje) ponekad se mogu naći i u sklopu eko otoka. Raspitajte se postoji li u vašoj blizini tvrtka koja otkupljuje stare akumulatore te kolika je visina naknade.

 

Ostali otpad

Metal – veće predmete od metala možete odložiti u najbližem reciklažnom dvorištu. Za predmete od pojedinih materijala možda možete dobiti i određenu naknadu. To se najčešće odnosi na bakar, željezo, mesing, aluminij i olovo, a naknada se plaća po kilogramu. Raspitajte se postoji li u vašem mjestu tvrtka koja se bavi otkupom metala.

Jestivo ulje – prodavatelj koji prodaje svježe jestivo ulje dužan je kupca obavijestiti o mjestu gdje može odložiti eventualno otpadno ulje. (prema Pravilniku o gospodarenju otpadnim uljima)

Fotografija perilice: photo credit: Appliances Online via photopin cc


Možda će vas zanimati...


Eko otok: Kako razvrstati kućni otpad - što ide u koju kantu?



5 stvari koje već danas možemo učiniti za naš planet!
Koliko ste ekološki svjesni? Provjerite u članku!



 

2 comments:

Cuvam prirodu kaže...

I dalje ostaje nepoznanica kamo s pelenama, opusaka cigareta i pepela, rabljenim papirnatim tanjurima i casama (valja ce one ic u kompost), a mozda i u opasni otpad, a mozda su u sumi :-) lol za sta nas sve nece tlacit, e da, kamo sa svinjskim odreskom s kosti koji ostane u hladnjaku i 3 dana nakon rucka?! U kompost ne smije zbog macaka, a kroz wc skoljku nece moc proc kroz cijevi! Strasno! A mozda ce se ta kost bacat mackama na ulicu i psima, a snicla u wc septicku!

Bernarda Lusch kaže...

Nije ni svaka kost za psa. Mislim da bi veće kosti (poput goveđe iz juhe) trebalo odnijeti lavu u ZOO :-)

Samo bez panike, još uvijek postoji komunalni otpad. Poanta je u tome da svatko od nas odvoji onoliko koliko može, kako bi se smanjila količina komunalnog otpada. Od srpnja bi trebalo profunkcionirati odvajanje otpada na kućnom pragu, a građani će imati ekonomske (a ne samo ekološke) razloge da to čine što revnije.

I nije samo stvar u načinu odlaganja, već i o našim navikama korištenja resursa. Već mala promjena u razmišljanju smanjuje količinu otpada. Npr. upotreba platnenih pelena umjesto jednokratnih, staklena boca umjesto jednokratnih plastičnih i slično. O ovoj temi pisat ću više negdje oko Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja.

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool