Mislite li zeleno? 5 stvari koje već danas možemo učiniti za naš planet!


Svaki je dan dobar za preispitivanje vlastitih navika – kako koristimo resurse jedinog planeta koji imamo? Predlažemo 5 malih promjena koje svatko od nas može već danas učiniti za planet Zemlju!


1. Razvrstavanje kućnog otpada 

Čuvajmo šume!
Papir, plastika, staklo i metal – razvrstavanje otpada prema vrsti materijala te pravilno odlaganje omogućit će recikliranje. To znači da će se za proizvodnju novih materijala koristiti otpatci, a smanjit će se iskorištavanje novih resursa, npr. šuma.  

Šume su neobično važne za održivost našega planeta – one pohranjuju ogromne količine ugljičnog dioksida koji, između ostaloga, proizvodimo sami potrošnjom fosilnih goriva. Smanjenje područja pod šumama (tzv. deforestacija) dovodi do povećanja koncentracije CO2 u atmosferi, a to onda utječe na sveukupnu klimu na Zemlji. To je samo jedan od brojnih razloga za recikliranje – započnite već danas!


Eko otok: Kako razvrstati kućni otpad - što ide u koju kantu?
Sve što trebate znati o razvrstavanju kućnog otpada.


2. Pješačenje ili bicikliranje 

Automobil je danas često potreba, a ne luksuz. Međutim, ponekad automobil koristimo i kada to doista nije nužno – na primjer, za odlazak u trgovinu udaljenu 200 m. Pješačenjem ili bicikliranjem umjesto vožnje automobilom puno ćete učiniti za vlastito zdravlje, ali i za smanjenje količine ispušnih plinova. Jeste li spremni za promjene? Ako se već ne možete potpuno odreći automobila, odredite barem jedan dan u tjednu kada ćete ga ostaviti na parkiralištu te koristiti vlastitu snagu pokreta. Osim toga, prema vlastitim mogućnostima odlučite ne koristiti automobil za manje udaljenosti, npr. do 500 m.

3. Višekratno umjesto jednokratnog

Umjesto plastičnih, koristite staklenu bocu
Jednokratni proizvodi su vrlo praktični – cijena im je pristupačna, a nije potrebno održavanje. Zbog vlastite komocije i uštede na vremenu zaboravljamo na globalni učinak ovakvoga ponašanja – prekomjerno gomilamo otpad i nepotrebno zagađujemo okoliš.

Ako već ne možemo potpuno zamijeniti jednokratne proizvode višekratnima, učinimo to barem djelomično. Na primjer, koristite platnene pelene preko dana, a jednokratnu preko noći. Umjesto papirnatih ručnika nešto češće koristite platnene kuhinjske krpe i ubruse. Punite si staklenu bocu vodom umjesto da svaki dan kupujete novu plastičnu bocu. Umjesto da kupujete plastične vrećice, koristite platnenu torbu. Ne zaboravite, čak i najmanja promjena u navikama pojedinca ima utjecaj na planet u cjelini!

4. Kupujete li „zeleno“?

Zeleno ovdje nije boja, već stanje ekološke osviještenosti! Kada kupujete, pažljivo čitajte etikete! Dajte prednost proizvodima koji se proizvode od recikliranih materijala. Često i nije potrebno kupovati nove stvari – okušajte sreću u second-hand shopovima ili na buvljacima! Osim što tako možete pronaći potpuno očuvan i uporabljiv predmet te pokazati svoju ekološku svijest, vrlo je izvjesno da ćete i znatno uštedjeti. Također pazite da kupujete kvalitetne predmete i materijale koje ćete moći koristiti duže vrijeme. Što se tiče hrane, najbolje je kupovati lokalne i sezonske proizvode, u što prirodnijem stanju. Kada nabavljate sredstva za osobnu higijenu i održavanje kućanstva, birajte one na prirodnoj bazi, bez dodanih mirisa, boja i konzervansa.

5. Kompostiranje

Imate li vrt, kompostiranje je izvrsna ideja! Kompostiranjem ćete riješiti problem odlaganja bio-otpada iz kuhinje, a uz to ćete znatno poboljšati kvalitetu zemlje u svom vrtu, bez upotrebe umjetnih kemijskih sredstava. Voće i povrće uzgojeno na zemlji obogaćenoj zrelim kompostom bit će bolje kakvoće, prirodno i zdravo. Donesite ovu odluku danas, a Majčica Zemlja će vam uzvraćati ovu ljubav godinama!

Možda će vas zanimati... 


Kako se pravi kompost - kompostiranje kao način života
Doznajte sve o izradi komposta!


0 comments:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool