Elif Shafak i 40 pravila ljubavi - mudrost sufizma za suvremeno doba


Elif Shafak, jedna od najznačajnijih suvremenih književnica, svojim djelima osvaja srca čitatelja diljem svijeta, ali i otvara vrata duhovnog i kulturnog bogatstva Istoka, često nepoznatog zapadnoj publici. Njezina knjiga "40 pravila ljubavi" predstavlja fascinantnu simbiozu suvremenog i povijesnog, stvarnog i mističnog, a kroz lik Rumija, poznatog sufijskog mistika, Shafak donosi pravila ljubavi, koja su zapravo upute za dublje razumijevanje ljubavi, duhovnosti i samospoznaje. Pročitajte neka od njih i uronite u mudrost sufizma!


Elif Shafak i "40 pravila ljubavi"


Elif Shafak
rođena je 1971. godine u Francuskoj, u obitelji diplomata. Odgajana u multikulturalnom okruženju, Shafak je odrasla između Turske i različitih europskih zemalja, što je značajno oblikovalo njezinu književnu perspektivu. Knjiga "40 pravila ljubavi" (2009.) jedno je od njezinih najuspješnijih i najpoznatijih djela, prevedena na više od 30 jezika. 

U knjizi se isprepliću dvije priče: jedna iz suvremenog doba, koja prati život nezadovoljne američke kućanice Elle Rubinstein, i druga iz 13. stoljeća, koja prati odnos između Rumija i Šemsa. Centralni dio knjige čini 40 pravila ljubavi, koja Šems iz Tabriza dijeli s Rumijem kako bi mu pomogao u duhovnom rastu.

Rumi i sufizam

Jedan od glavnih likova u knjizi je Rumi, stvarna povijesna ličnost. Dželaludin Muhamed Rumi, poznat i kao Mevlana, perzijski je pjesnik, pravnik, islamski učenjak i mistik sufizma, rođen 1207. godine u tadašnjem Perzijskom Carstvu. Rumi je jedan od najvažnijih pjesnika sufizma, a sufizam je mistična struja unutar islama koja naglašava unutarnje duhovno iskustvo i osobni odnos s Bogom, često kroz praksu ljubavi, askeze i meditacije.


"40 pravila ljubavi" Elif Shafak nije samo roman; to je poziv na duhovno buđenje, putovanje kroz vrijeme i prostor, ali i kroz vlastito srce i dušu. Čitajući ovu knjigu, čitatelj neće samo uroniti u bogatstvo sufizma i povijesti, već će se suočiti s univerzalnim istinama koje su relevantne i danas. Knjiga nas poziva da promislimo o vlastitim životima, da preispitamo svoje predrasude i strahove te da prigrlimo ljubav kao put do unutarnjeg mira i sreće.

Pravila ljubavi Elif Shafak, inspirirana Rumijem (izbor)


1. Bog je u svakom od nas: Ljubav prema Bogu ne zahtijeva hodočašće do svetih mjesta, već spoznaju da je božansko prisutno u svakoj osobi.

2. Put do Istine prolazi kroz srce, a ne glavu: prava duhovna spoznaja dolazi iz srca, kroz ljubav, a ne iz racionalnog razmišljanja. Možemo proučavati Boga, možemo ga tražiti, možemo ga pokušati razumjeti, ali ljubav nas vodi bliže njemu.

3. Ljepota srca važnija je od fizičke ljepote: unutarnja ljepota i dobrodušnost važniji su od vanjskog izgleda.

4. Ne mogu svi voljeti, ali onaj tko može, blagoslovljen je: ljubav je dar i nije svima dostupna u jednakom obliku.

5. Ljubav je Božja svetost u nama: ljubav je manifestacija božanskog u ljudima.

6. Ljubav se ne traži, ona se nalazi kad prestanemo tražiti.

7. Svako djelo, dobro ili loše, vratit će ti se kao bumerang: sve što činimo ima posljedice koje nas kad-tad stignu. "Ni kapljica dobrote ni zrnce zloće ne ostaje neuzvraćeno!" (Rumi)

8. Ljubav je most između tebe i svega što postoji.


9. Budi poput rijeke koja teče – pusti ljubav da teče kroz tebe i oko tebe: ljubav je stalna i promjenjiva, kao rijeka koja nikad ne prestaje teći.

10. U svakom trenutku biraj ljubav umjesto straha.

11. Kad god si u dilemi, odaberi put koji zahtijeva više ljubavi: ljubav je najbolji vodič u donošenju teških odluka.

12. Nema potrebe za mržnjom ili osvetom. Ljubav sve preobražava: ljubav je snažnija od bilo koje negativne emocije.


Zaključak

Želite li pročitati svih 40 pravila ljubavi, posegnite za knjigom Elif Shafak. Ovo nije samo knjiga koju treba pročitati; to je knjiga koju treba doživjeti, koja će svakom čitatelju, bez obzira na njegovu pozadinu ili uvjerenja, otvoriti vrata prema dubljem razumijevanju sebe i svijeta oko sebe. Ovaj roman je više od priče - to je lekcija o ljubavi koja će ostati s čitateljem dugo nakon što je zadnja stranica zatvorena.



Reference:
1. Shafak, Elif. 40 pravila ljubavi. Istanbul: Dogan Kitap, 2009.
2. Schimmel, Annemarie. Rumi’s World: The Life and Work of the Great Sufi Poet. Boston: Shambhala, 2001.


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool