Top 5 začina za izvrsno zdravlje


Kurkuma, cimet, đumbir, ružmarin i čili - začinite svoj život i zaštitite zdravlje s ovih 5 mirisnih i ljekovitih začina!



1. Kurkuma


Kurkuma ili indijski šafran biljka je iz porodice đumbira, a raste u šumama južne i jugoistočne Azije. U prehrani se koristi korijen, od kojeg se uglavnom priprema začinski prah. Omiljen u azijskoj kuhinji, ovaj začin hrani daje intenzivnu toplo-žutu boju, ali i karakterističan egzotični ljutkasto-gorki okus. Uklapa se u mnoga jela, a osobito je popularan s rižom, krumpirom, mrkvom, mahunarkama i mesom peradi. Kurkuma je također temeljni sastojak začinske mješavine curry.

Osnovni aktivni sastojak kurkume je njezin biljni pigment, kurkumin. Dugogodišnja istraživanja potvrdila su brojna ljekovita svojstva kurkumina, a njegov se potencijal i dalje intenzivno istražuje. Čini se će ova biljka u budućnosti imati vrlo važnu ulogu u borbi protiv mnogih bolesti suvremenog svijeta, uključujući rak, kronične upalne bolesti, dijabetes, krvožilne bolesti pa čak i Alzheimerovu bolest. Nabrojimo samo neka ljekovita djelovanja kurkume:

kurkuma
Začin i korijen kurkume
  • protuupalno
  • antialergijsko
  • antibakterijsko
  • antioksidativno
  • djeluje protiv boli
  • djeluje protiv mučnine
  • smanjuje rizik obolijevanja od raka
  • usporava razvoj karcinoma
  • pomaže u mršavljenju
  • smanjuje masnoće u krvi
  • smanjuje šećer u krvi
  • ublažava menstrualne tegobe

2. Cimet

Ovaj začin specifične i bogate arome poznat je već tisućama godina. Iako su ga ljudi oduvijek smatrali ljekovitim i koristili u svrhu liječenja raznih tegoba, tek su suvremena znanstvena istraživanja donijela i službenu potvrdu njegove ljekovitosti.

Poznajemo dvije osnovne vrste cimeta: cejlonski (koji se obično naziva pravim cimetom) te cassia cimet (tzv. indonezijski ili kineski cimet, koji danas najčešće nalazimo u komercijalnoj uporabi).

Iako su ove dvije vrste slične i okusom i sastavom, smatra se da cejlonski cimet ima jača ljekovita svojstva. Evo u čemu cimet može pomoći:

Cimet u štapićima i prahu
  • aktivni sastojak cimeta, cimetaldehid, pomaže u regulaciji šećera u krvi
  • sprječava stvaranje ugrušaka u krvi
  • olakšava protok krvi čime se smanjuje krvni tlak
  • djeluje protiv upala i bakterija
  • miris cimeta djeluje poticajno na mentalnu budnost
  • mangan u cimetu djeluje kao antioksidans
  • vlakna i kalcij štite crijeva 
  • zagrijava organizam

3. Đumbir

Đumbir je izdržljiva biljka koja najbolje uspijeva u tropskom i suptropskom pojasu, a najveći proizvođač je Kina. Za prehranu se koristi njegov žuti korijen, koji se u prodaji može naći svjež ili osušen i samljeven u začinski prah. Korijen đumbira je izrazito aromatičan - miris je ugodan, podsjeća na limun, a okus je vrlo oštar i ljut. Đumbir u prahu, naribani đumbir ili njegovi komadići dodaju se u razna slana i slatka jela, što im daje poseban, intenzivan okus. U Engleskoj su vrlo popularni medenjaci s dodatkom đumbira, a ova slastica sve se češće priprema i kod nas, osobito tijekom božićnih blagdana. Čaj od đumbira je izvrstan napitak za hladnije dane, budući da zagrijava tijelo i štiti od prehlade. Ljekovita svojstva đumbira su sljedeća:

đumbir
Svježi korijen đumbira
  • ublažava mučninu (u tu svrhu dovoljno je zagristi komadić svježeg đumbira)
  • pospješuje cirkulaciju
  • potiče znojenje i izbacivanje toksina iz tijela
  • jača imunitet
  • djeluje antibakterijski
  • razrjeđuje krv
  • djeluje kao afrodizijak

4. Ružmarin

Ružmarin je zimzelena biljka mediteranskog podneblja. Miris tamnozelenih igličastih listova neodoljivo podsjeća na sunce, more, Mediteran. Svoj intenzivan miris ružmarin duguje eteričnim uljima smještenima s donje strane listova.

Mitovi kažu da su ga voljeli i grčki i rimski bogovi. Ružmarin je smatran simbolom vjernosti, zbog čega se i kod nas koristi za ukrašavanje odjeće na svadbama. Eterično ulje ružmarina koristi se za inhalaciju, u kupkama te u kozmetici. Od ružmarina se može napraviti ljekoviti čaj ili tinktura. Usitnjeni listići ružmarina nezaobilazan su začin u mediteranskoj kuhinji. Izvrsno se sljubljuje s ribom, rajčicom, maslinovim uljem, janjetinom i krumpirom. Ružmarinom se mogu aromatizirati ocat, vino, ulje i razne marinade. Osim što će aromom obogatiti svako jelo, ružmarin ima brojna ljekovita svojstva:

  • stimulira mentalnu budnost i pamćenje
    ružmarin
    Grančica ružmarina
  • pomaže kod glavobolje
  • vanjska primjena ublažava reumatske bolesti
  • djeluje blago umirujuće na živce
  • jača imunitet
  • djeluje protuupalno
  • potiče probavu
  • pospješuje cirkulaciju
  • eterično ulje ružmarina potiče rast i jačanje kose
  • čaj od ružmarina pročišćava krv

5. Čili (kajenski papar)

Čili su sitne i ljute tropske papričice, a začinski prah, koji dobivamo njihovim sušenjem i mljevenjem, nazivamo kajenski papar. Čili papričice mogu biti raznih boja (žute, zelene, crvene), ali jedno im je svima zajedničko - iznimno oštra ljutina. Čili je sjajan dodatak brojnim pikantnim jelima, namazima i umacima. Izvanredno ljut okus čili papričice zahvaljuju kapsaicinu, svom glavnom aktivnom sastojku, koji se osim toga može pohvaliti i raznim ljekovitim svojstvima:

čili, chili
Čili sušene papričice i prah
  • jača imunitet
  • djeluje antibakterijski
  • potiče imunitet
  • razrjeđuje krv
  • djeluje kao afrodizijak
  • pospješuje probavu
  • djeluje fungicidno, odnosno antigljivično
  • snižava razinu masnoća u krvi
  • potiče cirkulaciju i zagrijava tijelo
  • ubrzava metabolizam

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool