Kurkuma, cimet, đumbir, ružmarin i čili - začinite svoj život i zaštitite zdravlje s ovih 5 mirisnih i ljekovitih začina!
1. Kurkuma
Kurkuma ili indijski šafran biljka je iz porodice đumbira, a raste u šumama južne i jugoistočne Azije. U prehrani se koristi korijen, od kojeg se uglavnom priprema začinski prah. Omiljen u azijskoj kuhinji, ovaj začin hrani daje intenzivnu toplo-žutu boju, ali i karakterističan egzotični ljutkasto-gorki okus. Uklapa se u mnoga jela, a osobito je popularan s rižom, krumpirom, mrkvom, mahunarkama i mesom peradi. Kurkuma je također temeljni sastojak začinske mješavine curry.
Osnovni aktivni sastojak kurkume je njezin biljni pigment, kurkumin. Dugogodišnja istraživanja potvrdila su brojna ljekovita svojstva kurkumina, a njegov se potencijal i dalje intenzivno istražuje. Čini se će ova biljka u budućnosti imati vrlo važnu ulogu u borbi protiv mnogih bolesti suvremenog svijeta, uključujući rak, kronične upalne bolesti, dijabetes, krvožilne bolesti pa čak i Alzheimerovu bolest. Nabrojimo samo neka ljekovita djelovanja kurkume:
Začin i korijen kurkume |
- protuupalno
- antialergijsko
- antibakterijsko
- antioksidativno
- djeluje protiv boli
- djeluje protiv mučnine
- smanjuje rizik obolijevanja od raka
- usporava razvoj karcinoma
- pomaže u mršavljenju
- smanjuje masnoće u krvi
- smanjuje šećer u krvi
- ublažava menstrualne tegobe
2. Cimet
Ovaj začin specifične i bogate arome poznat je već tisućama godina. Iako su ga ljudi oduvijek smatrali ljekovitim i koristili u svrhu liječenja raznih tegoba, tek su suvremena znanstvena istraživanja donijela i službenu potvrdu njegove ljekovitosti.Poznajemo dvije osnovne vrste cimeta: cejlonski (koji se obično naziva pravim cimetom) te cassia cimet (tzv. indonezijski ili kineski cimet, koji danas najčešće nalazimo u komercijalnoj uporabi).
Iako su ove dvije vrste slične i okusom i sastavom, smatra se da cejlonski cimet ima jača ljekovita svojstva. Evo u čemu cimet može pomoći:
Cimet u štapićima i prahu |
- aktivni sastojak cimeta, cimetaldehid, pomaže u regulaciji šećera u krvi
- sprječava stvaranje ugrušaka u krvi
- olakšava protok krvi čime se smanjuje krvni tlak
- djeluje protiv upala i bakterija
- miris cimeta djeluje poticajno na mentalnu budnost
- mangan u cimetu djeluje kao antioksidans
- vlakna i kalcij štite crijeva
- zagrijava organizam
3. Đumbir
Đumbir je izdržljiva biljka koja najbolje uspijeva u tropskom i suptropskom pojasu, a najveći proizvođač je Kina. Za prehranu se koristi njegov žuti korijen, koji se u prodaji može naći svjež ili osušen i samljeven u začinski prah. Korijen đumbira je izrazito aromatičan - miris je ugodan, podsjeća na limun, a okus je vrlo oštar i ljut. Đumbir u prahu, naribani đumbir ili njegovi komadići dodaju se u razna slana i slatka jela, što im daje poseban, intenzivan okus. U Engleskoj su vrlo popularni medenjaci s dodatkom đumbira, a ova slastica sve se češće priprema i kod nas, osobito tijekom božićnih blagdana. Čaj od đumbira je izvrstan napitak za hladnije dane, budući da zagrijava tijelo i štiti od prehlade. Ljekovita svojstva đumbira su sljedeća:Svježi korijen đumbira |
- ublažava mučninu (u tu svrhu dovoljno je zagristi komadić svježeg đumbira)
- pospješuje cirkulaciju
- potiče znojenje i izbacivanje toksina iz tijela
- jača imunitet
- djeluje antibakterijski
- razrjeđuje krv
- djeluje kao afrodizijak
4. Ružmarin
Ružmarin je zimzelena biljka mediteranskog podneblja. Miris tamnozelenih igličastih listova neodoljivo podsjeća na sunce, more, Mediteran. Svoj intenzivan miris ružmarin duguje eteričnim uljima smještenima s donje strane listova.Mitovi kažu da su ga voljeli i grčki i rimski bogovi. Ružmarin je smatran simbolom vjernosti, zbog čega se i kod nas koristi za ukrašavanje odjeće na svadbama. Eterično ulje ružmarina koristi se za inhalaciju, u kupkama te u kozmetici. Od ružmarina se može napraviti ljekoviti čaj ili tinktura. Usitnjeni listići ružmarina nezaobilazan su začin u mediteranskoj kuhinji. Izvrsno se sljubljuje s ribom, rajčicom, maslinovim uljem, janjetinom i krumpirom. Ružmarinom se mogu aromatizirati ocat, vino, ulje i razne marinade. Osim što će aromom obogatiti svako jelo, ružmarin ima brojna ljekovita svojstva:
- stimulira mentalnu budnost i pamćenje
Grančica ružmarina - pomaže kod glavobolje
- vanjska primjena ublažava reumatske bolesti
- djeluje blago umirujuće na živce
- jača imunitet
- djeluje protuupalno
- potiče probavu
- pospješuje cirkulaciju
- eterično ulje ružmarina potiče rast i jačanje kose
- čaj od ružmarina pročišćava krv
5. Čili (kajenski papar)
Čili su sitne i ljute tropske papričice, a začinski prah, koji dobivamo njihovim sušenjem i mljevenjem, nazivamo kajenski papar. Čili papričice mogu biti raznih boja (žute, zelene, crvene), ali jedno im je svima zajedničko - iznimno oštra ljutina. Čili je sjajan dodatak brojnim pikantnim jelima, namazima i umacima. Izvanredno ljut okus čili papričice zahvaljuju kapsaicinu, svom glavnom aktivnom sastojku, koji se osim toga može pohvaliti i raznim ljekovitim svojstvima:Čili sušene papričice i prah |
- jača imunitet
- djeluje antibakterijski
- potiče imunitet
- razrjeđuje krv
- djeluje kao afrodizijak
- pospješuje probavu
- djeluje fungicidno, odnosno antigljivično
- snižava razinu masnoća u krvi
- potiče cirkulaciju i zagrijava tijelo
- ubrzava metabolizam