Patlidžan - nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva


Patlidžan je popularno povrće u mnogim kulinarskim tradicijama širom svijeta. Porijeklom iz Indije, ova biljka se odlikuje jedinstvenim okusom i teksturom te brojnim zdravstvenim prednostima. U ovom članku ćemo detaljno istražiti nutritivnu vrijednost patlidžana, njegova ljekovita svojstva, moguće nuspojave te zanimljivosti vezane uz ovu biljku.



Opis i podrijetlo biljke


Patlidžan (lat. Solanum melongena) pripada porodici pomoćnica (Solanaceae), istoj obitelji kojoj pripadaju i rajčica, paprika te krumpir. Biljka je jednogodišnja i raste u obliku grma visine do 1,5 metara. Plodovi su duguljasti ili okrugli, najčešće ljubičasti, a mogu biti i bijele, zelene ili crne boje.

Podrijetlom iz Indije, patlidžan se već tisućama godina uzgaja zbog svojih jestivih plodova. U povijesnim tekstovima Indije i Kine, patlidžan se spominje još prije više od 2000 godina. U Europu je stigao putem trgovaca i istraživača tijekom srednjeg vijeka, a danas je sastavni dio mnogih mediteranskih i azijskih jela.

Zanimljivosti o patlidžanu


Patlidžan ima nekoliko zanimljivih aspekata koji ga čine posebnom biljkom:

Botanička klasifikacija: iako ga mnogi smatraju povrćem, patlidžan je botanički klasificiran kao voće, točnije bobica.

Varijacije boja: osim uobičajenih ljubičastih patlidžana, postoje i bijeli, zeleni te crni patlidžani. Bijeli patlidžan bio je posebno popularan u viktorijanskoj Engleskoj.

Korištenje u medicini: u tradicionalnoj kineskoj medicini, patlidžan se koristi za liječenje različitih bolesti, uključujući bronhitis i reumu.

Kulturna simbolika: U nekim kulturama, patlidžan se smatra simbolom sreće i prosperiteta. U Italiji, primjerice, patlidžan je povezan s blagostanjem i radošću.


Nutritivna vrijednost


Patlidžan je bogat nutrijentima, a sadrži vrlo malo kalorija, što ga čini idealnim za osobe koje paze na unos kalorija. U tablici ispod prikazani su nutritivni sastojci u 100 grama sirovog patlidžana:



Ljekovitost


Patlidžan je bogat antioksidansima, vlaknima, vitaminima i mineralima, što doprinosi njegovoj ljekovitosti. Ovdje su navedena neka od ključnih zdravstvenih svojstava patlidžana:

Poboljšanje probave: zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, patlidžan pomaže u održavanju zdravlja probavnog sustava, sprječava zatvor i poboljšava crijevnu floru.

Kontrola tjelesne težine: nizak kalorijski sadržaj i visok udio vode čine patlidžan izvrsnim izborom za osobe koje žele smršaviti. Vlakna također pomažu u produženju osjećaja sitosti.

Zdravlje srca: antioksidansi u patlidžanu, poput nasunina, pomažu u smanjenju
oksidativnog stresa i zaštiti stanica od oštećenja. Kalij pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka, a vlakna smanjuju razinu kolesterola.

Prevencija raka: antioksidansi u patlidžanu mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala, čime se smanjuje rizik od razvoja određenih vrsta raka.

Zdravlje kostiju: patlidžan sadrži vitamine i minerale poput kalcija, magnezija i vitamina K, koji su važni za održavanje zdravlja kostiju.

Poboljšanje funkcije mozga: nasunin, antioksidans pronađen u kori patlidžana, može pomoći u zaštiti lipida u moždanim stanicama, čime se poboljšava kognitivna funkcija i smanjuje rizik od neurodegenerativnih bolesti.


Moguće nuspojave


Iako patlidžan u prehrani ima mnogo zdravstvenih prednosti, postoje i neke potencijalne nuspojave koje treba uzeti u obzir:

Alergijske reakcije: kod nekih ljudi patlidžan može izazvati alergijske reakcije poput osipa, svrbeža ili otežanog disanja. Ako sumnjate na alergiju, obavezno se konzultirajte s liječnikom prije konzumacije.

Solanin: patlidžan sadrži solanin, prirodni pesticid koji može biti toksičan u velikim količinama. Međutim, količina solanina u patlidžanu je niska i obično ne predstavlja rizik za zdravlje kod umjerene konzumacije.

Oksalat: patlidžan sadrži oksalate, koji mogu doprinijeti stvaranju bubrežnih kamenaca kod osoba koje su osjetljive na oksalate. Ako imate povijest bubrežnih kamenaca, preporučuje se umjerena konzumacija patlidžana.

Zaključak


Patlidžan je više od običnog povrća; on je bogat izvor hranjivih tvari i ljekovitih svojstava. Njegova konzumacija može pridonijeti zdravlju srca, poboljšanju probave, prevenciji raka i jačanju kostiju. Iako ima mnogo prednosti, važno je biti svjestan mogućih nuspojava, posebno za osobe s alergijama ili bubrežnim problemima. Uživajte u patlidžanu u raznim kulinarskim oblicima i iskoristite sve njegove prednosti za zdravlje!


Izvori:
1. Tablica s nutritivnim vrijednostima:
USDA FoodData Central. "Eggplant, raw." Accessed June 21, 2024. USDA FoodData Central.
2. Podrijetlo biljke i povijesne informacije:
Roberts, J. (2001). Edible: An Illustrated Guide to the World’s Food Plants. Washington, D.C.: National Geographic Society.
3. Ljekovitost i moguće nuspojave:
Graf, B.A., Milbury, P.E., Blumberg, J.B. (2005). "Flavonols, flavones, flavanones and human health: Epidemiological evidence." Journal of Medicinal Food, 8(3), 281-290.
Bhat, R. & Vyas, D. (2019). "Chemical composition and bioactive properties of eggplant (Solanum melongena L.): A review." Food Chemistry, 278, 6-13.


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool