Tenisice za trčanje - znate li pravilno odabrati?


Trčanje je oblik rekreacije dostupan svima. Trčati možete po gradu, u prirodi ili na sportskim terenima. Često ćete čuti da vam za trčanje ne treba ništa osim dobre volje. No, ipak ćete morati uložiti u kvalitetne tenisice za trčanje. Ne zaboravite – ulaganje u dobre tenisice jest ulaganje u zdravlje lokomotornog sustava.


Napokon ste odlučili krenuti na trčanje? Čestitamo, to je odlična odluka za vaš duh i tijelo. Međutim, imate li sve što vam je potrebno za trčanje? Dobra glazba, boca mineralne vode, dobro društvo, staza kroz slikoviti šumarak… no, je li to sve? Kako biste izbjegli nepotrebne ozljede i bolove u zglobovima, ne zaboravite odabrati kvalitetne tenisice!


Tenisice za trčanje – koje pogreške najčešće činimo pri odabiru?

  • „Najudobnije tenisice“ - najveća pogreška koju možete učiniti jest da obujete svoje najstarije i, kako vam se čini, najudobnije tenisice. Čak i najkvalitetnije tenisice vremenom gube svoj oblik i više ne podupiru vaše stopalo kako bi trebalo.
  • Tenisice za pogrešnu svrhu – svaki oblik rekreacije zahtijeva određeni tip tenisica. Ako ste se odlučili za trčanje, još uvijek postoji nekoliko vrsta tenisica između kojih trebate odabrati najbolje. Odabir će ovisiti o stazi za trčanje – je li to asfalt ili trava, ravan ili neravan teren?
  • Tenisice za pogrešan tip stopala – pri odabiru tenisica morate obratiti pozornost na oblik stopala – jesu li vaša stopala normalna, spuštena ili povišena?

Imaju li tenisice za trčanje rok trajanja?

Da, imaju. Općenito se računa da tenisice za trčanje mogu izdržati 600 – 800 km. Prema svom ritmu trčanja lako ćete izračunati rok trajanja tenisica. Na primjer, ako trčite 5 km dnevno, vaše tenisice za trčanje poslužit će vam otprilike 4 – 5 mjeseci. Nakon toga bi ih valjalo zamijeniti novima.

Tenisice za trčanje prema vrsti staze

Tenisice za cestovno trčanje su oblikovane za ravne staze poput pločnika ili prirodnih puteva s minimalnim neravninama. One su lagane i savitljive, s mekim potplatom - načinjene su da podržavaju stopalo i amortiziraju ponavljajuće udarce o tvrdo i ravno tlo.

Tenisice za kros ili brdsko trčanje dizajnirane su za neravne terene. Obično imaju pojačane, grublje džonove koji dodatno učvršćuju stopalo i sprječavaju proklizavanje. Ako na svojoj uobičajenoj ruti za trčanje stalno nailazite na prepreke poput korijenja drveća, kamenja, blata ili rupa – ovakve tenisice će biti pravi izbor.


Kako odabrati tenisice prema obliku stopala

Normalna stopala

Kod trkača s normalnim, zdravim stopalima uobičajen je vrlo blagi zaokret stopala prema unutra. To je prirodna mehanika pokreta koja omogućuje amortizaciju udaraca stopala o tlo te smanjenje pritiska na koljena i zglobove. Ako imate normalna stopala, imat ćete i veliki izbor tenisica za trčanje. Oblik kalupa za normalna stopala obično je označen kao „polu-zaobljen“ (eng. semi-curved last). Izbjegavajte tenisice predviđene za ravna stopala.

Ravna stopala

Ukoliko imate ravna ili spuštena stopala, vrlo je vjerojatno da pri trčanju pretjerano gazite prema unutra. To znači da unutarnji rub stopala podnosi najveći pritisak, čime se povećava mogućnost bolova ili ozljeda na koljenima. U tom slučaju trebate tenisice koje će doprinijeti stabilnosti stopala i donekle kontrolirati takav neprirodan korak. Pri kupovini obratite pozornost na oznake poput „stabilnosti“ i „kontrole pokreta“ (eng. „stability“ i „motion control“). Kalup treba biti ravan (eng. straight last). Uz primjerene tenisice, bilo bi dobro da nosite i ortopedske uloške.

Povišena stopala

Ako je luk vaših stopala izražen i neprirodno čvrst, to znači da imate povišena stopala. U tom slučaju vaša se stopala pri hodu ili trčanju vjerojatno izvijaju prema van. Vanjski dio stopala pritom podnosi najveće opterećenje. Ponekad se događa da se uslijed dugogodišnjeg trčanja stopala postupno spuste, a posljedično i donekle produlje. Stoga je važno tenisice prilagođavati eventualnim promjenama. Trkači s povišenim stopalima trebaju tenisice s mekim središnjim slojem potplata, koji će ublažiti udarce prilikom trčanja. Kada kupujete tenisice za trčanje, tražite one sa zračnim jastucima ili mekim ulošcima. Na kutiji obično imaju oznake „cushioned“ ili „flexible“. Što se tiče kalupa, on bi trebao biti zaobljen (eng. curved last).

Tenisice za trčanje – koje materijale odabrati?


Najlon ili mrežasti najlon je vrlo izdržljivi materijal koji daje prozračnost i smanjuje ukupnu težinu tenisica.

Umjetna koža je lakša, prozračnija i brže se suši od prave kože. Takav materijal se uglavnom dobiva od najlona ili poliestera te je izdržljiv, podatan i dosta otporan na habanje.

TPU (kratica za eng. thermoplastic urethane) je vrsta elastične plastike. Koristi se uglavnom u kombinaciji s prozračnim materijalima, kako bi se učvrstila neka kritična mjesta poput pete ili luka stopala.

Nove tenisice za trčanje – na što obratiti pozornost? 

  • Stopala često tijekom dana malo oteknu te su uvečer obično nešto veća nego ujutro. Zbog toga bi bilo dobro u kupovinu obuće krenuti uvečer. Na taj ćete način kupiti tenisice koje će vam u svako doba dana biti dovoljno velike.
  • Ako inače nosite ortopedske uloške, svakako ih umetnite u nove tenisice prilikom isprobavanja.
  • Razmotrite kupovinu odgovarajućih uložaka koji će povećati udobnost i osigurati bolju potporu za vaša stopala.
  • Ako krećete na utrku, zaboravite na nove tenisice. Prvo ih testirajte na treningu ili na kraćim stazama, te obratite pozornost na eventualne teškoće ili bilo koju vrstu neudobnosti.

Savjeti iz prve ruke

Marija Vrajićhrvatska je ultramaratonka i maratonka, koja nas je 2016. godine predstavljala na olimpijskom maratonu u Rio de Janeiru.

Evo Marijinih savjeta za odabir tenisica za trčanje na duge staze:

Marija Vrajić


- Tenisice dijelim na tenisice za trening i tenisice za trku. Prilikom kupovine jednih ili drugih najvažnije mi je prvo isprobavanje, kada tenisica mora zadovoljiti uvjet udobnosti. Ako tenisice ne odgovaraju na prvu, ne valjaju. Tenisice za trening na ravnom i mekanom terenu su teže (do 300g) te bolje amortiziraju udarce. Takva tenisica je ujedno i sporija. Tenisica za trku je puno lakša (do 180g), ali i puno brža te za njezino korištenje preporučam dobru fizičku spremnost.


Foto 1: photo credit: darkmatter via photopin cc
Foto 2: photo credit: photoholic1 via photopin cc


Možda će vas zanimati...  


Mentalitet pobjednika - prirodne psihotropne supstance za bolje sportske uspjehe
Upoznajte prirodne stimulanse koji mogu doprinijeti boljim rezultatima u sportu


Prehrana sportaša (1.dio)
Upoznajte osnovne pojmove prehrane sportaša!


6 comments:

Unknown kaže...

Tijekom godina sam dosta patika mijenjala u potrazi sa najboljima. Nedavno sam kupila air max tenisice
s kojima sam jako zadovoljna

Bernarda Lusch kaže...

Hvala na preporuci! Ako su tako dobre, onda ćemo ih i reklamirati ;)

Anonimno kaže...

air max tenisice nisu za trcanje ;)

Bernarda Lusch kaže...

Zanimljivo...a zašto nisu za trčanje?

Anonimno kaže...

Zato što su većinom retro modeli namijenjeni šetnji gradom.Nike proizvodi više ozbiljnih modela za trčanje poput Pegasus ili Vomero.

Anonimno kaže...

A nema to veze koje su tenisice,nego kako se ti osjecas u bilo kojim :O :O

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool