Mentalitet pobjednika - prirodne psihotropne supstance za bolje sportske uspjehe


Psiha sportaša jedan je od važnih čimbenika u postizanju dobrih sportskih rezultata. Upoznajte prirodne i neškodljive psihotropne supstance koje mogu pridonijeti sportskim uspjesima, a da pritom ne izazovu ovisnost ili druge štetne nuspojave.


Što su psihotropne supstance?

Najjednostavnije rečeno, psihotropne supstance su tvari koje djeluju na psihu i živčani sustav. Njihov se fiziološki učinak u organizmu očituje privremenim utjecajem na raspoloženje, percepciju, ponašanje i stanje svijesti.

U psihotropne ili psihoaktivne supstance ubrajamo i narkotike, lake i teške droge, duhan i alkohol. Međutim, u ovome se članku bavimo prirodnim tvarima koje mogu biti korisne sportašima, a koje ne izazivaju ovisnost i druge loše nuspojave.


Mentalni sklop sportaša 

Brže, više, jače – ovako bi se ukratko i slikovito mogao opisati način razmišljanja profesionalnih, ali i mnogih rekreativnih sportaša. Stalni poriv za poboljšavanjem vlastite izvedbe, snažna volja i samodisciplina te mentalna čvrstoća – sve su to odlike kvalitetnog sportaša. Prema svemu navedenomu, čini se da svaki sportski uspjeh kreće iz glave, iz mentalnog sklopa koji pokreće čovjeka na akciju. No, je li tomu doista tako?


Utjecaj tjelesne aktivnosti na čovjekovu psihu

Um doista pokreće tijelo, ali vrijedi i obrnuto – tjelesna aktivnost utječe na raspoloženje i ponašanje. Tako nastaje jedan pozitivni začarani krug, u kojemu više nije jasno što je akcija, a što reakcija.

Tjelesnom aktivnošću mijenja se i čovjekova psiha. Postoji nekoliko objašnjenja za ovu činjenicu, a tiču se kemije i obrazaca ponašanja.

Naime, vježbanje smanjuje razinu stresnih hormona, poput kortizola i adrenalina. S druge strane, pojačava se lučenje endorfina, hormona koji podiže raspoloženje, ublažava bol i psihički opušta.

Bavljenje sportom također utječe i na ponašanje. Bolja tjelesna spremnost, osjećaj kontrole i moći te samopouzdanje i ponos vlastitim postignućima podižu čovjekovu sliku o samome sebi, a to se onda odražava i na njegovo ponašanje prema okolini.

Sportaš, stoga, sam po sebi stvara jedan svojevrsni perpetuum mobile, u kojemu psiha pokreće tijelo, a tijelo podiže psihu. Rekreativni sportaši često u tome principu nalaze svoju ravnotežu i zadovoljstvo. Međutim, imperativ brže, više, jače postavlja pred sportaša uvijek nove ciljeve, zbog čega on ponekad ima potrebu i za vanjskim poticajima.

Prirodne psihotropne tvari u službi sportaša

1. GINKGO BILOBA

Pretpostavlja se da ovo drvo postoji oko 300 milijuna godina te se smatra najstarijim drvetom na svijetu. Biljni ekstrakt dobiven iz njegovih listova u Kini se koristi tisućama godina kao prirodni lijek.

Ljekovitost ove biljke tek je u prošlom stoljeću prepoznata i u Europi. Koristi se prvenstveno za poboljšanje prokrvljenosti mozga, što blagotvorno utječe na mentalnu budnost, pamćenje i druge moždane funkcije.

Za sportaše je važno da ginkgo biloba potiče proizvodnju ATP-a (adenozin trifosfata), što omogućava bolje iskorištavanje energije u stanicama. To se odnosi i na bolju iskoristivost glukoze u moždanim stanicama. Tako ovaj preparat izuzetno povoljno utječe na koncentraciju sportaša. Za najbolje rezultate preporuča se redovito uzimanje najmanje nekoliko mjeseci. Nema opasnosti od navikavanja, a od nuspojava moguća je samo glavobolja – i to najčešće kod predoziranja.

2. ZELENI ČAJ

Osim kofeina, koji je poznati stimulans, zeleni čaj sadrži i druge korisne supstance, kao što su katehin-polifenoli. Oni, jednostavnim rječnikom rečeno, sprječavaju razgradnju neurotransmitera noradrenalina. Na taj način povoljno djeluju na budnost te održavaju razinu energije. Polifenoli su, uz to, snažni antioksidansi, koji pokazuju blagotvorne učinke kod zloćudnih bolesti.

3. LECITIN (KOLIN)

Lecitin je izvrstan izvor kolina, koji se smatra vitaminom B skupine. Kolin je nužan za stvaranje acetil-kolina, neurotransmitera s brojnim važnim funkcijama u našemu organizmu. Acetil-kolin sudjeluje u mehanizmima učenja, uzbuđivanja te kontrakcije mišića. Može se reći da je kolin esencijalan za normalno funkcioniranje središnjeg živčanog sustava. Uz to, važan je za metabolizam masti te za rad jetre. Pojačani fizički napori, uključujući i sport, povećavaju potrebu za kolinom. Istraživanja pokazuju da kolin utječe na izdržljivost kod produženih treninga ili iscrpljujuće dugih takmičenja. Osim što je dobar izvor kolina, lecitin na prirodan način smanjuje bolove u zglobovima te olakšava kretanje.

Lecitin nalazimo u namirnicama poput soje i jaja, ali ga možemo uzimati i u obliku suplemenata.

4. GINSENG

Glavni razlog zbog kojeg sportaši mogu imati koristi od ginsenga njegova su stimulativna svojstva. Od davnina se ova biljka koristi za poboljšanje mentalnih sposobnosti, ali i za tjelesnu vitalnost i jačanje libida. Ginseng općenito potiče cirkulaciju i rad žlijezda s unutarnjim lučenjem, te snižava razinu štetnog (LDL) kolesterola u krvi. Pretpostavlja se da pospješuje sintezu bjelančevina i djelovanje enzima, ali ti se potencijali ginsenga još istražuju.

Kod uzimanja ginsenga treba pripaziti na upute o doziranju. Ginseng sadrži određenu količinu fitoestrogena, koji u tijelu djeluje poput ženskog hormona estrogena. Fitoestrogeni su stoga korisni ženama, ali mogu imati štetan utjecaj na muškarce i njihovo reproduktivno zdravlje. Ova se mogućnost ipak odnosi samo na ozbiljno i dugotrajno prekoračenje dozvoljenih doza.

5. OMEGA 3 MASNE KISELINE

Omega 3 su nezasićene masne kiseline koje imaju važnu ulogu u normalnom funkcioniranju središnjeg živčanog sustava. Poboljšavaju funkciju mozga tako da veze među neuronima čine elastičnima te ubrzaju prijenos živčanih impulsa. Na taj se način pospješuju kognitivne sposobnosti i pamćenje.

Pokretanje mišića, koordinacija pokreta i refleksi također ovise o funkcionalnosti živčanoga sustava. Ove esencijalne masne kiseline snižavaju razinu triglicerida u krvi, a time i krvni tlak. Omega 3 se stoga preporučuju svim ljudima, a posebno sportašima, koji su izloženi većim tjelesnim i psihičkim naporima.

Tri su najvažnija tipa omega 3 kiselina: EPA i DHA (životinjskog porijekla) te ALA (biljnog porijekla). Prirodni bogati izvori EPA i DHA su neke vrste riba (losos, haringa, inćun, srdela, skuša). S druge strane, ALA masne kiseline nalazimo u biljnim uljima (lanenom, sojinom, orahovom i repičinom) te u nekom zelenom lisnatom povrću, poput prokulice i kelja. Omega 3 kiseline su dostupne i u obliku kapsula.

6. GOSPINA TRAVA

Od davnina je gospina trava u narodu poznata kao lijek za smirenje i jačanje živaca. Međutim, gospina trava ne uspavljuje, već samo opušta, bistri um i podiže raspoloženje. Djeluje kao blagi stimulans, daje samopouzdanje i polet. Ako se uzima prije sportskih napora, gospina će trava dati koncentraciju i dodatni poticaj. Redovito uzimanje može umanjiti simptome tjelesne i psihičke iscrpljenosti, što je sportašima osobito potrebno nakon važnih natjecanja.

U slobodnoj se prodaji mogu naći brojni preparati koji sadrže gospinu travu u raznim koncentracijama i kombinacijama. Kod travara se može pronaći i čaj od gospine trave. Niti sa ovom biljkom ne treba pretjerivati, već se treba držati uputa o doziranju.

7. MELATONIN

Osim stimulansa, sportašima ponekad trebaju i sredstva za opuštanje i smirenje. Nakon večernjih treninga ili uzbudljivih natjecanja tijelo je još pod utjecajem adrenalina i može biti teško utonuti u san. Budući da je kvalitetan san jedan od ključeva oporavka od psihičkih i tjelesnih napora, potrebno je na neki način tijelo umiriti i opustiti. Umjesto uzimanja medikamenata koji mogu imati brojne štetne nuspojave, dobro je pokušati s melatoninom.

Melatonin je inače hormon koji naše tijelo prirodno proizvodi u epifizi, maloj žlijezdi smještenoj u našem mozgu. Kako starimo, lučenje ovoga hormona se smanjuje i zbog toga s godinama sve manje spavamo. Osim što sudjeluje u mehanizmu sna i budnosti, melatonin je i snažni antioksidans koji štiti naše tijelo na mnogo načina. Neki čak smatraju da melatonin pomlađuje i daje vitalnost. Ovi efekti su vjerojatno tek pozitivne nuspojave, jer melatonin utječe i na kvalitetu (dubinu) sna, a to se onda očituje odmornim i pomlađenim izgledom.

Više o djelovanju melatonina te o načinu uzimanja pročitajte u članku Melatonin - slatka uspavanka za vaš mozak.


Možda će vas zanimati... 



Prehrana sportaša (2. dio) - Top 10 namirnica za sportaše
Bavite li se sportom, ove namirnice svakako uvrstite u jelovnik!


Tenisice za trčanje - znate li pravilno odabrati?
Doznajte što je važno kod odabira tenisica za trčanje.



Melatonin - slatka uspavanka za vaš mozak
Imate problema s nesanicom? Isprobajte melatonin!




Slider: photo credit: Myprofe via photopin cc
photo credit: musumemiyuki via photopin cc
photo credit: T.MoE via photopin cc
photo credit: jcoterhals via photopin cc


0 comments:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool