Rajčica - srcoliki rajski plod za zdravlje vašeg srca

PARADAJZ
POMIDOR
TOMAT

Jedna od najraširenijih povrtnih kultura svijeta, rajčica osvaja svojom živopisnom bojom, ali i ljekovitim svojstvima. Što je to što čini rajčicu tako privlačnom i zdravom?


Otkuda nam stiže rajčica


Kada su je u 15. stoljeću Španjolci donijeli iz Perua, rajčica je među Europljanima dočekana sa sumnjom i oprezom. Štoviše, često je smatrana otrovnom i opasnom po ljudsko zdravlje. Tek u 19. stoljeću potvrđena je toksičnost stabljike i listova, ali je ujedno otkrivena hranjivost i ljekovitost njezina sočnog ploda. Nakon toga, rajčica munjevito osvaja svijet te se danas smatra jednom od najraširenijih povrtnih kultura

Prehrambena vrijednost rajčice

Uz udio vode od 95%, rajčica se ubraja među namirnice s niskom energetskom vrijednošću. Ipak, njezino bogatstvo leži u obilju vitamina i minerala. Uz vitamin C, u rajčici pronalazimo i beta-karoten, vitamine B skupine (osobito B3 ili niacin) te vitamine E i K. Željezo iz rajčice ima visoku iskoristivost u našem organizmu upravo zahvaljujući zastupljenosti vitamina C, koji je nužan za njegovu apsorpciju. Od minerala prisutnih u rajčici valja spomenuti kalij, natrij, magnezij, kalcij i željezo.

Rajčica u 100 g sadrži:

  • 95% vode
  • 18 kcal
  • 14 mg vitamina C

Rajčica i njezina ljekovita svojstva

Rajčica pospješuje izlučivanje suvišne tekućine iz organizma. Na taj se način snižava krvni tlak i olakšava rad srca i krvožilnog sustava. Budući da potiče rad gušterače, rajčica se preporuča i dijabetičarima.

Uz vitamine kao poznate antioksidanse koji povoljno utječu na prevenciju brojnih bolesti, rajčica sadrži i likopen, crveni biljni pigment. Osim što rajčici daje njezinu živopisnu boju, likopen ima brojna znanstveno dokazana ljekovita svojstva. Svojim snažnim antioksidativnim djelovanjem, likopen štiti naše tijelo od slobodnih radikala, a istraživanja potvrđuju njegovu ulogu u usporavanju razvoja stanica raka. Likopen u sinergiji s drugim antioksidansima iz rajčice snižava LDL kolesterol i time pridonosi očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Za razliku od vitamina koji se djelomično gube pri visokim temperaturama, iskoristivost likopena se povećava termičkom obradom namirnice. Stoga je najbolji izvor likopena kuhani sok od rajčice i jela koja se od njega pripremaju.

Slasna rajčica u kuhinji

Gotovo u potpunosti iskoristivi plod rajčice se priprema na mnogobrojne načine u kuhinjama diljem svijeta. Bilo u obliku soka, pirea, umaka, sirova ili kuhana, kao glavno jelo ili dodatak, rajčica je omiljena namirnica koja osvaja svojim izgledom, okusom i obiljem hranjivih tvari

Možda će vas zanimati...


Crvena ili žuta rajčica - koja je zdravija?
Pogledajte usporednu tablicu nutritivnih vrijednosti crvene i žute rajčice

 
Biljni pigmenti - dugine boje zdravlja
Beta karoten, antocijanin, klorofil... doznajte kako djeluju u organizmu



Fotografije:
photo credit: Stewart Leiwakabessy via photopin cc

photo credit: stromnessdundee via photopin cc

0 comments:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool