Krastavac - lagano ljetno osvježenje

KUKUMAR
UGORAK


Niskokaloričan i osvježavajući krastavac izvrsna je ljetna namirnica. Provjerite zbog čega je krastavac tako koristan vašem organizmu tijekom ljetnih vrućina


Porijeklo krastavca


Povijest krastavca seže u daleku povijest čovječanstva. Smatra se da su još drevna plemena s Himalaje koristila divlji krastavac u svojoj prehrani oko 3000. godine p.K. Kultiviranim uzgojem krastavca se bave stari Egipćani i Indijci prije više od 4000 godina. Drevne civilizacije Grka i Rimljana upoznaju i koriste krastavac između 500. – 600. godine p.K.

   
Krastavac i hranjive tvari

Krastavac je karakterističan po vrlo visokom udjelu vode (gotovo 96%). Zbog toga je njegova energetska vrijednost niska i čini ga poželjnom namirnicom u redukcijskim dijetama. Od minerala zastupljenih u krastavcu ističe se kalij, a nije zanemariv niti udio kalcija, fosfora, željeza, natrija te nekih elemenata u tragovima. Uz minerale, krastavac sadrži vitamin C te gotovo sve vitamine skupine B.


Krastavac u 100 g sadrži:

  • 14 kcal
  • 140 mg kalija
  • 3,2 mg vitamina C

Ljekovita svojstva krastavca


Povoljan omjer kalija i natrija čini krastavac izvrsnim diuretikom. Preporuča se stoga kod problema s mokrenjem i općenito kod tegoba s bubrezima. Također, izlučivanjem suvišne tekućine iz organizma snižava se krvni tlak, a time se rasterećuje srce i krvožilni sustav. Svojstva krastavca pomažu rastvaranju mokraćne kiseline, čime se sprječava i usporava razvoj kamenaca u mjehuru i bubrezima. Krastavac pomaže i dijabetičarima jer smanjuje razinu šećera u krvi. Tijekom ljetnih vrućina. ova povrtnica sprječava dehidraciju, odnosno nadoknađuje vodu i mineralne soli koje gubimo znojenjem.


Krastavac na tanjuru


Iako omiljen u ukiseljenom obliku, krastavac je ipak korisniji za organizam u svom prirodnom, sirovom obliku. Ukoliko vam okus samog krastavca nije baš privlačan, iskušajte razne kombinacije salata. Narezane ploške svježeg krastavca prelijte jogurtom ili kiselim vrhnjem, začinite octom i začinskim biljem, i uživajte u zdravom ljetnom obroku.


Pogreške kod pripremanja krastavca


Uobičajena pogreška koja se čini kod pripreme krastavca za konzumaciju je soljenje. Natrij iz soli narušava prirodno povoljan omjer kalija i natrija u krastavcu, te se na taj način poništava najvažnije blagotvorno svojstvo ovoga povrća.


Kako odabrati plodove

Pri branju ili kupovini krastavaca, valja obratiti pozornost na stupanj zrelosti. Naime, mladi i nedozreli krastavci su teže probavljivi i mogu izazvati nadimanje i grčeve u crijevima. Zato je dobro birati zelene plodove koji na krajevima lagano počinju žutjeti. Krastavac je u takvom stanju potpuno neškodljiv i predstavlja idealno osvježenje u vrućim ljetnim danima.

Fotografija
photo credit: karenandbrademerson via photopin cc

0 comments:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool