Crvena ili žuta rajčica - koja je zdravija?



Svi znaju da je rajčica crvena. Crvena je i juha od rajčice, crveni su ketchup i pizza. Kako biste malo razbili crvenu monotoniju, upoznajte žutu rajčicu! Osim što je vrlo ukusna, žuta rajčica je i iznimno zdrava. Sljedeći članak istražuje i otkriva koja je zdravija – crvena ili žuta rajčica?

Žuta rajčica

Znate li da Talijani rajčicu zovu „pomodoro“, što znači „zlatna jabuka“? Pretpostavlja se da su prve poznate sorte rajčice u Italiji bile upravo zlatne, odnosno žute boje. Iako je relativno rijetka u našim krajevima, žuta rajčica sve više pronalazi svoje zasluženo mjesto u ljetnoj povrtnoj ponudi. Ako ste među onima koji pomalo sumnjičavo gledaju na njezinu boju, usporedna tablica nutritivnih vrijednosti žute i crvene rajčice će vas sigurno potaknuti da je barem probate. A jednom kada se uvjerite u njezin božanstveni okus, više je se nećete htjeti odreći.

Crvena vs. žuta rajčica

Razlike u nutritivnoj vrijednosti crvene i žute rajčice su naizgled male, ali se ipak mogu uočiti određene zakonitosti. Tako žuta rajčica ima manju energetsku vrijednost, ali sadrži više minerala i vitamina B skupine. S druge strane, crvena rajčica ima više vlakana te vitamina C. Bitka se zasad čini izjednačenom, no, još nismo gotovi.

Izraženo u mg u 100 g rajčice (ako nije drukčije naznačeno)

Likopen u crvenoj i žutoj rajčici

Čudesni likopen je snažni antioksidans koji izuzetno blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje. Osim što štiti naše stanice od slobodnih radikala, likopen može i usporiti rast stanica raka. Osim toga, snižava razinu LDL kolesterola i na taj način povoljno utječe na krvožilni sustav.

Ako znamo da je likopen crveni biljni pigment, onda lako možemo zaključiti da je crvena rajčica znatno bogatija likopenom od žute. Štoviše, možemo reći da crvena rajčica u prosjeku sadrži čak 10 puta više likopena od žute rajčice. Zvuči impresivno, zar ne? Međutim, neka istraživanja pokazuju da je likopen iz žute rajčice bolje iskoristiv u ljudskom organizmu od likopena iz crvene rajčice. (International Journal of Food Sciences and Nutrition) U svakom slučaju je dobro znati da termička obrada obje vrste rajčice znatno povećava iskoristivost likopena.

Crvena ili žuta rajčica?

Ako odvagnemo sve činjenice, možemo vidjeti da su crvena i žuta rajčica podjednako vrijedne namirnice. Ukoliko vaše tijelo žudi za likopenom, odlučite se za crvenu rajčicu. Ako vas muči nedostatak minerala, odaberite žutu rajčicu. Međutim, trebate li uopće birati između njih? Kombinirajte i uzmite najbolje od svake!





Žuta rajčica na fotografijama dozrela je pod slavonskim suncem na imanju Povrće DoDo, Jurjevac Punitovački.


  Možda će vas zanimati...


Žuta pizza
Iskušajte recept za slasnu vegetarijansku pizzu od žute rajčice.


Rajčica - srcoliki rajski plod za zdravlje vašeg srca
Doznajte što rajčicu čini tako privlačnom i zdravom.


 
Biljni pigmenti - dugine boje zdravlja
Beta karoten, antocijanin, klorofil... doznajte kako djeluju u organizmu

0 comments:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool