Stara, dobra jabuka - supervoće našega podneblja



U današnjem obilju egzotičnog voća i tzv. superhrane iz svih krajeva svijeta, lako je zaboraviti na skromne darove prirode koji nas okružuju. Jabuka, ta stara, dobra prijateljica, nerijetko ostaje u sjeni modernih trendova, a zapravo je pravo supervoće našega podneblja. U ovom članku istražit ćemo povijest, sorte, nutritivnu vrijednost i ljekovitost jabuke te njezin značaj u kulinarstvu. Na kraju ćemo se prisjetiti nekoliko mudrih izreka o ovom omiljenom voću.



Opis i porijeklo jabuke



Jabuka
(Malus domestica), listopadno stablo iz porodice ruža, jedno je od najpoznatijih i najraširenijih voćki na svijetu. Potječe iz središnje Azije, gdje još uvijek rastu njezini divlji preci. U Europu su je donijeli stari Rimljani, a s vremenom je postala neizostavan dio mnogih kultura i kuhinja. Danas se uzgaja u svim krajevima svijeta, a njene sorte broje se u tisućama.



Najpoznatije sorte jabuka u Hrvatskoj


Hrvatska je dom mnogih sorti jabuka koje su prilagođene našem podneblju. Neke od najpoznatijih su:

  • Zlatni delišes - slatka, sočna i blago kiselkasta jabuka, idealna za svježu konzumaciju.
  • Idared - vrlo popularna sorta zbog svoje čvrstoće i slatko-kiselog okusa, odlična za pečenje.
  • Jonagold - hibrid zlatnog delišesa i jonathana, ima izvanredan balans slatkog i kiselog okusa.
  • Granny Smith - zelena, kiselkasta jabuka koja se često koristi u kolačima i za izradu soka.


Nutritivna vrijednost jabuke


Jabuka je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, što je čini izuzetno hranjivom i korisnom za zdravlje. U 100 g svježe jabuke nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:






Ljekovitost jabuke


Jabuka je lijek koji sprječava ili ublažava razne tegobe suvremenog čovjeka. Njezin sadržaj vlakana pomaže u probavi, a bogata je antioksidansima koji štite stanice od oštećenja. Redovita konzumacija jabuka može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, pa čak i nekih oblika raka.

Ljekovitost soka od jabuke

Svježe iscijeđeni sok od jabuke također ima mnoge zdravstvene prednosti. Sadrži visok udio vitamina C i antioksidansa, a zbog sadržaja minerala pomaže u hidrataciji tijela. Istraživanja su pokazala da sok od jabuke može poboljšati funkciju mozga i pomoći u očuvanju kognitivnih funkcija kod starijih osoba.

Ljekoviti pripravci s jabukom

Jabučni ocat

Poznat je po svojim antibakterijskim svojstvima i sposobnosti regulacije šećera u krvi. Priprema se fermentacijom soka od jabuke, a može se koristiti kao tonik ili dodatak salatama.

Recept za jabučni ocat:
1 l svježe iscijeđenog soka od jabuke
2 žlice šećera
Voda po potrebi

Pomiješajte sok i šećer, dodajte vode ako je potrebno i ostavite smjesu na toplom mjestu 3-4 tjedna. Povremeno promiješajte. Kada dobije karakterističan miris i okus, procijedite i spremite u staklene boce.


Jabučni sirup za imunitet


Ovaj sirup kombinira ljekovita svojstva jabuke i meda, te jača imunitet i pomaže kod prehlade.


Recept za jabučni sirup:
1 kg jabuka
500 g meda
1 limun (sok)

Jabuke operite, nasjeckajte i skuhajte u litri vode dok ne omekšaju. Procijedite sok, dodajte med i limunov sok. Kuhajte još 10-15 minuta, a zatim ulijte u sterilizirane boce.


Primjena u kulinarstvu


Jabuka je nezamjenjiv sastojak u mnogim kulinarskim receptima, posebno u slasticama koje su pravile naše bake, i čiji nas okusi i mirisi vraćaju u djetinjstvo. Njena svestranost omogućuje upotrebu u raznim slatkim i slanim kombinacijama, od pita i kolača do umaka i salata.

Tradicionalne slastice od jabuka

Štrudla od jabuka: klasični desert koji se prenosi s generacije na generaciju. Tanko vučeno tijesto punjeno ribanim jabukama, šećerom i cimetom, te pečeno do zlatne boje.

Jabučni kompot: jednostavan, ali ukusan način konzerviranja jabuka za zimske mjesece. Jabuke se kuhaju u vodi sa šećerom i začinima poput cimeta i klinčića.

Pita od jabuka: hrskava pita s bogatim nadjevom od jabuka, šećera i cimeta, često obogaćena grožđicama ili orasima.

Jabuke u šlafroku: ploške jabuke pržene u "šlafroku" od tijesta za palačinke, a onda posute cimetom i sitnim šećerom. 

Zanimljivosti o jabukama


  • Jabuka je simbol zdravlja, a poznata izreka „Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van“ potječe iz Walesa.
  • Na svijetu postoji preko 7500 različitih sorti jabuka.
  • Teoriju gravitacije Isaaca Newtona možemo zahvaliti upravo jabuci. Naime, prema popularnoj anegdoti, ideja o gravitaciji sinula mu je dok je sjedio ispod stabla jabuke. Jednog lijepog dana, 1666. godine, Newton je odmarao u vrtu svoje obiteljske kuće u Woolsthorpeu kada je jabuka pala sa stabla i udarila ga u glavu. Razmatrajući pad jabuke, Newton je počeo razmišljati o silama koje djeluju na objekte i kako one uzrokuju da jabuka pada ravno prema tlu, umjesto da se kreće u bilo kojem drugom smjeru. Ta ga je misao dovela do formulacije zakona univerzalne gravitacije, što je tada bila prava revolucija u znanstvenom razumijevanju svemira. Iako povijesna točnost ove priče nije potpuno potvrđena, ostaje snažan simbol Newtonove genijalnosti i njegove sposobnosti da iz svakodnevnih događaja izvuče duboka znanstvena otkrića.

Izreke o jabukama


  • Ako želiš mudrosti, zagrizi jabuku znanja.”
  • Ljubav je poput jabuke, slatka, a ponekad i kiselkasta.” 
  • Jabuka ne pada daleko od stabla.”
  • Jabuke su se pokazale jednako korisnima kao i ljekarnički recepti.” – Henry David Thoreau
  • Čak i kada bih znao da će se svijet sutra raspasti, svejedno bih danas zasadio stablo jabuke.” – Martin Luther
  • "Duša nije jabuka, ne možeš je razdijeliti."
  • "Jedna trula jabuka pokvarit će čitavu košaru
  • "Ako želiš jabuku, moraš protresti drvo."

Zaključak


Jabuka je jednostavno, ali izuzetno vrijedno voće koje nudi brojne zdravstvene prednosti i kulinarske mogućnosti. Uvijek dostupna i pristupačna, jabuka zaslužuje svoje mjesto na našim stolovima, kako zbog svog okusa, tako i zbog svojih nutritivnih i ljekovitih svojstava. Redovita konzumacija jabuka može značajno pridonijeti vašem zdravlju, a tradicionalne recepte naših baka čuvajmo i prenosimo budućim generacijama.


Izvori:
1. Smith, J. (2020). The Apple Lover's Guide. New York: Orchard Press.
2. Brown, A. (2018). Superfoods: Nutritional Powerhouses. London: Healthwise Publishing.
3. Johnson, L. (2019). Fruits and Their Health Benefits. Boston: Nutri-Books.


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool