5 prirodnih lijekova protiv nesanice



Nesanica, ili nemogućnost da zaspimo ili da ostanemo u snu, može biti izuzetno frustrirajuće iskustvo koje utječe na naše fizičko i mentalno zdravlje. Svi smo se barem jednom u životu susreli s noćima kada san jednostavno ne dolazi na oči, a dani koji slijede su često ispunjeni umorom, nedostatkom koncentracije i lošim raspoloženjem. No, prije nego što posegnemo za sintetskim lijekovima, priroda nam nudi brojne lijekove koji mogu pomoći u borbi protiv nesanice. U ovom članku ćemo istražiti pet učinkovitih prirodnih lijekova, dostupnih i u našem podneblju, koji mogu pomoći da ponovno pronađemo miran san.



Što je nesanica i koji su njeni uzroci?

Nesanica je poremećaj spavanja koji se manifestira kao teškoća pri usnivanju, česti prekidi sna ili prerano buđenje bez mogućnosti ponovnog usnivanja. Uzroci nesanice mogu biti različiti: stres, anksioznost, depresija, nepravilna prehrana, prekomjerna konzumacija kofeina ili alkohola, loši uvjeti spavanja, ali i medicinski problemi poput kroničnih bolesti ili hormonalnih poremećaja.

Neki od načina za ublažavanje nesanice uključuju redovite šetnje prije spavanja, meditaciju, održavanje rutine spavanja te izbjegavanje ekrana prije odlaska na počinak. Uz to, prirodni lijekovi mogu biti izvrsna pomoć.

1. Lavanda

Kako djeluje?


Lavanda
(Lavandula angustifolia) je poznata po svojim umirujućim svojstvima i često se koristi za poboljšanje kvalitete sna. Njen miris djeluje opuštajuće na središnji živčani sustav, pomažući pri smanjenju tjeskobe i induciranju sna.

Kako se koristi?

Lavanda se može koristiti na više načina. Eterično ulje lavande možete nakapati na jastuk, koristiti ga u difuzoru, ili dodati nekoliko kapi u toplu kupku prije spavanja. Također, možete piti čaj od lavande - jednu do dvije čajne žličice osušenih cvjetova lavande prelijte s 200 ml vruće vode, poklopite i ostavite da stoji 10 minuta, zatim procijedite.

Dobrobiti i moguće nuspojave

Lavanda pomaže smiriti um i tijelo, smanjuje tjeskobu te poboljšava kvalitetu sna. Moguće nuspojave su rijetke, ali uključuju alergijske reakcije kod osjetljivih osoba. Trudnice i dojilje trebale bi se konzultirati s liječnikom prije uporabe.


2. Kamilica

Kako djeluje?

Kamilica (Matricaria chamomilla) je biljni lijek poznat po svojim blagim sedativnim
svojstvima
. Flavonoidi iz kamilice, poput apigenina, vežu se na receptore u mozgu te pomažu pri opuštanju i induciranju sna.

Kako se koristi?

Najčešći način korištenja kamilice je kao čaj. Jednu do dvije čajne žličice osušenih cvjetova kamilice prelijte s 200 ml vruće vode, poklopite i ostavite da stoji 10 minuta, zatim procijedite. Čaj od kamilice možete piti 30 minuta prije spavanja.

Dobrobiti i moguće nuspojave

Kamilica pomaže smanjiti tjeskobu, opušta tijelo te poboljšava kvalitetu sna. Moguće nuspojave su rijetke, ali uključuju alergijske reakcije kod osoba alergičnih na biljke iz porodice glavočika (Asteraceae). Trudnice bi trebale izbjegavati prekomjernu konzumaciju kamilice.


3. Valerijana (odoljen)

Kako djeluje?

Valerijana (Valeriana officinalis) je biljka koja se tradicionalno koristi za liječenje nesanice i tjeskobe. Njeni aktivni sastojci, poput valepotriata i valerenske kiseline, djeluju umirujuće na središnji živčani sustav.


Kako se koristi?

Valerijana se najčešće koristi u obliku čaja ili tinkture. Za čaj, jednu čajnu žličicu osušenog korijena valerijane prelijte s 200 ml vruće vode, poklopite i ostavite da stoji 10-15 minuta, zatim procijedite. Čaj se preporučuje piti 30-60 minuta prije spavanja.

Dobrobiti i moguće nuspojave

Valerijana pomaže smiriti um, smanjuje vrijeme potrebno za usnivanje te poboljšava ukupnu kvalitetu sna. Moguće nuspojave uključuju blage glavobolje, vrtoglavicu ili probavne smetnje. Valerijanu ne bi trebalo koristiti u kombinaciji s alkoholom ili drugim sedativima, te se preporučuje konzultacija s liječnikom prije početka korištenja.


4. Matičnjak (melisa)

Kako djeluje?

Matičnjak (Melissa officinalis) je biljka iz porodice metvica poznata po svojim umirujućim i anksiolitičkim svojstvima. Njegovi aktivni sastojci, poput rozmarinske kiseline, djeluju na neurotransmitere u mozgu, pomažući pri opuštanju i poboljšanju sna.

Kako se koristi?

Matičnjak se može koristiti u obliku čaja. Jednu do dvije čajne žličice osušenih listova matičnjaka prelijte s 200 ml vruće vode, poklopite i ostavite da stoji 10 minuta, zatim procijedite. Čaj se preporučuje piti prije spavanja.

Dobrobiti i moguće nuspojave

Melisa pomaže smiriti um, smanjuje tjeskobu te poboljšava kvalitetu sna. Moguće nuspojave su rijetke, ali uključuju alergijske reakcije kod osjetljivih osoba. Trudnice i dojilje trebale bi se konzultirati s liječnikom prije uporabe.


5. Hmelj

Kako djeluje?

Hmelj (Humulus lupulus) je biljka poznata po svojoj ulozi u proizvodnji piva, ali također ima i sedativna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv nesanice. Njegovi aktivni sastojci, poput humulona i lupulona, djeluju umirujuće na središnji živčani sustav.


Kako se koristi?

Hmelj se može koristiti u obliku čaja. Jednu do dvije čajne žličice osušenih cvjetova hmelja prelijte s 200 ml vruće vode, poklopite i ostavite da stoji 10-15 minuta, zatim procijedite. Čaj se preporučuje piti 30 minuta prije spavanja.

Dobrobiti i moguće nuspojave

Hmelj pomaže smiriti um, smanjuje tjeskobu te poboljšava kvalitetu sna. Moguće nuspojave uključuju alergijske reakcije kod osjetljivih osoba te pospanost tijekom dana ako se konzumira u prevelikim količinama. Trudnice i dojilje trebale bi se konzultirati s liječnikom prije uporabe.


Zaključak

Prirodni lijekovi mogu biti učinkovit način za borbu protiv nesanice, pružajući nam mogućnost da poboljšamo kvalitetu sna bez posezanja za sintetskim lijekovima. Međutim, važno je imati na umu da prirodni lijekovi nisu bezopasni i da je važno koristiti ih s oprezom. Ako već imate neku dijagnozu ili uzimate druge lijekove, obavezno se konzultirajte s liječnikom prije nego što počnete koristiti bilo koji od navedenih prirodnih lijekova.

Kvalitetan san je temelj našeg zdravlja i dobrobiti, stoga je važno posvetiti mu potrebnu pažnju. Isprobajte prirodne lijekove, uspostavite rutinu spavanja i stvorite okruženje koje će vam pomoći da se opustite i zaspete. Na taj način, ne samo da ćete poboljšati svoj san, već i cjelokupnu kvalitetu života.



Možda će vas zanimati...

Upoznajte lavandu i njezina ljekovita svojstva!





Doznajte kako vrkuta može pomoći protiv nesanice uzrokovane hormonskom neravnotežom, posebno u perimenopauzi i menopauzi.





Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool