Minerali: Cink - moćan saveznik u borbi protiv virusa


Kada razmišljamo o hranjivim tvarima koje unosimo u organizam, rijetko pomislimo na cink. Ipak, cink je mineral od neprocjenjive važnosti za normalno funkcioniranje organizma. Doznajte koja je uloga cinka u našem tijelu te kako nas ovaj mineral može zaštititi od virusa.

Cink – uloga u organizmu 

Svestrani cink u organizmu obavlja veliki broj izuzetno važnih funkcija. Cink upravlja metabolizmom bjelančevina, sudjeluje u radu tristotinjak enzima, kao i u izgradnji neurotransmitera.

Kroz brojne biokemijske reakcije cink utječe na važne funkcije našeg tijela:
  • Stvaranje mišića
  • Obrana od infekcija i slobodnih radikala
  • Zacjeljivanje rana
  • Aktivacija enzima
  • Proizvodnja hormona
  • Pravilno funkcioniranje mozga
  • Rast i razvoj u trudnoći i kod djece

Cink – koje su preporučene dnevne doze?

Uravnoteženom prehranom unosimo otprilike 9 do 14 mg cinka dnevno. Službena preporučena dnevna doza za odrasle žene je 8 mg, a za odrasle muškarce 11 mg. Kod žena je potreba za cinkom povećana tijekom trudnoće i dojenja.

Budući da je granica toksičnosti cinka vrlo visoka (150 mg), može se uzimati i veća dnevna doza, osobito tijekom bolesti, stresnoga razdoblja ili povećanih napora. Preporučena terapijska doza cinka (primjerice, u slučaju bolesti ili zacjeljivanja ozljeda) je 50 mg, ali bi ovakvo doziranje valjalo ograničiti na mjesec ili dva. Naime, iako cink u tim dozama još nije toksičan, mogao bi u interakcijama s drugim mineralima prouzročiti neravnotežu, a time i razne tegobe.

Ukoliko patite od anemije, naročito budite oprezni sa suplementima cinka. Cink veže željezo i tako ometa njegovu apsorpciju.

Dugoročno se može uzimati između 15 i 25 mg cinka dnevno bez neželjenih nuspojava.

Cink – koji su simptomi manjka?

Prema istraživanjima, cink je jedan od minerala koji najčešće nedostaju u našem organizmu. Razlozi nedostatka cinka uglavnom se vežu uz neuravnoteženu, odnosno, nedostatnu prehranu. Budući da cink sudjeluje u doista mnogobrojnim i raznolikim funkcijama našega tijela, tako se i nedostatak cinka odražava širokim spektrom tegoba. Mnogi ljudi pate od manjka cinka, a da to i ne znaju. Pogledajte popis simptoma manjka cinka i provjerite niste li i vi među njima.

Simptomi manjka cinka

  • Problemi s imunitetom, podložnost infekcijama
    prehlada
  • Poremećaji rasta i niska porođajna težina
  • Noćno sljepilo
  • Usporeno zacjeljivanje rana
  • Dermatitis, akne, čirevi
  • Ćelavost, krhka kosa i nokti, bijele mrlje na noktima, rano sijeđenje kose
  • Proljev, anoreksija
  • Poremećeni osjeti okusa i mirisa
  • Manjak testosterona, smanjenje libida, neplodnost, slaba pokretljivost spermija
  • Depresija, razdražljivost, strahovi

 

Cink i toksičnost

Gornja granica sigurnog uzimanja cinka je 150 mg. Ovu je dozu vrlo teško unijeti hranom. Ipak, pripazite s kamenicama, koje u 100 g sadrže oko 85 mg.

Simptomi trovanja cinkom su želučane tegobe i povraćanje.

Cink – prirodni izvori

Uvjerljivo najbogatiji izvor su kamenice ili oštrige (85 mg u 100 g), a slijede ih ostale školjke (25 – 30 mg na 100 g) i jastog (16 mg na 100 g). Ostali izvori sadrže uglavnom do 5 mg cinka na 100 g. To su: govedina, puretina, tuna, iznutrice, soja, sjemenke bundeve, grah, leća, grašak, orasi, jaja i integralni kruh.

Cink i apsorpcija

Kao i kod svakog drugog elementa, tako i kod cinka postoje tvari koje pojačavaju, odnosno smanjuju apsorpciju.

Pojačavaju apsorpciju cinka: neke aminokiseline (iz proteina životinjskog porijekla), mliječna kiselina, limunska kiselina.

Ometaju apsorpciju cinka: tanini, fitati, vlakna, kalcij, željezo, fosfor, magnezij

Cink protiv virusa

virus gripe
Virus gripe
U sezoni gripa i prehlada dobro će nam doći svaki saveznik u borbi protiv virusa – ne zaboravite pritom na cink! Procjenjuje se da je cink djelotvoran protiv 40-ak virusa, uključujući viruse gripe, prehlade i herpesa. Cink jača imunitet i tako sprječava nastanak virusnih bolesti, a ukoliko smo već napadnuti virusima, cink usporava njihovo razmnožavanje.

Što se tiče virusa prehlade, cink ga onesposobljava na vrlo specifičan način. Naime, cink se sam veže na virus, čime sprječava njegovo prianjanje na sluznicu. Na taj način virus postaje neaktivan, a vrijeme trajanja dosadne prehlade može se čak prepoloviti. To je sjajna vijest, zar ne?

Cink kao afrodizijak


Cink kao afrodizijak? Čini se da je tako. Cink potiče stvaranje hormona testosterona, a testosteron jača libido i pruža više snage i energije. Iako je testosteron muški hormon, u određenom je omjeru koristan i ženama. Osim što sudjeluje u stvaranju testosterona, cink također sprječava nastanak enzima aromataze. Zbog čega je to bitno? Enzim aromataza utječe na pretvorbu testosterona u ženski hormon estrogen.

Iako su ova djelovanja cinka znanstveno dokazana, nema razloga da ne napravite vlastiti eksperiment. Za romantičnu večeru udvoje poslužite kamenice, te tako sami otkrijte djeluje li doista cink kao afrodizijak.

Cink i plodnost


Brojna istraživanja dokazuju vezu između neplodnosti i manjka cinka u organizmu. Cink kao afrodizijak svakako već donekle doprinosi i plodnosti. Međutim, njegova je uloga u proizvodnji i pokretljivosti spermija još značajnija po tom pitanju. Manjak cinka u spermijima je stoga uobičajena pojava kod neplodnih muškaraca.

Cink kao antioksidans


U našemu se organizmu svakodnevno događaju pravi mali ratovi između slobodnih radikala i zaštitnih tvari koje zovemo antioksidansima. Kada je omjer negativaca i pozitivaca povoljan za nas, naše je zdravlje zaštićeno, te nismo ni svjesni svih tih previranja. Međutim, kada su naši obrambeni mehanizmi oslabljeni ili nedostatni, prijeti nam opasnost od raznih oboljenja današnjice - raka, bolesti srca i živčanog sustava, te kroničnih upalnih bolesti.

Cink je djelotvoran u eliminaciji, odnosno onesposobljavanju žive i kadmija, štetnih teških metala iz hrane i okoliša. Uz selen i mangan, cink je jedan od mikronutrijenata koji sudjeluju u stvaranju tzv. antioksidativnih enzima, nužnih za zaštitu stanica. Antioksidativni enzimi najbolje rezultate postižu u sinergiji s antioksidansima iz voća i povrća, te s vitaminima C i E.

Cink - koji suplement cinka odabrati?


Cink se na tržištu pojavljuje u brojnim oblicima i kombinacijama. Uobičajeni je sastojak multivitaminsko-mineralnih preparata (najčešće u dozi od 10 - 15 mg), a možete ga kupiti i zasebno. Prije kupnje pažljivo pročitajte deklaraciju i obratite pozornost na oblik u kojem dolazi cink. Naime, cink sulfat bi vam mogao prouzročiti želučane smetnje. Radije birajte kelirani cink ili cink glukonat, a povoljni oblici za apsorpciju su i cink citrat te pikolinat.

Fotografije u tekstu:

photo credit: NCSSMphotos via photopin cc
photo credit: MilitaryHealth via photopin cc
photo credit: Novartis AG via photopin cc


Možda će vas zanimati...



Minerali: Magnezij - djelovanje, dnevne potrebe, simptomi manjka i viška
Doznajte zbog čega je magnezij tako važan za naše zdravlje!



Minerali: Selen - zaštitite se od zagađenja
Zaštitite organizam od djelovanja slobodnih radikala uz pomoć selena.

 

Teški metali - prijetnja za naše zdravlje
Olovo, kadmij i živa - kako se zaštititi?



0 comments:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool