Teški metali - kako olovo, kadmij i živa utječu na naše zdravlje






Živimo u zagađenom svijetu, a štetne tvari su svuda oko nas. Doznajte kako olovo, kadmij i živa djeluju na naš organizam te kako se možete zaštititi.

Olovo 

Olovo je sistemski otrov koji napada organe i tkiva, te oštećuje stanične enzime. Olovo je najrašireniji teški metal u okolišu jer je, između ostaloga, produkt sagorijevanja nekih vrsta benzina. Olovo unosimo hranom i vodom, ali najviše udisanjem. Što se tiče hrane, najviše olova ima u šumskim gljivama i iznutricama – stoga pazite da ove namirnice ne uzimate prečesto!

Nešto olova naš organizam uspijeva izlučiti urinom, izmetom, znojem i majčinim mlijekom. Međutim, višak olova se taloži u organima i tkivima. Olovo se veže za razne enzime i tako ometa metabolizam. Simptomi zatrovanosti olovom su depresija, glavobolja, umor, nesanica i smušenost.

Zaštita od olova

Vrlo je važno dobro prati voće i povrće, što se osobito odnosi na zeleno lisnato povrće. Ako živite u staroj zgradi, možda imate olovne vodovodne cijevi. U tom je slučaju korisno napraviti analizu vode za piće te utvrditi je li potrebno mijenjati instalacije.


Kadmij

Kadmij je drugi najveći onečišćivač okoliša, odmah iza olova. Najviše kadmija dospijeva u zrak iz dimnjaka spalionica smeća i čeličana. Zagađenje zraka podrazumijeva posljedično zagađenje vode i tla, pa tako i hrane koju jedemo. Najviše kadmija pronalazimo u sipi i iznutricama. Budući da je kruh većini stanovništva osnovna namirnica, zabrinjava činjenica da i pšenica i pšenične klice također sadrže značajnu količinu kadmija. Uz to, kadmij je jedan od nusprodukata pušenja te su pušači (aktivni i pasivni) dodatno izloženi toksičnom djelovanju kadmija. Štetni učinci ovog teškog metala najčešće se očituju na jetri i bubrezima. Povišeni krvni tlak, kao posljedica kroničnog trovanja kadmijem, negativno se odražava na zdravlje krvožilnog sustava.

Živa

Mnogi od nas u svome tijelu imaju pravi mali rudnik opasne žive, a da toga nisu niti svjesni. Naime, tko god u svojim ustima ima amalgamske plombe, može računati na svakodnevno otpuštanje određenih količina žive, koja tako završava u tkivima i organima. Dio žive se taloži u mozgu te djeluje kao živčani otrov.

Uz manjak cinka i selena u mozgu, kod oboljelih od Alzheimerove demencije najčešće se pronalaze i povišene vrijednosti žive, te se pretpostavlja da bi upravo živa mogla biti jedan od uzroka nastanka ove teške degenerativne bolesti.

U nastojanju da se obrani od otrova, organizam opterećen živom pojačano crpi zalihe cinka, a to naposljetku dovodi do kroničnog manjka ovog važnog minerala. Cink je vrlo bitan čimbenik metaboličkih procesa, proizvodnje hormona te imunološkog sustava pa nedostatak cinka dovodi do brojnih poteškoća u funkcioniranju organizma u cjelini. (više o cinku pročitajte u članku Minerali: Cink – moćan saveznik u borbi protiv virusa)


Minerali i vitamin C protiv teških metala

Rijetka su mjesta na zemaljskoj kugli koja su još ostala netaknuta zagađenjem. Ukoliko niste u mogućnosti pobjeći od ispušnih plinova automobila i tvorničkih dimnjaka, ipak možete učiniti nešto za sebe – ojačajte svoju prirodnu obranu mineralima i vitaminima.

Kalcij – manjak kalcija otvara put olovu. Stoga pazite da svakodnevno unosite dostatnu količinu kalcija, sukladno vlastitim potrebama. (1000 – 1300 mg)

Selen – selen se veže na olovo i živu i pomaže ih izbaciti iz tijela na siguran način. Antioksidativni enzimi selena presreću i neutraliziraju slobodne radikale nastale iz teških metala.

Cink – smanjuje ili čak sprječava ugradnju žive i kadmija u enzime i tkiva

Vitamin C – poznati antioksidans. Bori se protiv slobodnih radikala nastalih ulazom teških metala u organizam, a najučinkovitiji je protiv kadmija. Zbog toga je pojačani unos vitamina C osobito koristan pušačima.

Fotografija:
photo credit: electricnerve via photopin cc

Možda će vas zanimati...


Vitamin C - pokretač i zaštitnik našega zdravlja
Pročitajte kako vas vitamin C može zaštititi od teških metala!

Minerali: Cink - moćan saveznik u borbi protiv virusa 
Doznajte kako vam cink pomaže protiv gripe i prehlade. 



Minerali: Selen - zaštitite se od zagađenja
Zaštitite organizam od djelovanja slobodnih radikala uz pomoć selena.


0 comments:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool