Med kao prirodni lijek

Med je jedan od najstarijih prirodnih lijekova, koji se koristi već tisućama godina zbog svojih ljekovitih svojstava. Uz to što je ukusna namirnica, med je i pravi dar prirode koji može pomoći u liječenju raznih bolesti i tegoba.



Porijeklo meda



Med se dobiva od pčela medarica koje prikupljaju nektar iz cvjetova biljaka. Ovaj nektar zatim miješaju sa svojim enzimima te pohranjuju u saće, gdje se procesom fermentacije pretvara u med. Povijesni zapisi pokazuju da je med bio korišten već u starom Egiptu, gdje se koristio kao dar bogovima, u medicini i u balzamiranju tijela. Med je također bio cijenjen u staroj Grčkoj i Rimu te u mnogim drugim drevnim civilizacijama.



Način proizvodnje


Proizvodnja meda započinje tako što pčele radilice sakupljaju nektar iz cvjetova i prenose ga u košnicu. Unutar košnice, pčele enzimima razgrađuju složene šećere nektara u jednostavne šećere i pohranjuju ovu smjesu u saće. Proces ventilacije u košnici omogućava isparavanje vode iz nektara, čime se dobiva gusta, viskozna tvar poznata kao med.

Vrste meda


Postoji mnogo vrsta meda, a one se razlikuju prema biljkama s kojih pčele sakupljaju nektar. Neke od najpoznatijih vrsta meda uključuju:
  • Bagremov med - blagog okusa i svijetle boje, često se koristi u čaju i desertima.
  • Med od lavande - aromatičan med s blagim cvjetnim okusom, poznat po umirujućim svojstvima.
  • Med od kestena - tamniji med s jakim, pomalo gorkim okusom, bogat mineralima.
  • Lipov med - zlatnožut, aromatičan med koji je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima.
  • Cvjetni ili livadski med - mješavina nektara raznih cvjetova, može imati različite okuse i boje.


Nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva meda


Med je bogat izvor prirodnih šećera, uključujući fruktozu i glukozu, a sadrži i vitamine i minerale poput vitamina C, kalcija, željeza i magnezija. Također je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu.

Ljekovita svojstva meda uključuju:
  • Antibakterijska svojstva - med može pomoći u borbi protiv bakterijskih infekcija.
  • Antiinflamatorna svojstva - med može smanjiti upalu i bol.
  • Imunološko jačanje - redovita konzumacija meda može ojačati imunološki sustav.
  • Poboljšanje probave - med pomaže u probavi i ublažavanju problema s želucem.
  • Liječenje rana - med se može koristiti na koži za zacjeljivanje rana i opekotina zbog svojih antibakterijskih svojstava.


Recepti za ljekovite pripravke od meda

Osim što se med koristi u prehrani kao prirodni zaslađivač, od njega se mogu napraviti jednostavni ljekoviti pripravci koji će pomoći ublažiti određene tegobe kao što je prehlada ili općenito ojačati imunitet.

1. Med i limun za prehladu

Sastojci:
1 žlica meda
Sok od 1 limuna
1 šalica tople vode

Priprema: Pomiješajte med i sok od limuna u šalici tople vode. Pijte polako, najbolje ujutro na prazan želudac. Ovaj napitak pomaže ublažiti simptome prehlade i jača imunološki sustav.

2. Med i cimet za jačanje imuniteta


Sastojci:
1 žlica meda
1/2 žličice cimeta u prahu

Priprema: Pomiješajte med i cimet. Ovu smjesu možete konzumirati svakodnevno, najbolje ujutro prije doručka. Med i cimet zajedno djeluju kao snažan antioksidans i pomažu u jačanju imunološkog sustava.


Med i mentalno zdravlje

Antistresni učinci - med sadrži prirodne šećere koji mogu povećati razinu energije i poboljšati raspoloženje. Konzumacija meda može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe jer podržava ravnotežu šećera u krvi, što može spriječiti nagle promjene raspoloženja koje često prate niske razine glukoze.

Poboljšanje kvalitete sna - m
ed može pomoći u poboljšanju kvalitete sna, što je ključno za mentalno zdravlje. Konzumacija meda prije spavanja može stimulirati oslobađanje melatonina, hormona koji regulira ciklus spavanja. To može dovesti do boljeg, dubljeg sna, što može pomoći u smanjenju simptoma nesanice i poboljšanju ukupne mentalne funkcije.

Antidepresivna svojstva - n
eka istraživanja sugeriraju da med može djelovati kao prirodni antidepresiv. Sadrži flavonoide i polifenole, koji su antioksidansi povezani s poboljšanjem mentalnog zdravlja. Antioksidansi mogu pomoći u smanjenju upale u mozgu, što je povezano s depresijom i anksioznošću.

Poboljšanje kognitivne funkcije - me
d je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti mozga od oksidativnog stresa. Redovita konzumacija meda može poboljšati pamćenje i kognitivne funkcije, što može biti korisno za ljude koji se bore s mentalnim zamorom ili smanjenom koncentracijom.

Prirodno povećanje energije - m
ed je prirodni izvor energije zbog svojih jednostavnih šećera, glukoze i fruktoze, koji se brzo apsorbiraju u krvotok. To može pružiti brzi energetski poticaj, smanjujući osjećaj umora i poboljšavajući mentalnu budnost.

Ublažavanje simptoma depresije - m
ed može djelovati kao prirodni sedativ i može pomoći u smanjenju osjećaja depresije. Kombinacija meda s drugim prirodnim sastojcima poput cimeta ili limuna može dodatno pojačati njegove pozitivne učinke na raspoloženje.


Izreke i citati o medu


Koliko je med ukorijenjen u povijest i kulturu čovječanstva zorno svjedoče brojne izreke i aforizmi koji spominju med. Med se spominje i u mnogim religijama, uključujući kršćanstvo, islam, budizam i judaizam, a konkretno u Bibliji se spominje preko 60 puta. Tako svi znamo da je biblijska Obećana zemlja zapravo "zemlja meda i mlijeka", a kroz dženet (raj u islamu) protječe rijeka meda. 

Med spominjemo i u svakodnevnom govoru pa tako je poznato da kada nam žlica ili sjekira "upadnu u med", znači da smo u nečemu jako dobro prošli. Pročitajte još neke izreke (uglavnom narodne) koje govore o medu:
  • "Med je tekuće zlato."
  • "Med smanjuje gorčinu života."
  • "Tko jede med, prima slad života." (Talmud)
  • "Med je simbol besmrtnosti."
  • "Koga čuva medna apoteka, ne treba mu drugog lijeka."
  • "Med je lijek za dušu i tijelo." (Hipokrat)
  • "Med je dar prirode."
  • "Med je eliksir života."
  • "Med hrani i od mnogih bolesti brani."

Nestanak pčela


Posljednjih godina, fenomen nestanka pčela postao je ozbiljan problem diljem svijeta. Ovaj fenomen, poznat kao sindrom kolapsa kolonija (Colony Collapse Disorder - CCD), karakterizira nagli gubitak pčelinjih kolonija. Uzroci su mnogobrojni i uključuju upotrebu pesticida, bolesti, parazite, klimatske promjene i gubitak staništa.

Nestanak pčela ima ozbiljne posljedice za proizvodnju meda, ali i za poljoprivredu u cjelini jer su pčele ključni oprašivači mnogih biljnih kultura. Bez pčela, mnoge biljke ne bi mogle proizvesti plodove, što bi dovelo do smanjenja prinosa i nestašice hrane.


Zanimljivosti o medu

  • Med se nikada ne može pokvariti. Arheolozi su pronašli jestiv med star tisućama godina u egipatskim grobnicama.
  • Za proizvodnju jedne žličice meda, pčele moraju posjetiti oko 4000 cvjetova.
  • Pčele radilice žive oko 6 tjedana, tijekom kojih proizvedu samo oko 1/12 žličice meda.
  • Med je jedina namirnica koju proizvodi insekt, a koju konzumira čovjek.
  • Med može apsorbirati vlagu iz zraka, što ga čini prirodnim ovlaživačem kože.
  • U starom Egiptu, med je bio korišten kao valuta.
  • Med se koristi u mnogim kozmetičkim proizvodima zbog svojih hidratantnih i antibakterijskih svojstava.


Zaključak


Med je izvanredan prirodni proizvod koji nudi mnoge zdravstvene koristi. Njegova dugotrajna upotreba u prirodnom liječenju bolesti i tegoba svjedoči o njegovoj učinkovitosti i važnosti. Uz sve prednosti koje pruža, važno je osvijestiti potrebu za zaštitom pčela i očuvanjem njihovih staništa kako bi se osigurala trajna dostupnost ovog dragocjenog resursa.


Izvori:

1. Crane, E. (1999). The World History of Beekeeping and Honey Hunting. Routledge.
2. Bogdanov, S. (2009). Honey Composition. In: The Honey Book. Bee Product Science.
3. Tautz, J. (2008). The Buzz About Bees: Biology of a Superorganism. Springer.



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool