Maline - aromatične bobice pune zdravlja


Malina je prava riznica vitamina, minerala i antioksidansa. Upoznajte podrijetlo maline, njezinu nutritivnu vrijednost, primjenu u prehrani i ljekovita svojstva, a doznajte i kako je nastala njezina žarkocrvena boja – barem ako ćemo vjerovati legendi...

Podrijetlo i opis


Malina
(Rubus idaeus) je biljka iz porodice ruža (Rosaceae) koja raste u umjerenim klimatskim područjima. Vjeruje se da potječe iz Europe i sjeverne Azije, a danas se uzgaja širom svijeta, od Sjeverne Amerike do Australije. Malina je višegodišnja biljka koja raste u obliku grma, dosežući visinu od jednog do dva metra. Cvjetovi su bijeli ili ružičasti, a plodovi se razvijaju iz cvjetova u ljeto.

Maline se dijele u dvije glavne kategorije: crvene i crne. Crvene maline su najčešće i najraširenije, dok su crne maline rjeđe i imaju intenzivniji okus. Plodovi malina su složeni, što znači da se sastoje od mnogih malih koštica (drupeola) koje su čvrsto povezane oko središnje jezgre.


Nutritivna vrijednost malina


Maline su bogate hranjivim tvarima i pružaju brojne zdravstvene dobrobiti. U tablici ispod prikazane su nutritivne vrijednosti 100 grama sirovih malina:




Maline su također dobar izvor vitamina E, magnezija, bakra i vlakana, te sadrže značajne količine antioksidansa poput kvercetina i antocijanina, koji doprinose njihovoj zaštitnoj ulozi u zdravlju.

Primjena u prehrani


Maline se mogu koristiti na razne načine u prehrani, kao svježe bobice (ujedno i najzdravija opcija) ili kao dodatak jogurtu, zobenim pahuljicama, smoothiejima, salatama i desertima. Kako se njihova očita blagodat za zdravlje ne bi ograničila samo na ljetne mjesece kada dozrijevaju, maline se mogu preraditi u džemove, želee, sokove, vina i likere. U nastavku donosimo jednostavan recept za žele od malina, koji se može konzumirati samostalno ili kao dodatak mnogim slasticama.

Recept za žele od malina

Sastojci:
500 g svježih malina
300 g šećera
1 limun (sok)
1 žlica pektina

Priprema:
  • Operite maline i stavite ih u veliku posudu.
  • Dodajte šećer i sok od limuna te dobro promiješajte.
  • Ostavite smjesu da stoji 30 minuta kako bi maline pustile sok.
  • Stavite posudu na srednje jaku vatru i kuhajte, povremeno miješajući, dok smjesa ne proključa.
  • Smanjite vatru i dodajte pektin, miješajući dok se potpuno ne otopi.
  • Kuhajte smjesu još 10-15 minuta, povremeno miješajući, dok ne postane gusta.
  • Uklonite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
  • Žele ulijte u sterilizirane staklenke, zatvorite poklopcima i ostavite da se potpuno ohlade prije skladištenja u hladnjaku.
Dodatni savjet: želite li potpuno prozirni i glatki žele, smjesu prije kuhanja protisnite uz pomoć cjedila ili dvostruke gaze.


Ljekovitost malina


Maline su poznate po svojim brojnim ljekovitim svojstvima, koja su rezultat bogatog nutritivnog sastava i prisutnosti antioksidansa. Evo nekoliko ključnih zdravstvenih dobrobiti malina:
  • Antioksidativno djelovanje: maline sadrže visoku razinu antioksidansa, poput vitamina C, kvercetina i antocijanina, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa. Ovo može pomoći u prevenciji kroničnih bolesti poput raka, bolesti srca i dijabetesa.
  • Poboljšanje probave: zbog visokog sadržaja vlakana, maline potiču zdravu probavu, sprječavaju zatvor i poboljšavaju zdravlje crijeva.
  • Podrška imunološkom sustavu: vitamin C prisutan u malinama igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava, pomažući tijelu da se brani od infekcija i bolesti.
  • Zdravlje kože: antioksidansi i vitamin C u malinama također pridonose zdravlju kože, pomažući u borbi protiv znakova starenja, poput bora i suhoće kože.
  • Regulacija šećera u krvi: niske razine šećera i visok sadržaj vlakana u malinama mogu pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi, što je korisno za osobe s dijabetesom ili one koje žele spriječiti razvoj ove bolesti.
  • Protuupalna svojstva: maline sadrže antocijanine i elaginsku kiselinu, koji imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upala u tijelu.


Zanimljivosti o malinama

  • Maline su bile poznate još u antičkom Rimu, gdje su se koristile kao hrana i kao lijek.
  • Prema legendi, maline su izvorno bile bijele, ali su postale žarkocrvene kada se nimfa Ida, berući maline kako bi smirila plač malenog boga Jupitera, ogrebala o njihov trnovit grm, obojivši bobice svojom krvlju.


Zaključak


Maline pružaju brojne nutritivne i zdravstvene dobrobiti. Njihov bogat sadržaj vitamina, minerala i antioksidansa čini ih izvrsnim dodatkom svakoj zdravoj prehrani. Bilo da ih konzumirate svježe, u džemovima ili kao sastojak ukusnih recepata, maline će vas oduševiti svojom karakterističnom aromom i blagotvornim djelovanjem na organizam.



Izvori:
1. USDA FoodData Central. (2023). Raspberries, raw. Preuzeto s: https://fdc.nal.usda.gov
2. Harvard T.H. Chan School of Public Health. (2023). Raspberries. Preuzeto s: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/raspberries/



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool