Dinja - povrće s reputacijom slasnoga voća


Iako je iz botaničke perspektive zapravo povrće, dinju uglavnom svi smatramo voćem, u čijem osvježavajućem okusu uživamo tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Upoznajmo dinju, njezinu nutritivnu vrijednost i ljekovita svojstva.


Opis i podrijetlo biljke


Dinja
(Cucumis melo) je jednogodišnja biljka iz porodice Cucurbitaceae, koja uključuje i druge poznate vrste poput krastavca, tikve i lubenice. Porijeklom je iz Afrike i jugozapadne Azije, a danas se uzgaja u mnogim toplim regijama svijeta.

Botaničke karakteristike

Dinja je penjačica ili puzavica koja može narasti do dva metra u dužinu. Listovi su veliki, srcolikog oblika, a cvjetovi su žuti i jednodomni, što znači da se muški i ženski cvjetovi nalaze na istoj biljci. Plod je mesnat, okruglog ili ovalnog oblika, s glatkom ili mrežastom korom, ovisno o sorti. Unutrašnjost ploda ispunjena je sočnom i slatkom narančastom, žutom ili zelenkastom pulpom te brojnim sjemenkama.

Nutritivne vrijednosti dinje

Dinja je niskokalorična, ali iznimno hranjiva namirnica, bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima. U nastavku je prikazana tablica s nutritivnim vrijednostima dinje na 100 grama sirovog ploda.


*RDA - preporučeni dnevni unos


Primjena u prehrani


Dinja je izuzetno svestrana namirnica koja se može konzumirati na razne načine. Zbog svoje
slatkoće, najčešće se konzumira svježa, kao desert ili međuobrok. Nareže se na kriške ili kockice te poslužuje samostalno ili u voćnim salatama. Može se dodati i u smoothieje ili koristiti kao sastojak u raznim slatkim i slanim jelima.

Savjet: obično je plod dinje dosta sladak i nisu mu potrebni nikakvi dodatci. Međutim, ako ste slučajno kupili dinju koja nije dovoljno slatka, jednostavno je narežite na kockice, zasladite medom i dobro ohladite – dobit ćete izvrstan, a prirodan desert, s dodatnim nutrijentima i ljekovitim svojstvima!


Ljekovitost dinje


Dinja ima mnoge zdravstvene koristi zahvaljujući bogatstvu vitamina, minerala i antioksidansa. Redovita konzumacija dinje može doprinijeti poboljšanju općeg zdravlja na nekoliko načina.
  • Poboljšava hidrataciju - zbog visokog udjela vode, dinja je idealna za hidrataciju organizma, osobito tijekom ljetnih vrućina. Konzumacija dinje pomaže održavanju ravnoteže tekućina u tijelu i sprječava dehidraciju.
  • Podupire zdravlje kože - dinja je bogata vitaminom A i C, koji su ključni za zdravlje kože. Vitamin C potiče proizvodnju kolagena, što pomaže u održavanju elastičnosti i čvrstoće kože, dok vitamin A pomaže u obnovi stanica kože. Ovo je izuzetno bitno tijekom ljeta, kada je tijelo više izloženo suncu i povišenom UV indeksu.
  • Poboljšava probavu - dinja sadrži dijetalna vlakna koja pomažu u održavanju zdrave probave. Vlakna potiču pravilno funkcioniranje probavnog sustava, sprječavaju zatvor i potiču redovitu stolicu.
  • Snižava krvni tlak - kalij prisutan u dinji pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Kalijdjeluje kao vazodilatator, opuštajući krvne žile i poboljšavajući protok krvi, što smanjuje rizik od hipertenzije i srčanih bolesti.
  • Jača imunološki sustav - vitamin C u dinji igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Antioksidativna svojstva vitamina C pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u tijelu, čime poboljšavaju otpornost organizma na infekcije.
  • Podupire zdravlje očiju - vitamin A i beta-karoten prisutni u dinji pomažu u održavanju zdravlja očiju. Ovi nutrijenti smanjuju rizik od degeneracije makule i drugih problema s vidom povezanih sa starenjem.


Zaključak


Dinja je izuzetno zdrava i ukusna namirnica koja nudi mnoge zdravstvene prednosti. Iako je tehnički povrće, njen slatki okus i primjena u prehrani često je svrstavaju među voće. Redovita konzumacija dinje može poboljšati hidrataciju, podržati zdravlje kože i očiju, te ojačati imunološki sustav. Dodajte stoga dinju na svoju ljetnu trpezu i iskoristite njezine brojne dobrobiti za organizam!



Izvori:
1. National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Summary for CID 6439780, Cucumis melo. Retrieved from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Cucumis-melo
2. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central. Retrieved from https://fdc.nal.usda.gov/
 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool