Podrijetlo i opis voćke
Marelica (Prunus armeniaca) je voćka iz roda Prunus, podfamilije Prunoideae. Smatra se da potječe iz središnje Azije, konkretno iz područja oko današnjeg Irana i zapadnog Turkmenistana, iako je naziv armeniaca povezan s Armenijom gdje su također pronađeni rani dokazi o njenom uzgoju.
Stablo marelice je srednje visine, obično doseže između 3 i 6 metara. Listovi su jajasti, s dugim peteljkama, glatki i sjajni. Cvjetovi su bijeli ili ružičasti, pojavljuju se rano u proljeće, prije nego što se razviju listovi. Plod je koštunica, okrugla do ovalna, s baršunastom korom koja može biti žuta, narančasta ili crvenkasta. Unutrašnjost ploda je sočna, slatka i aromatična, dok je koštica čvrsta i sadrži gorku jezgru.Nutritivne vrijednosti
Marelice su bogate hranjivim tvarima, a posebno su poznate po visokom sadržaju beta-karotena i vitamina C. Sljedeća tablica prikazuje nutritivne vrijednosti u 100 g sirovog ploda:
Primjena u prehrani
Zaokružena aroma marelica najbolje dolazi do izražaja kada se jedu svježe i same, bez dodataka. Svježe marelice idealan su sastojak ljetnih voćnih salata ili slastica.
Sušene marelice popularan su međuobrok zbog svoje dugotrajnosti i koncentriranog okusa. Često se koriste u pripremi kolača, energetskih pločica i kao dodatak žitaricama za doručak. Sušenjem marelice zadržavaju većinu svojih nutritivnih vrijednosti, posebno su bogate željezom, no sadržaj šećera se povećava u odnosu na svježi plod, zbog čega ne treba pretjerivati s njihovom konzumacijom.
Marelice se mogu kuhati i koristiti u raznim receptima, od džemova, marmelada i kompota do kolača i torti. Mnogi od nas pamte iz djetinjstva divnu aromu domaćeg džema od marelica, koji se često mazao na kruh s maslacem. Marelice su također popularne u pripremi tradicionalnih jela u bliskoistočnoj kuhinji, gdje se često kombiniraju s mesom i orašastim plodovima.
Sok od marelica osvježavajuće je piće koje se može konzumirati samostalno ili u kombinaciji s drugim voćnim sokovima, kojima će dati kašastu konzistenciju. Marelice su izvrstan sastojak za smoothieje, kao i za osvježavajuće voćne kaše.
Ljekovitost
Marelice su poznate po svojim ljekovitim svojstvima, zahvaljujući bogatstvu vitamina, minerala i antioksidansa.
Marelice za oči
Visok sadržaj beta-karotena (vitamina A) u marelicama doprinosi zdravlju očiju. Vitamin A je ključan za dobar vid, posebno noćni vid, te pomaže u prevenciji bolesti oka poput makularne degeneracije i katarakte.Jačanje imunološkog sustava
Vitamin C prisutan u marelicama jača imunološki sustav, pomažući tijelu da se bori protiv infekcija. Osim toga, antioksidansi u marelicama neutraliziraju slobodne radikale, smanjujući rizik od kroničnih bolesti.Podrška probavnom sustavu
Marelice su bogate prehrambenim vlaknima, koja su ključna za zdravlje probavnog sustava. Vlakna pomažu u održavanju redovite probave, sprječavaju zatvor i poboljšavaju zdravlje crijevne flore.Zdravlje srca
Kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka, smanjujući rizik od hipertenzije i drugih kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, vlakna pomažu u smanjenju razine kolesterola u krvi.Prevencija anemije
Marelice su bogate željezom, koje je neophodno za proizvodnju hemoglobina, stoga redovita konzumacija marelica može pomoći u prevenciji anemije.Zaštita kože
Antioksidansi, vitamini i minerali u marelicama doprinose zdravlju kože. Oni pomažu u borbi protiv starenja kože, štiteći je od štetnih utjecaja UV zraka i slobodnih radikala. Osim toga, marelice mogu pomoći u održavanju vlažnosti kože, čineći je glatkom i elastičnom. Zbog svega navedenoga, marelice će pomoći u pripremi kože za ljetovanje i sunčanje.Zanimljivosti o marelicama
- Marelice su simbol sreće i blagostanja u mnogim kulturama. U staroj Kini, marelica je bila simbol mudrosti i obrazovanja, a njen cvijet često se povezivao s poezijom i umjetnošću.
- Jezgra koštice marelice sadrži tvar zvanu amigdalin, koja se može pretvoriti u cijanid kada se konzumira u velikim količinama. Iako se ponekad koristi u tradicionalnoj medicini, preporučuje se oprez zbog mogućnosti trovanja.
- Sušene marelice često se tretiraju sumpor dioksidom kako bi zadržale svoju boju. Prirodno sušene marelice, koje nisu tretirane ovom kemikalijom, imaju tamniju boju i intenzivniji okus.
Zaključak
Marelice su pravi dar prirode, nudeći ne samo bogatstvo okusa već i brojne dobrobiti za zdravlje čovjeka. Uživajte u svježim marelicama tijekom ljeta, a prerađene marelice koristite cijele godine, kako biste najbolje iskoristili ljekovite značajke ovih mirisnih plodova ljeta.
Izvori:
1. "Nutritional Composition of Apricots," USDA National Nutrient Database, link.
2. "Health Benefits of Apricots," Healthline, link.
Fotografija grane marelice: Image by manseok Kim from Pixabay