Nikola Tesla - prehrana i zdrave navike slavnoga izumitelja



"Čovjek treba živjeti jednostavno i izbjegavati svaku hranu koja stvara toksine u tijelu.“ (Nikola Tesla)

Kako je živio, što je jeo, a što izbjegavao Nikola Tesla – doznajte više o svakodnevnim navikama čovjeka koji je svojim izumima zadužio čovječanstvo.


Genijalni izumitelj


Nikola Tesla
(Smiljan, 1856.- New York, 1943.), jedan od najvećih umova 19. i 20. stoljeća, bio je poznat po svojim revolucionarnim izumima i inovacijama u području elektrotehnike i magnetizma.

Tesla je doživio lijepih 86 godina, tijekom kojih je patentirao više od 300 izuma. Među njegovim najznačajnijim izumima su izmjenična struja, Teslina zavojnica i sustav bežičnog prijenosa energije. 

Unatoč izuzetnom intelektualnom naporu kojem je bio izložen, Tesla je zadržao izvanrednu vitalnost tijekom cijelog života, što velikim dijelom duguje svojim prehrambenim navikama i zdravom načinu života.


Teslina prehrana


Tesla je imao vrlo specifičan svjetonazor kada je riječ o prehrani. Vjerovao je da pravilna prehrana može značajno utjecati na ljudsku sposobnost razmišljanja i općenito zdravlje. Preferirao je jednostavnu i prirodnu hranu, izbjegavajući sve što je smatrao da stvara toksine u tijelu.

"Hrana je najvažniji lijek za ljudsko tijelo. Ako je hrana loša, ni lijekovi neće pomoći". (Nikola Tesla)

Što je jeo, a što izbjegavao u prehrani?

Tesla je bio uglavnom vegetarijanac i konzumirao je mnogo svježeg voća i povrća. Smatrao je da su ove namirnice ključne za održavanje mentalne jasnoće i fizičke energije. Često je jeo grah, krumpir, rižu, kukuruz i druge žitarice, vjerujući da su one izvor potrebne energije. Orašasti plodovi su također bili redoviti dio njegove prehrane, jer je vjerovao da su dobar izvor proteina i zdravih masti.

Omiljene namirnice

Među Teslinim omiljenim namirnicama bili su med i mlijeko. Smatrao je da su ovi proizvodi izuzetno hranjivi i korisni za mozak. Također, često je konzumirao bademe i lješnjake, vjerujući da oni pomažu u održavanju mentalne oštrine. Teslina prehrana je bila vrlo jednostavna, ali pažljivo osmišljena kako bi osigurala optimalnu funkcionalnost njegovog tijela i uma.

Tesla je izbjegavao meso, alkohol i kofein, smatrajući da oni negativno utječu na tijelo i um. Smatrao je da meso uzrokuje toksičnost i narušava vitalnost, dok je alkohol smatrao štetnim za umne funkcije. Što se tiče kofeina, Tesla je vjerovao da prekomjerna konzumacija stimulansa može iscrpiti tijelo i um. (Napomena: Neki izvori navode da je Tesla tijekom života konzumirao kavu i alkohol, ponekad i meso, pa ovi njegovi zaključci vjerojatno potječu iz starije dobi, kada je prestao konzumirati navedeno)

Hrana za mozak

Tesla je vjerovao da određene namirnice posebno pogoduju mentalnim funkcijama. Svježe voće, posebno jabuke, grožđe i naranče, bile su mu drage jer je smatrao da čiste tijelo i um. Također, povrće poput špinata i mrkve smatralo se izuzetno važnim za očuvanje zdravlja i vitalnosti. Tesla je bio uvjeren da hrana iz prirodnih izvora, bez dodataka i kemikalija, pruža najbolje uvjete za rad mozga.

Tesline zdrave navike


Osim prehrane, Tesla je prakticirao i druge zdrave navike koje su mu pomagale da održi visoku razinu energije i vitalnosti. Jedna od njegovih ključnih navika bila je svakodnevna tjelovježba, s posebnim naglaskom na dugo hodanje.

"Da bi čovjek bio stvarno zdrav, mora biti aktivan. Tjelesna aktivnost je ključna za održavanje zdravlja tijela i uma". (Nikola Tesla)

Svakodnevna tjelovježba

Tesla je vjerovao u važnost tjelesne aktivnosti za očuvanje zdravlja. Svakodnevno je hodao više kilometara, smatrajući da dugotrajno hodanje poboljšava cirkulaciju i pomaže u održavanju mentalne jasnoće. Tesla je često šetao Central Parkom u New Yorku, gdje je provodio vrijeme promišljajući o svojim izumima i idejama. Smatrao je da šetnja na svježem zraku ima pozitivan učinak na tijelo i um, te je ovu naviku prakticirao do kraja života.

Dnevni raspored

Tesla je imao vrlo discipliniran dnevni raspored koji je uključivao dovoljno odmora, rada i tjelovježbe. Ustajao je vrlo rano i odmah se posvećivao svojim izumima. Radni dan bi mu bio ispunjen eksperimentima i pisanjem, ali uvijek je nalazio vrijeme za obrok u miru, kao i za šetnju. Navečer bi se ponovno posvetio radu, često do kasno u noć. Unatoč dugim radnim satima, Tesla je znao koliko je važno dovoljno spavati i odmoriti se kako bi mogao biti produktivan.

Duhovna praksa


Tesla je bio duhovno orijentirana osoba i često je govorio o važnosti duhovnog zdravlja. Smatrao je da su meditacija i refleksija ključne za održavanje mentalne ravnoteže i smirenosti. Tesla je vjerovao da je miran um temelj za kreativnost i inovacije.

"Čovjekova duhovna snaga mora biti usklađena s njegovom tjelesnom snagom. Samo tako može ostvariti svoj puni potencijal". (Nikola Tesla)

Iako nije bio vezan za specifičnu religiju, njegov pristup duhovnosti bio je vrlo osoban i uključivao je elemente raznih filozofija i učenja.

Još neke zanimljivosti


Tesla je također vjerovao u važnost pravilnog disanja i svježeg zraka. Često je provodio vrijeme na otvorenom, smatrajući da to pomaže u pročišćavanju tijela i uma. Smatrao je da je zagađen zrak štetan za zdravlje i uvijek je tražio načine kako poboljšati kvalitetu zraka u svom radnom i životnom prostoru.


Zaključak


Nikola Tesla, svojim jedinstvenim pristupom prehrani i zdravim navikama, može biti inspiracija svima koji teže boljem fizičkom i mentalnom zdravlju. Njegova jednostavna, ali učinkovita prehrana, usredotočena na svježe voće, povrće i orašaste plodove, te svakodnevna tjelovježba i duhovna praksa, pokazale su se ključnima za održavanje vitalnosti i mentalne oštrine. 


Izvori:
1. Seifer, Marc J. "Wizard: The Life and Times of Nikola Tesla." Citadel Press, 1996.
2. Cheney, Margaret. "Tesla: Man Out of Time." Touchstone, 2001.
3. O'Neill, John J. "Prodigal Genius: The Life of Nikola Tesla." Ives Washburn, Inc., 1944.
4. Carlson, W. Bernard. "Tesla: Inventor of the Electrical Age." Princeton University Press, 2013.

Ilustracija (Tesla): Image by dlsd cgl from Pixabay


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool