Humus: ukusna i zdrava delicija s Bliskog istoka



Humus je tradicionalni bliskoistočni namaz koji se danas uživa širom svijeta. Njegova jednostavna priprema i bogat okus čine ga omiljenim dodatkom mnogim jelima, dok ga njegovi nutritivni benefiti i ljekovita svojstva čine popularnim izborom među ljubiteljima zdrave prehrane.



Porijeklo humusa

Humus potječe s Bliskog istoka, gdje se konzumira već tisućama godina. Iako točno podrijetlo nije potpuno jasno, poznato je da su stari Egipćani koristili slanutak, koji je glavni sastojak humusa, još prije više od 7.000 godina. Riječ "humus" dolazi iz arapske riječi "ḥummuṣ", što znači slanutak. Danas se humus smatra dijelom nacionalne kuhinje mnogih bliskoistočnih zemalja, uključujući Libanon, Izrael, Siriju, Tursku i Jordan.


Nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva

Humus je pravi rudnik hranjivih tvari. Osnovni sastojci humusa - slanutak, tahini (pasta od sezama), maslinovo ulje, limunov sok i češnjak - kombiniraju se kako bi stvorili hranjivu namirnicu bogatu proteinima, vlaknima, zdravim masnoćama, vitaminima i mineralima.


Nutritivne prednosti: slanutak je izvrstan izvor biljnih proteina, što je osobito važno za vegetarijance i vegane.

Vlakna: pomažu u probavi i održavanju zdravlja crijeva.

Zdrave masti: maslinovo ulje i tahini pružaju nezasićene masne kiseline koje su korisne za srce.

Vitamini i minerali: humus je bogat vitaminima B skupine, vitaminom E, željezom, magnezijem i cinkom.


Ljekovita svojstva:


1. Snižavanje kolesterola: Zdrave masti iz maslinovog ulja i tahinija mogu pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola.

2. Kontrola šećera u krvi: Vlakna i proteini u humusu pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi.

3. Poboljšanje probave: Vlakna iz slanutka pomažu u održavanju zdrave probave.

4. Protuupalna svojstva: Češnjak i maslinovo ulje imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u tijelu.


Recepti za humus

Humus možete vrlo jednostavno pripremiti u svojoj kuhinji. Ako želite dodatno uštedjeti vrijeme, koristite kupovni tahini (pastu od sezama). 
Ako ipak želite pripremiti domaći tahini, recept potražite pri kraju članka.

1. Klasičan humus

Sastojci:

400 g kuhanog slanutka (može i iz konzerve)
2 žlice tahinija
Sok od 1 limuna
2 češnja češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice soli
1/2 žličice kima
3-4 žlice vode (po potrebi)

Priprema: u blenderu ili multipraktiku pomiješajte slanutak, tahini, limunov sok, češnjak, maslinovo ulje, sol i kim.

Miksajte dok smjesa ne postane glatka, dodajući vodu po potrebi da postignete željenu konzistenciju.

Prebacite humus u posudu i prelijte s malo maslinovog ulja. Poslužite s tostom, pita kruhom ili povrćem.

2. Humus s pečenom paprikom

Sastojci:

400 g kuhanog slanutka

1 crvena paprika, pečena i oguljena
2 žlice tahinija
Sok od 1 limuna
2 češnja češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice soli
1/2 žličice dimljene paprike
3-4 žlice vode (po potrebi)

Priprema: u blenderu ili multipraktiku pomiješajte slanutak, pečenu papriku, tahini, limunov sok, češnjak, maslinovo ulje, sol i dimljenu papriku.

Miksajte dok smjesa ne postane glatka, dodajući vodu po potrebi da postignete željenu konzistenciju.

Prebacite humus u posudu i prelijte s malo maslinovog ulja. Poslužite s tostom, pita kruhom ili povrćem, dekorirajte s trakicama svježe crvene paprike.


3. Humus s ciklom

Sastojci:
400 g kuhanog slanutka
1 srednja kuhana cikla, oguljena i narezana na komade
2 žlice tahinija
Sok od 1 limuna
2 češnja češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice soli
1/2 žličice kumina
3-4 žlice vode (po potrebi)


Priprema: u blenderu ili multipraktiku pomiješajte slanutak, kuhanu ciklu, tahini, limunov sok, češnjak, maslinovo ulje, sol i kim.

Miksajte dok smjesa ne postane glatka, dodajući vodu po potrebi da postignete željenu konzistenciju.

Prebacite humus u posudu i prelijte s malo maslinovog ulja. Poslužite s tostom, pita kruhom i sezonskim povrćem.


Uz čega poslužiti humus

Humus je izuzetno svestran i može se poslužiti na razne načine:

  • Kao namaz: Savršen je na kruhu, pita kruhu ili krekerima.
  • Uz povrće: Svježe rezano povrće poput mrkve, celera, krastavaca i paprike idealni su za umakanje u humus.
  • U sendvičima: Koristite humus kao zdravu zamjenu za majonezu ili maslac u sendvičima i wrapovima.
  • Uz roštilj: Humus može biti izvrstan prilog uz roštiljano meso ili povrće.
  • Kao dio mezze tanjura: Poslužite humus uz druge bliskoistočne delicije poput falafela, baba ganousha i tabbouleha.

Humus je više od običnog namaza – to je hranjiva i ukusna delicija koja donosi bogatstvo okusa i zdravlja na vaš stol. Bilo da ga konzumirate kao užinu, predjelo ili dio glavnog jela, humus će zasigurno postati stalni gost u vašoj kuhinji.

----------------------------------------------

Tahini - osnovni recept

Sastojci
200 g sezamovih sjemenki
2-3 žlice biljnog ulja (poput maslinovog ulja, sezamovog ulja ili neutralnog ulja poput suncokretovog)

Priprema: u suhoj tavi na srednje jakoj vatri, tostirajte sezamove sjemenke. Stalno miješajte kako bi se sjemenke ravnomjerno tostirale i pazite da ne zagore. Tostirajte ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i počnu ispuštati miris, što obično traje 3-5 minuta.

Hlađenje: maknite sjemenke s vatre i pustite ih da se ohlade nekoliko minuta.

Miksanje: prebacite ohlađene sjemenke u blender ili multipraktik. Miksajte dok sjemenke ne postanu fini prah.

Dodavanje ulja: dodajte 2-3 žlice biljnog ulja. Nastavite miksati dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Ako je smjesa previše gusta, dodajte još malo ulja, žlicu po žlicu, dok ne postignete željenu konzistenciju.

Savjet: pazite da ne prepržite sezamove sjemenke jer to može uzrokovati gorak okus!

-------------------------------------------

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool