"Umijeće ljubavi" Ericha Fromma nekada i danas


Od trenutka kada je Erich Fromm objavio svoje "Umijeće ljubavi" 1956. godine, ovo djelo nije samo postalo klasik u psihološkoj literaturi već je i duboko obilježilo našu kolektivnu svijest o prirodi ljubavi. Frommov pristup ljubavi kao vještini koja se može učiti i razvijati, umjesto kao pasivnom osjećaju, ostaje relevantan i danas, možda čak i više nego ikad prije u svijetu koji je oblikovan tehnologijom i brzim promjenama. Duboko ukorijenjena u humanističkom pristupu, njegova knjiga poziva nas na promišljanje o tome kako izgraditi dublje i ispunjavajuće odnose u današnjem svijetu.


Erich Fromm i knjiga "Umijeće ljubavi"


Erich Fromm, njemačko-američki psiholog, sociolog i filozof, jedan je od najutjecajnijih mislilaca 20. stoljeća čiji je rad obuhvatio širok spektar tema, uključujući ljubav, slobodu, i ljudsku prirodu. Među njegovim najpoznatijim djelima ističe se "Umijeće ljubavi", objavljeno 1956. godine. Knjiga je postala klasik u psihološkoj literaturi zbog svoje duboke analize prirode ljubavi i njezinog mjesta u ljudskom životu.


Frommov pristup ljubavi nije samo psihološki, već i filozofski i sociološki. On se bavio pitanjem kako ljubav može biti izvor osobnog zadovoljstva i istinske sreće, ali isto tako i sredstvo za prevladavanje društvenih i individualnih problema.


Sadržaj knjige "Umijeće ljubavi"

Temeljni koncepti

Fromm započinje definicijom ljubavi kao aktivnosti, a ne kao osjećaja; ljubav je, prema njemu, iskaz sposobnosti, brige, požrtvovnosti, odgovornosti, i poštovanja. On naglašava da je ljubav vještina koju je potrebno razvijati, a ne pasivno osjećanje koje se događa samo od sebe.

Vrste ljubavi

Fromm razlikuje nekoliko osnovnih vrsta ljubavi:

Bratska (prijateljska) ljubav: ljubav prema drugima kao prema sebi, osjećaj solidarnosti, jednakosti i uzajamnog poštovanja.

Roditeljska ljubav: odnos između roditelja i djeteta koji je temelj osjećaja sigurnosti i povjerenja.

Erotska (romantična) ljubav: ljubavna privlačnost između partnera koja uključuje fizičku i emocionalnu privlačnost.

Ljubav prema sebi: zdrava ljubav prema sebi bitna je za svaku drugu vrstu ljubavi jer omogućuje pojedincu da voli i druge.

Frommov pristup ljubavi kao vještini koja se može učiti i razvijati postavlja temelje za njegov daljnji razvoj teorije.

Najljepši citati o umijeću ljubavi

"Ne volim te jer te trebam, već te trebam jer te volim". (ljubav nije ovisnost ili potreba, već duboko poštovanje i uzajamna podrška između partnera ili među ljudima općenito).

"Ljubav nije samo odnos prema jednoj osobi; to je stanje karaktera koje se odnosi na cijeli svijet uključujući sebe."

"Izazov nije kako voljeti, već kako učiti (voljeti)."

"Ljubav nije ovisnost ili potreba, već duboko poštovanje prema drugoj osobi."

Ovi citati ilustriraju Frommov naglasak na ljubavi kao aktivnoj, svjesnoj odluci i vještini koja se može razvijati kroz život.


"Umijeće ljubavi" nekada i sada


Pitanje aktualnosti Frommove knjige danas nije samo akademsko, već i praktično. U svijetu koji je sve više povezan digitalnim medijima, ali istovremeno sve više usamljen, Frommovi koncepti o potrebi za dubokim, ispunjavajućim odnosima postaju sve važniji. Ljubav, bilo da je riječ o romantičnoj, prijateljskoj ili obiteljskoj, ostaje ključna za emocionalno zdravlje i dobrobit.

Frommov pristup ljubavi kao vještini koja se može učiti može poslužiti kao putokaz suvremenom čovjeku u razumijevanju i razvijanju kvalitetnih međuljudskih odnosa.


Zaključak


"Umijeće ljubavi" Ericha Fromma i dalje pruža duboko razumijevanje o prirodi ljubavi i njezinoj važnosti u životu pojedinca. Bez obzira na protok vremena i sve promjene u društvu, temeljne istine o ljubavi ostaju nepromijenjene. Ona je ključna za ljudsku sreću, ispunjenost i emocionalnu stabilnost. Stoga, proučavanje Frommove knjige može pružiti dragocjen uvid u to kako razvijati dublje i smislenije odnose u suvremenom svijetu.



Izvori:
1. Fromm, Erich. The Art of Loving. Harper & Row, 1956.

2. DeMartino, Richard. "Erich Fromm: An Analytical Biography." American Journal of Psychotherapy, vol. 60, no. 4, 2006, pp. 349-366.

3. Kets de Vries, Manfred F. R. "Erich Fromm's Contributions to Psychoanalysis: A Critical Evaluation." Journal of Analytical Psychology, vol. 63, no. 3, 2018, pp. 315-332.



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool