Pseudožitarice - bezglutenska zamjena za žitarice



Pseudožitarice su jedinstvena skupina biljaka koje proizvode sjemenke slične onima pravih žitarica, ali ne pripadaju obitelji trava (Poaceae) kao prave žitarice. One su nutritivno bogate i ne sadrže gluten, što ih čini savršenom namirnicom za osobe koje pate od celijakije ili imaju intoleranciju na gluten. U ovom članku detaljno ćemo istražiti tri najvažnije pseudožitarice: heljdu, amarant i kvinoju, uključujući njihov opis, porijeklo, nutritivnu vrijednost, ljekovita svojstva te primjenu u kulinarstvu.



Najvažnije pseudožitarice


1. Heljda (Fagopyrum esculentum)

Opis biljke i porijeklo - heljda je jednogodišnja biljka koja pripada obitelji Polygonaceae. Karakterizira je krupno lišće i sitni, bijeli ili ružičasti cvjetovi. Porijeklom je iz Srednje Azije, ali se danas uzgaja širom svijeta, uključujući Europu, Sjevernu Ameriku i Rusiju. Heljda nije trava, već spada u skupinu širokolisnih biljaka.

Nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva - heljda je izuzetno nutritivna. Bogata je vlaknima, magnezijem, bakrom, manganom i proteinima. Sadrži esencijalne aminokiseline koje su rijetke u biljkama, poput lizina i arginina. Osim toga, heljda je bogata antioksidansima poput rutina i kvercetina, koji pomažu u smanjenju upala i zaštiti kardiovaskularnog sustava. Rutin također doprinosi jačanju kapilara i može smanjiti rizik od krvarenja.

Primjena u kuhinji - heljda se koristi u raznim kulinarskim pripravcima. Heljdina (hajdinska) kaša  popularno je tradicionalno jelo u  Međimurju. Heljdino brašno koristi se za izradu palačinki (npr. blini u Rusiji ili galettes u Francuskoj) i kruha. U Japanu se heljdina tjestenina, poznata kao soba, koristi u raznim juhama i salatama. Heljdine sjemenke mogu se kuhati i koristiti kao prilog ili dodatak salatama.


2. Amarant (Amaranthus)

Opis biljke i porijeklo - amarant je rod biljaka iz porodice Amaranthaceae, a obuhvaća preko 60 različitih vrsta. Biljka je porijeklom iz Srednje i Južne Amerike, gdje je bila osnovna hrana drevnih civilizacija poput Inka, Asteka i Maja. Amarant je prepoznatljiv po svojim svijetlim, crvenim ili zlatnim cvatovima.

Nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva - amarant je izuzetno bogat proteinima, uključujući esencijalne aminokiseline lizin i metionin, koje su često deficitarne u drugim žitaricama. Također sadrži visoke količine željeza, kalcija, magnezija, fosfora i vitamina C. Amarant je također dobar izvor dijetalnih vlakana i antioksidansa, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upala. Ljekovita svojstva amaranta uključuju potencijalno snižavanje kolesterola i regulaciju šećera u krvi, što ga čini korisnim za osobe s dijabetesom.

Primjena u kuhinji - amarant se može kuhati i koristiti kao zamjena za rižu ili kvinoju. Odličan je dodatak juhama, salatama i varivima. Može se koristiti i za pripremu slastica, poput pudinga ili kaše. Amarantovo brašno koristi se u pečenju bezglutenskih proizvoda, kao što su kruh i kolači. Osim toga, sjemenke amaranta mogu se ispucati poput kokica i koristiti kao hrskavi dodatak jelima.


3. Kvinoja (Chenopodium quinoa)

Opis biljke i porijeklo - kvinoja je jednogodišnja biljka iz porodice Amaranthaceae, porijeklom iz Andskih regija Južne Amerike, posebno iz Perua, Bolivije, Ekvadora i Kolumbije. U drevnoj Inka civilizaciji, kvinoja je bila poznata kao "zlatno zrno" zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i uloge u prehrani.

Nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva - kvinoja je jedinstvena po tome što je kompletan izvor proteina, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina potrebnih ljudskom tijelu. Osim proteina, kvinoja je bogata vlaknima, željezom, magnezijem, fosforom, cinkom i vitaminima B skupine, posebno folatom i riboflavinom. Također sadrži flavonoide poput kvercetina i kaempferola, koji imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Kvinoja može pomoći u regulaciji šećera u krvi, smanjenju kolesterola i poticanju zdravlja probavnog sustava.

Primjena u kuhinji - kvinoja je vrlo svestrana u kulinarstvu. Može se kuhati i koristiti kao baza za salate, kao prilog, ili kao dodatak juhama i varivima. Kvinoja brašno koristi se za pečenje kruha, kolača i palačinki. Kvinoja sjemenke mogu se također koristiti za izradu kvinoja mlijeka, što je izvrsna alternativa za one koji izbjegavaju mliječne proizvode.


Zaključak


Pseudožitarice kao što su heljda, amarant i kvinoja predstavljaju izvrsnu bezglutensku alternativu tradicionalnim žitaricama. Njihova visoka nutritivna vrijednost i raznovrsna primjena u kuhinji čine ih idealnim izborom za sve koji traže zdravu prehranu, a posebno za osobe koje pate od celijakije ili intolerancije na gluten. Uključivanje ovih namirnica u svakodnevnu prehranu može donijeti mnoge zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje probave, jačanje imunološkog sustava i održavanje optimalne tjelesne težine.



Izvori:
1. "Health Benefits of Buckwheat," Journal of Nutrition & Food Sciences, 2020.
2. "Amaranth: Ancient Grain for Modern Nutrition," International Journal of Food Science, 2019.
3. "Nutritional Value and Health Benefits of Quinoa," Food Chemistry Journal, 2018.


Možda će vas zanimati...


Upoznajte 8 najvažnijih žitarica u prehrani čovjeka

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool