Jednostavno vino od kupina - kupinovo vino iz kućne radinosti


Imate li nekoliko kilograma kupina viška, jednostavno kupinovo vino možete napraviti i u vlastitoj kuhinji. Prema tradicionalnom receptu, jedini potrebni sastojci za to su – kupine i šećer. 


Jednostavno kupinovo vino – potrebni sastojci:

  • 3 kg kupina 
  • 650 g šećera

Pribor

  • Tegla od cca 5 litara
  • Gaza
  • Boce od tamnog stakla, pluteni čepovi

Postupak izrade jednostavnog kupinovog vina 

 

  1. Odaberite zdrave plodove optimalne zrelosti te ih pažljivo operite pod mlazom vode.
  2. Kupine slažite u teglu tako da svaki red posipate šećerom.
  3. Teglu pokrijte tanjurićem ili dvostrukom gazom. Na taj ćete način spriječiti upadanje kukaca i nečistoća, a ipak ćete ostaviti određeni dotok zraka potrebnog za fermentaciju.
  4. Ostavite teglu da stoji 2 – 3 tjedna na umjereno toplom mjestu. Osunčana prozorska daska je u kućnim uvjetima obično najbolji izbor.
  5. Nakon što je prošlo potrebno vrijeme, otvorite staklenku. Kupine koje su se podigle na vrh treba ukloniti, a za to će najbolje poslužiti rešetkasta grabilica.
  6. Preostali sok (vino) procijedite kroz nekoliko slojeva gaze i prelijte u čiste tegle. Poklopite tanjurićem ili gazom te ostavite otprilike 7 – 10 dana da se staloži.
  7. Pripremite boce za kupinovo vino: odaberite boce od tamnoga stakla te ih operite i prokuhajte.
  8. Odstajalo kupinovo vino pažljivo procijedite kroz višestruku gazu i ulijte u pripremljene boce. Ne ulijevajte do vrha jer će vino još fermentirati. Jako je važno da pri pretakanju ne uznemirite talog, odnosno da talog ostane na dnu tegle i ne dospije u boce. Boce zatvorite gazom i ostavite na sobnoj temperaturi.
  9. Tiho vrenje u bocama će potrajati još otprilike 3 tjedna. Nakon toga boce možete zatvoriti plutenim čepovima.
  10. Ovako pripremljeno kupinovo vino najsigurnije je čuvati na temperaturi ispod 15 stupnjeva.

photo credit: Technomancy via photopin cc 


Možda će vas zanimati... 
 


Kako napraviti vino od kupina - kupinovo vino za početnike
Naučite osnovne pojmove vinarstva i iskušajte recept za izradu kupinovog vina.




Sorte kupina
Doznajte koje su sorte kupina bez bodlji najprikladnije za uzgoj u našem podneblju.



6 comments:

Unknown kaže...

A voda u teglu sa šećerom?

zdravo zdravo kaže...

Prema ovome receptu - ne.

Unknown kaže...

JEL SU DOBRE KUPINE ZA PRERADU VINA AK SU BILE I ZAMRZIVACU



Bernarda Lusch kaže...

Navodno se može raditi i sa smrznutim kupinama, ali ja osobno nisam pokušala. Hvala na pitanju.

Unknown kaže...

Ja već 20 godina svake godine upravo ovako radim kupinovo vino, samo kupine (divlje) i šećer. Stari "recept" od moje mame, a ona ga je naslijedila od bake

Bernarda Lusch kaže...

Da, to je stari, tradicionalni recept. Hvala na komentaru.

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool