Kako se pravi seitan - recept za izradu seitana


Seitan je izvrstan izvor bjelančevina za vegetarijance i vegane. Napraviti seitan možete i sami - doznajte kako!


Što je seitan?


Seitan ili "pšenično meso" je zapravo biljna bjelančevina gluten, a dobiva se ispiranjem škroba iz polubijelog pšeničnog brašna. Stoga, ako ste alergični na gluten ili imate celijakiju, na seitan radije zaboravite. Međutim, ukoliko nemate ovakvih problema, seitan će se izvrsno uklopiti u vašu zdravu prehranu!

Iako je značajan izvor bjelančevina, seitan ne sadrži kolesterol i masnoće, za razliku od većine bjelančevina životinjskog porijekla. Za ljude koji dobro podnose gluten, seitan je lako probavljiva namirnica. Što se tiče pripreme jela, ovo je vrlo zahvalna namirnica, koja se može pripremiti na bezbroj načina i lako prilagoditi svačijem ukusu.


Recept za izradu seitana

Potrebni sastojci:

  • 1 kg polubijelog brašna (tip 850) 
  • 6 dl mlake vode 
  • malo soli
Prema želji: korjenasto povrće, sojin umak, začini

Postupak pripreme:


1. Brašno umijesite s toplom vodom tako da dobijete glatku, jednoličnu kuglu. Dobiveno tijesto stavite u
dublju posudu, prelijte toplom vodom i ostavite da odstoji barem pola sata.

2. Nakon namakanja slijedi ispiranje. Kuglu tijesta lagano mijesite prstima kako biste isprali škrob. Kada primijetite da je voda u kojoj je tijesto potpuno bijela, promijenite je i ponovite postupak. Bilo bi dobro koristiti naizmjence toplu i hladnu vodu. Prilikom ispiranja važno je paziti da kugla ostane kompaktna, odnosno da se smjesa ne raziđe. Postupak se ponavlja sve dok voda ne ostane potpuno bistra - obično taj proces traje 20 - 30 minuta.

3. Dobivenu gumenastu masu oblikujte u štrucu i uvežite u gazu. Nemojte stegnuti prečvrsto, jer će masa tijekom kuhanja malo nabubriti. Seitan možete kuhati samo u zasoljenoj vodi ili, prema želji, u temeljcu za juhu, uz dodatak korjenastog povrća i/ili sojina umaka. Kuhajte oko jedan sat na laganoj vatri, u djelomično poklopljenoj posudi. Nakon toga, seitan ostavite da se ohladi u vodi u kojoj se kuhao, a zatim ga izvadite i uklonite gazu.

Od jednog kilograma brašna dobiva se oko 400 g seitana. Ovako pripremljeni seitan sada je spreman za daljnju obradu, odnosno pripremu obroka.

Seitan - čuvanje i rok uporabe


Ako seitan nećete odmah upotrijebiti ili dio želite ostaviti za neki drugi put, vratite ga u vodu u kojoj se kuhao, poklopite i stavite u hladnjak. Na taj ćete način sačuvati njegovu svježinu još nekoliko dana.

Seitan u pripremi obroka


Okus seitana je pretežito neutralan (ovisno u čemu ste ga kuhali) te ga možete sami oplemeniti različitim začinima ili marinadama. Seitan se smatra odličnom alternativom za meso - osim što je visokoproteinska namirnica, također se i priprema poput mesa.

Seitan usitnjen na sitne komadiće koristite poput mljevenog mesa za kosane odreske, musake, punjene paprike, sarme i slično.

Malo veći komadići seitana dobro će se sljubiti sa sezonskim povrćem u woku ili će obogatiti razna variva i paprikaše. Želite li ukusan i zdrav vegetarijanski snack, seitanu dodajte povrće i napravite šarene vegetarijanske ražnjiće.

Odresci seitana mogu se marinirati, pirjati, pohati, puniti i zarolati ili jednostavno staviti u sendviče. Prelijte ih vrhnjem i sirom i zapecite u pećnici. Zapravo, mogućnosti uporabe seitana su doista neiscrpne - sve ovisi o volji i mašti kuhara. Dobar tek!

Kupovni vs. domaći seitan


Kao što je to obično slučaj, hrana koja se proizvodi za prodaju sadrži razne dodatke koji trebaju održati njezinu svježinu i rok trajanja što dulje. Kada proizvodite sami, imate potpunu kontrolu nad uporabom sastojaka i dodataka. Osim toga, kupovni seitan je prilično skup (čak do 100 kn / kg). Za kilogram domaćeg seitana potrošit ćete svega 10-ak kn za potrebne sastojke. Međutim, računajte da će vam trebati 1,5 do 2 sata vremena za napraviti seitan kod kuće. Stoga odlučite sami - imate li više vremena ili novca?


0 comments:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool