Uživajte u tikvicama - recepti za 3 jednostavna slasna jela od tikvica


Tikvice su vrlo hranjivo i cijenom pristupačno povrće koje se može pripremiti kao lagano samostalno jelo ili kao zdrav prilog drugim jelima. Obogatite svoj jelovnik ukusnim jelima od tikvica uz tri recepta za njihovu jednostavnu pripremu.


1. Popečci od tikvica

Sastojci za 2 osobe:

2 srednje tikvice, naribane

1 mali luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, nasjeckana
1/4 šalice naribanog parmezana
1/2 šalice brašna
1 veliko jaje, umućeno
Sol i papar po ukusu
Ulje za prženje

Upute:


Stavite naribane tikvice u cjedilo, pospite ih s malo soli i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Zatim istisnite što je moguće više tekućine pomoću čiste kuhinjske krpe ili papirnatih ručnika, a možete upotrijebiti i cjedilo.

U velikoj zdjeli pomiješajte tikvice, luk, češnjak, parmezan, brašno, jaje, sol i papar. Dobro promiješajte dok se ne sjedini.

Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.

Uz pomoć žlice uzmite oko 2 žlice smjese od tikvica i lagano ih spljoštite u tavi kako biste oblikovali popečak. Ponovite s preostalom smjesom.

Pržite popečke u serijama, oko 3-4 minute sa svake strane, ili dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Dodajte još ulja po potrebi između serija.

Ocijedite popečke na papirnatim ručnicima kako biste uklonili višak ulja.

Prijedlog za posluživanje:


Poslužite popečke od tikvica s malo kiselog vrhnja ili grčkog jogurta i posipajte svježim začinskim biljem poput peršina ili vlasca. Odlično se slažu uz zelenu salatu za lagani obrok.

Dodatni savjet: za efektniji izgled: popečke pecite u izdubljenim ploškama veće tikvice, kako biste dobili rezultat sličan ovome na slici! (izdubljeno meso tikvice iskoristite za neko drugo jelo, primjerice juhu ili salatu)

2. Punjene tikvice

Sastojci za 2 osobe:

4 srednje tikvice
1/2 kilograma puretine (za vege verziju koristite skuhanu leću!)
1 mali luk, sitno nasjeckan
1 paprika, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, nasjeckana
1 šalica umaka od rajčice
1/2 šalice naribanog mozzarella sira
1/4 šalice naribanog parmezana
Sol i papar po ukusu
Maslinovo ulje za kuhanje

Upute:


Zagrijte pećnicu na 190°C.

Prepolovite tikvice po dužini i izdubite sredinu, ostavljajući oko 1/2 cm mesa tikvice kako biste napravili čamce. Nasjeckajte izdubljeno meso tikvice i stavite sa strane.

U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, papriku i češnjak te kuhajte dok ne omekšaju, oko 5 minuta.

Dodajte mljeveno meso i kuhajte dok ne porumeni. Dodajte nasjeckano meso tikvice i kuhajte još 2-3 minute.

Umiješajte umak od rajčice, začinite solju i paprom te kuhajte još 5 minuta.

Stavite čamce od tikvica u posudu za pečenje i napunite ih pripremljenom smjesom. Posipajte mozzarellom i parmezanom.

Pecite 25-30 minuta, ili dok tikvice ne omekšaju, a sir se ne otopi i postane zlatno smeđi.

Prijedlog za posluživanje:


Poslužite punjene tikvice uz kriške tosta premazanog režnjem češnjaka i/ili uz jednostavnu zelenu salatu.


3. Tjestenina s tikvicama i rajčicama


Sastojci za 2 osobe:

3-4 manje tikvice, narezane na ploške
2 šalice cherry rajčica, prepolovljenih
3 češnja češnjaka, nasjeckana
1/4 šalice maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu
340 g tjestenine (špageti, penne ili po želji)
1/4 šalice naribanog parmezana
Svježi listići bosiljka za ukras


Upute:

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. Ocijedite i ostavite sa strane.


U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak te pirjajte oko 1 minutu, dok ne zamiriše.

Dodajte tikvice i pirjajte dalje oko 5 minuta, dok ne omekšaju.

Dodajte cherry rajčice i kuhajte još 5 minuta, dok se rajčice ne počnu raspadati.

Začinite solju i paprom po ukusu.

Dodajte kuhanu tjesteninu u tavu i dobro promiješajte. Kuhajte još 2-3 minute kako bi se okusi sjedinili.

Maknite s vatre i posipajte naribanim parmezanom i svježim listićima bosiljka.

Dodatni savjet: ukoliko imate špagete, jelo možete poslužiti tako da špagete jednostavno stavite na tanjur, malo pouljite maslinovim uljem i zatim prekrijete pripremljenim povrćem te sve posipate parmezanom. 

Prijedlog za posluživanje:


Poslužite tjesteninu s tikvicama i rajčicama uz kriške hrskavog kruha i laganu zelenu salatu.






Dobar tek!






Možda će vas zanimati...







Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool