Tikvice - nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva



Tikvice, često zanemarene u svakodnevnoj prehrani, predstavljaju pravi mali nutricionistički dragulj. Ova jednostavna, a vrlo svestrana povrtnica krije u sebi brojne blagodati za naše zdravlje i vitalnost. Od izuzetno niskog kalorijskog sadržaja do bogatstva vitamina, minerala i antioksidansa, tikvice zaslužuju biti neizostavan dio svakog jelovnika. U ovom članku istražit ćemo nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva tikvica te zašto bi trebale zauzeti istaknuto mjesto u našoj prehrani.


Opis biljke i porijeklo


Tikvica
(Cucurbita pepo) je povrtna biljka iz porodice bundeva (Cucurbitaceae). Potječe iz Srednje Amerike, gdje su je uzgajali drevni narodi poput Asteka i Maja. Tikvice su se proširile po cijelom svijetu nakon dolaska Europljana u Ameriku. Danas uspijevaju u umjerenim i toplim klimatskim područjima, a vrlo su popularne u mediteranskoj, talijanskoj i francuskoj kuhinji.


Biljka tikvice raste kao puzavica ili grm, s velikim listovima i žutim cvjetovima. Plodovi su obično duguljasti, ali mogu biti i okrugli. Boja varira od tamnozelene do svijetlozelene, žute ili čak prugaste. Najčešće se konzumiraju dok su još mlade i nježne te dok sjemenke nisu potpuno razvijene.


Nutritivna vrijednost

Tikvice su izuzetno niskokalorične – jedna šalica nasjeckanih tikvica sadrži samo oko 20 kalorija. Ovo povrće sadrži visok udio vode (preko 90%), što ih čini odličnima za hidrataciju organizma. Osim toga, tikvice su bogate esencijalnim nutrijentima:

Vitamini: Tikvice su odličan izvor vitamina C, vitamina A (uglavnom u obliku beta-karotena), vitamina B6, folata i vitamina K.

Minerali: Tikvice sadrže značajne količine kalija, mangana i magnezija.

Vlakna: S obzirom na visoki udio vlakana, tikvice pomažu u održavanju zdrave probave i prevenciji konstipacije.

Antioksidansi: Tikvice su bogate antioksidansima poput luteina i zeaksantina, koji su važni za zdravlje očiju.


Ljekovita svojstva

1. Podrška zdravlju srca 

Tikvice su bogate kalijem, mineralom koji igra ključnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka. Kalij pomaže uravnotežiti učinke natrija u tijelu, čime se smanjuje rizik od hipertenzije, odnosno visokog krvnog tlaka, koji je čest faktor rizika za mnoge bolesti. Osim toga, vlakna prisutna u tikvicama pomažu u snižavanju razine lošeg kolesterola (LDL) u krvi, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

2. Poboljšanje probave 

Visoki udio vlakana u tikvicama pomaže u održavanju zdravlja probavnog sustava. Vlakna potiču redovitu stolicu i sprječavaju konstipaciju. Osim toga, vlakna hrane korisne crijevne bakterije, što poboljšava crijevnu floru i opće zdravlje probavnog sustava.

3. Zdravlje očiju 

Antioksidansi poput luteina i zeaksantina, prisutni u tikvicama, igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti očiju od štetnog djelovanja slobodnih radikala i smanjuju rizik od razvoja makularne degeneracije i katarakte, koje su česti problemi vezani uz starenje.

4. Kontrola tjelesne težine 

Zbog niskog kalorijskog sadržaja i visokog udjela vode, tikvice su idealne za one koji žele smršavjeti ili održavati zdravu tjelesnu težinu. Pomažu u osjećaju sitosti, što može spriječiti prejedanje i nepotrebno grickanje između obroka.

5. Protupalna svojstva 

Tikvice sadrže spoj nazvan kukurbitacin, koji ima protuupalna svojstva. Redovita konzumacija tikvica može pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu, što je važno za prevenciju i liječenje raznih kroničnih bolesti kao što su artritis i upalne bolesti crijeva.


Kako uključiti tikvice u prehranu

Tikvice su izuzetno svestrane i mogu se pripremati na razne načine. Mogu se peći, pržiti, kuhati na pari ili jesti sirove u salatama. Evo nekoliko prijedloga kako ih uključiti u vašu prehranu:

Salate: Dodajte tanke kriške sirovih tikvica u salate za dodatnu hrskavost i nutritivnu vrijednost.

Pečene tikvice: Izrežite tikvice na ploške, začinite maslinovim uljem, soli i paprom, te ih ispecite u pećnici dok ne postanu zlatno smeđe.

Tjestenina: Napravite niskokaloričnu zamjenu za tjesteninu koristeći spiralizirane tikvice (tzv. zoodles).

Juhe: Tikvice su odličan dodatak kremastim juhama i varivima.

Popečci: Napravite popečke od tikvica kao lagani i zdravi međuobrok ili prilog.



Unesite dašak proljeća u svoj jelovnik uz tikvice!


Zaključak

Tikvice su nutritivno bogato povrće koje pruža brojne zdravstvene prednosti. Njihov visok udio vode, niska kalorijska vrijednost i bogatstvo vitamina, minerala i antioksidansa čine ih izvrsnim izborom za svakoga tko želi poboljšati svoje zdravlje i vitalnost. Redovita konzumacija tikvica može doprinijeti zdravlju srca, poboljšati probavu, zaštititi oči i pomoći u kontroli tjelesne težine. Dodavanjem tikvica u svoju prehranu možete iskoristiti sve ove prednosti i uživati u ukusnim i zdravim obrocima.


Izvori:

Harvard T.H. Chan School of Public Health. "The Nutrition Source: Zucchini." 
Healthline. "Zucchini 101: Nutrition Facts and Health Benefits." 




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool