Pepelnica, plamenjača, hrđa, čađavost, siva plijesan, pjegavost lišća – doznajte kako prepoznati ova oboljenja te kako zaštititi biljke na prirodan način.
PEPELNICA
 |
| Pepelnica na krastavcu |
Pepelnica se naziva još i
oidij,
metljika i
lug. Riječ je o gljivičnom oboljenju koje uzrokuje prijevremeno sušenje biljaka. Za pepelnicu je karakterističan
pepeljasti sloj na listovima, a kod vinove loze i na bobicama. Pepelnici pogoduje sunčano i
toplo vrijeme te povišena razina
vlage u zraku. S druge strane, kiša pomaže sprati spore s napadnutih dijelova biljke.
Pepelnica najčešće napada
vinovu lozu, ali i razno povrće, voće i cvijeće. Najugroženije su jabuke, jagode, lubenice, dinje, tikvice, grašak, krastavac i ruže.
Pepelnica – preventiva
Prevencija počinje pravilnim
odabirom sorti voća i povrća. Prije kupnje raspitajte se o otpornosti pojedinih sorti na pepelnicu. Kemijska analiza tla prije gnojidbe omogućit će vam pravilnu procjenu potrebne količine gnojiva. Naime, prekomjerno gnojenje učinit će biljku osjetljivijom na ovo oboljenje.
Prirodna sredstva za zaštitu bilja od pepelnice
Preventivno se koriste
čaj od preslice te
čaj od češnjaka, kojima se povremeno prskaju ugrožene kulture. Na taj način biljke jačaju prirodnu otpornost na razna oboljenja, uključujući i pepelnicu. U slučaju napada, oboljele dijelove biljke treba
odmah ukloniti kako bi se spriječilo širenje, a nakon toga prskati otopinom
sumpora i
kalijeva sapuna. U slučaju jačeg napada na većoj površini, ipak ćete morati pribjeći agresivnijim kemijskim sredstvima.
PLAMENJAČA ILI PERONOSPORA
 |
| Peronospora na lozi |
Plamenjača je gljivično oboljenje biljaka, najčešće
vinove loze. Očituje se
žućkastim do
smeđim mrljama na gornjoj strani listova te brašnastoj naslazi na donjoj strani listova. Osim vinove loze, plamenjača može napasti i druge kulture, a najugroženije su kupusnjače, salata, špinat, luk, poriluk, krumpir, rajčica i ruže. Plamenjači odgovara
umjerena temperatura i
vlaga.
Prevencija plamenjače
Odabir
otporne sorte, sadnja na
prozračnom mjestu te dovoljno
rahlo tlo pridonijet će zaštiti biljaka od napada ove bolesti. Pažljivo praćenje razvoja biljke omogućit će vam pravovremeno uočavanje i uništavanje oboljelih dijelova, odnosno sprječavanje daljnje zaraze.
Prirodna sredstva za zaštitu bilja od plamenjače
Prirodna sredstva bit će djelotvorna samo u prevenciji plamenjače! Kako biste ojačali otpornost biljke, tlo zalijevajte
tekućim gnojivom od koprive, a listove prskajte
čajem od preslice.
HRĐA
 |
| Hrđa na grahu |
Samo ime ovog gljivičnog oboljenja govori o izgledu oboljelih biljaka. Naime, na listovima se pojavljuju
hrđave nakupine spora. Razvoju i širenju hrđe pridonosi
zadržavanje vlage na listovima, stoga budite oprezni kod navodnjavanja prskanjem! Hrđi također pogoduje kiša i sjena. Napadnuto lišće otpada, a biljka ogoljava.
Hrđa najčešće napada ribiz, grah, sljez, ruže i celer.
Prevencija hrđe
Otporne sorte i
zdrave presadnice su prvi korak u prevenciji hrđe. Za sadnju birajte
osunčana mjesta. Uzgajate li
ribiz, razmislite o sadnji
pravoga pelina uz grmove ribiza. Pravi će pelin, u maniri izvrsnih dobrosusjedskih odnosa, zaštititi ribiz od napada ovog neprijatelja.
Prirodne metode zaštite od hrđe
Preventivno biljke prskajte lišće
čajem od vratića ili
juhom od preslice. Ukoliko primijetite hrđu, oboljelo lišće odmah uklonite i uništite, a potom češće ponavljajte prskanje preslicom. Za
hrđu ribiza koristite nerazrijeđeno
tekuće gnojivo od pravog pelina.
ČAĐAVOST

Čađavost se prepoznaje po nepravilnim
tamnosmeđim pjegama na listovima. Radi se ogljivičnom oboljenju koje uzrokuje pojačano otpadanje lišća. Gljivice su privučene izmetinama
lisnih ušiju te se stoga preventiva čađavosti prije svega odnosi na pravovremenu obranu od lisnih ušiju!
Čađavost ugrožava
ruže,
voćke te sve biljke na kojima se pojave lisne uši.
Prirodne metode obrane od čađavosti
Između ruža možete posaditi
češnjak, koji je prirodni fungicid. Preventivno se primjenjuje prskanje
čajem od preslice ili posipanje
kamenim brašnom. Tijekom napada čađavosti, bolesne listove treba čim prije ukloniti i uništiti, a biljke više puta u kratko vrijeme tretirati istim sredstvima koje ste koristili u preventivi.
SIVA PLIJESAN
Ako na listovima i plodovima svojih biljaka uočite
sive naslage,
smeđe-crvene pjege i
odumiranje napadnutog tkiva, znajte da imate problem sa sivom plijesni.
Posebno ugrožene biljke su vinova loza, jagode, maline, rajčice, krastavac, salata, tulipani, narcisi, ljiljani, ciklame i gladiole.
 |
| Siva plijesan na grožđu |
Kako spriječiti sivu plijesan?
Siva plijesan se još naziva i „
nametnikom slabe biljke“. Stoga se preventivne mjere odnose na
izbor zdravih sorti te optimalnu
njegu biljke. Tlo treba redovito obrađivati, plastenik prozračivati te izbjeći prekomjerno gnojenje.
Tekuće gnojivo od koprive i
preslice koristite za zalijevanje tla oko biljaka, a
juhu od preslice za prskanje lišća.
S druge strane, kada govorimo o sivoj plijesni u vinogradima, ona se ponekad naziva „
bolešću dobrih vinograda“. To znači da se češće pojavljuje u dobro njegovanim i obilno gnojenim vinogradima. Preventivne mjere u vinogradu obuhvaćaju
prorjeđivanje listova, uklanjanje
zaperaka te
umjerena gnojidba. Osim toga, vinograde treba saditi u smjeru puhanja dominantnih vjetrova, suzbijati grožđane moljce te odabrati sorte
rastresitog grozda, koje su otpornije na ovo oboljenje.
Jagodama i malinama će goditi malčiranje.
Gdje je moguće, dobro je posaditi
češnjak kao međukulturu. Kada se bolest pojavi, jedino rješenje je brzo uklanjanje i uništavanje oboljelih dijelova biljke te spašavanje onoga što je ostalo.
PJEGAVOST LIŠĆA
 |
| Pjegavost na poriluku |
Pjegavost mogu prouzročiti
gljivice ili
bakterije. Napadnuto lišće često odumire. Pjegavost najčešće napada jagode, celer, grašak, poriluk, krastavce i grah.
Kako spriječiti pjegavost lišća
Ključna preventivna mjera je uporaba
zdravog sjemenskog materijala i odabir
manje osjetljive sorte. Ako ste primijetili zarazu, oboljele dijelove odmah uklonite i uništite, a biljke tri dana uzastopce prskajte
čajem od preslice.
Fotografije:
Naslovnica: photo credit: sugarcoma via photopin cc
photo credit: das_butzele via photopin cc
photo credit: bill barber via photopin cc
photo credit: nociveglia via photopin cc
photo credit: Scot Nelson via photopin cc
photo credit: sugarcoma via photopin cc
photo credit: CIMMYT via photopin cc
Možda će vas još zanimati...
Biološki preparati za zaštitu i jačanje bilja koje možete napraviti sami
Recepti za tekuće biljno gnojivo, biljni čaj, biljnu juhu i biljni ekstrakt
Ekološko vrtlarstvo - Prirodne metode suzbijanja štetnika (2. dio)
Lisne uši, krumpirova zlatica, buhač, grčice, lukova muha, rovac ili vrlac