Žuta pizza


Na lokalnoj tržnici ste pronašli živopisne zlatno-žute rajčice, a niste sigurni što sve možete učiniti s njima? Istina je da možete sve što inače činite s crvenom rajčicom. Za početak, doznajte kako se žuta rajčica uklapa u slasnu vegetarijansku pizzu!

Sastojci

Tijesto

½ svježeg kvasca, 1 dl toplog mlijeka, 1 žličica šećera

400 g glatkog brašna, prstohvat origana,1 žličica soli, 100 – 150 ml tople vode, 1 dl ulja

Nadjev

Umak od rajčice: ½ kg žute rajčice, žličica šećera, žličica vinskog ili jabučnog octa, soli prema ukusu, origano, bosiljak


150 g ribanog sira gouda (ili sličnog, mekšeg sira), nekoliko tankih ploški ljubičastog luka, 1 slatka crvena paprika izrezana na tanke prutiće

Priprema

1. Kvasac razmutite u toplom mlijeku sa šećerom i ostavite da odstoji 10-ak minuta. U brašno umiješajte sol i origano. Kada se kvasac podigne, ulijte ga u brašno, te dodajte toplu vodu i ulje. Sve zajedno dobro izradite rukama. Prema potrebi dodajte još malo vode ili brašna – tijesto mora biti što rjeđe, a opet dovoljno čvrsto da se može oblikovati. Ostavite poklopljeno krpom da stoji otprilike ½ sata.

2. Za to vrijeme možete pripremiti umak od žute rajčice. Rajčice operite, očistite od peteljki i kožice, te ih usitnite nožem. Stavite ih u posudu za kuhanje te dodajte sve navedene sastojke. Kuhajte 10-15 minuta, dok tekućina malo reducira. Na taj će se način donekle sačuvati tekstura rajčice, što će umak učiniti bogatijim, a pizzu sočnijom. Međutim, ukoliko želite glatki umak, na kraju ga samo doradite štapnim mikserom.

3. Kada se tijesto podiglo, lagano ga premijesite još jedanput, a zatim ga nauljenim rukama razvucite po kalupu za pečenje. Rubove malo odignite, kako biste spriječili podlijevanje umaka. Na tijesto rasporedite oko ¾ umaka. Na njega ravnomjerno dodajte luk i papriku, te sve skupa posipajte ribanim sirom. Na vrh rasporedite preostali umak i prema želji još posipajte origanom. Tako pripremljenu pizzu stavite u pećnicu zagrijanu na 250 stupnjeva i pecite otprilike 10 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu rumenu boju.

Dobar tek!



Žuta rajčica korištena u ovom receptu dozrela je pod slavonskim suncem na imanju Povrće DoDo, Jurjevac Punitovački.


Možda će vas zanimati...

Crvena ili žuta rajčica - koja je zdravija?
Usporedna tablica nutritivnih vrijednosti crvene i žute rajčice


0 comments:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool