Top 5 ljetnih namirnica protiv celulita


Ukoliko vas muči celulit, zacijelo ste imali prilike pročitati kako će vam u rješavanju tog problema pomoći egzotične namirnice poput ananasa, papaje ili avokada. No, je li doista nužno čekati da pomoć stigne s drugog kontinenta? Osvrnite se po svome vrtu ili prošetajte lokalnom tržnicom – i potražite 5 veličanstvenih domaćih saveznika u borbi protiv celulita. 

Celulit – estetski ili zdravstveni problem? 

Celulit nastaje nagomilavanjem masnoća i toksina pod kožom, uslijed čega slabi vezivno tkivo, koje povezuje mišiće s kožom. Koža se stanjuje i gubi elastičnost, nastaju čvorići i udubine, te ona poprima nimalo privlačan izgled narančine kore. Iako ga žene često doživljavaju kao estetski problem koji treba riješiti prije sezone kupaćih kostima, celulit često ukazuje na zdravstvene poteškoće. Omraženi celulit je ponekad rezultat genetike i hormonalne neravnoteže, ali često odaje i nezdrave navike poput sjedilačkog načina života, brze prehrane ili pretjerane konzumacije šećera, kave i duhana. Liječenje stoga uključuje čišćenje tijela od otrova, redukciju unosa nezdravih masnoća te regeneraciju potkožnog tkiva..

Egzotične vs. domaće namirnice u borbi protiv celulita


 Nemojte biti isključivi – u bespoštednoj borbi protiv celulita trebat ćete sve moguće saveznike. Tako će vam avokado, zahvaljujući sadržaju nezasićenih masnih kiselina, pomoći vratiti koži elastičnost i učiniti je glatkom. Kalij i beta karoten iz papaje pomoći će detoksikaciji i regeneraciji kože, dok će ananas potaknuti probavu i izlučivanje suvišnih tekućina iz tijela, s čime će povući i otpadne tvari.

Međutim, ako Majčici Prirodi odlučimo priznati providnost, moći ćemo uočiti da čovjeku ipak prirodno najviše odgovara lokalna sezonska hrana. .

Izuzetno bogatstvo i raznolikost kultura našega podneblja daje nam doista velike mogućnosti izbora. Mnoštvo boja, okusa i mirisa na lokalnoj tržnici tijekom ljetnih mjeseci zadovoljit će sve prehrambene potrebe suvremenoga čovjeka. No, znate li koje domaće namirnice odabrati kako biste nadmudrili celulit?

Top 5 sezonskih namirnica u borbi protiv celulita

1. Bobičasto voće

Maline, borovnice, kupine ili jagode – šaka bobica dnevno donijet će višestruku korist vašem organizmu. Visoko iskoristivi vitamin C iz slasnih bobica povećat će razinu kolagena u vašoj koži, a time će ona postati gipkija i glađa. Antioksidansi saniraju štetu koju u tijelu čine toksini iz hrane - što je odlično, ako znamo da su toksini jedan od preduvjeta za stvaranje celulita.

2. Krastavac

Kao odličan prirodni diuretik, krastavac će pomoći tijelu izlučiti višak tekućine, a s njime će otići i štetne otpadne tvari iz organizma. Bogat vodom i mineralima, krastavac će hidratizirati i okrijepiti tijelo, a pri tome vas neće opteretiti suvišnim kalorijama. Kada koristite krastavac u borbi protiv celulita, nemojte ga soliti. Naime, natrij iz soli narušava povoljan prirodni omjer kalija i natrija u krastavcu te on time gubi svoje dragocjeno diuretičko svojstvo.

3. Kupus

Zeleni ili ljubičasti, svjež ili kuhan, kupus će zahvaljujući visokom udjelu kalija pospješiti eliminaciju viška tekućine iz organizma. Sadržaj vitamina C potiče stvaranje kolagena, a vlakna iz kupusa sprječavaju apsorpciju nezdravih masnoća i pospješuju probavne procese. Pokazalo se da sok od svježeg kupusa otežava pretvorbu ugljikohidrata u masti, te je kao takav koristan i za regulaciju prekomjerne tjelesne težine.

4. Lubenica

Osim što osvježava i hidratizira tijelo tijekom ljetnih vrućina, lubenica je izvrstan čistač organizma od štetnih toksina. Potiče izlučivanje nakupljene tekućine u tkivima te pročišćava bubrege. Vitamin C pomaže obnavljanju vezivnog tkiva ispod kože, a beta karoten je zaglađuje. Još jedan vrlo koristan sastojak lubenica je likopen, crveni biljni pigment koji nalazimo i u rajčicama. Likopen djeluje kao snažni antioksidans, štiteći tako stanice našega tijela od djelovanja toksina. Iako sadrži prirodne šećere, lubenica je niskokalorična namirnica, što je uz sve navedeno čini savršenim saveznikom u borbi protiv celulita..

5. Šljiva

Ova tradicionalna voćka naših prostora često je korištena u narodnoj medicini. Od davnina je poznata ljekovitost šljiva kod opstipacije i problema žući. Ipak, razlog zbog kojega se šljiva našla na popisu namirnica protiv celulita njezin je sastojak pektin. Pektini su, naime, topiva dijetetska vlakna koja bubre u probavnom sustavu, te na taj način potiču probavne procese. Osim toga, pektini poput spužve upijaju masti i toksine iz hrane te ih izbacuju iz organizma. Pristupačna i jeftina šljiva će vam zbog ovoga svojstva pomoći i u mršavljenju..

I na kraju – voda!

Kada govorimo o uklanjanju celulita, nemoguće je ne spomenuti glavno oružje na tome putu, a to je – voda. Sve navedene sezonske namirnice će odraditi svoj dio posla, ali može se reći da je obična voda najučinkovitije sredstvo u čišćenju organizma od otrova. Voda također vlaži kožu iznutra, čineći je elastičnom i glatkom. Stoga ne zaboravite na vodu - dvije litre dnevno pospješit će izmjenu tvari, a vašem će tijelu donijeti svježinu i ljepotu.





Borovnica - superbobica u službi vitalnosti
Doznajte zbog čega je borovnica tako blagotvorna za vaše zdravlje.



photo credit: Tassoman via photopin cc
photo credit: kPluto via photopin cc
photo credit: niznoz via photopin ccphoto credit: Brian Auer via photopin cc
photo credit: twocentsworth via photopin cc
photo credit: 96dpi via photopin cc

 

0 comments:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool