Smokva - nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka na svijetu, čiji su plodovi neizostavan dio mediteranske prehrane. Osim što pruža slatkoću i užitak, smokva obiluje nutritivnim vrijednostima i ljekovitim svojstvima koja doprinose očuvanju zdravlja. U ovom članku istražujemo zašto je smokva pravi dar prirode te kako možete iskoristiti njene brojne blagodati.

Opis i podrijetlo biljke


Image by JackieLou DL from Pixabay
Smokva (Ficus carica) je listopadno stablo iz porodice dudovki (Moraceae), koje može u visinu narasti do 10 metara. Smatra se da potječe iz zapadnog dijela Azije, a odatle se proširila na cijelo područje Mediterana, gdje se uzgaja već tisućama godina. Njeno ime, Ficus carica, povezuje se s Karijom, regijom u Maloj Aziji gdje se smokva prvotno uzgajala. Smokva je poznata po svojim neobičnim plodovima, koji tehnički nisu plodovi u pravom smislu riječi, već su to srasli cvjetovi, tzv. sikoniji. Unutrašnjost smokve ispunjena je sitnim sjemenkama, koje su zapravo pravi plodovi.


Smokva cvate i plodonosi u nekoliko faza tijekom godine, ovisno o sorti, klimi i uvjetima uzgoja. Uz rane ljetne plodove postoje i kasni ljetni plodovi, koji su puno bogatiji okusom i nutritivnim sastavom.


Nutritivne vrijednosti smokve


Smokva je poznata po svom visokom sadržaju prirodnih šećera, dijetalnih vlakana i raznih esencijalnih nutrijenata. Iako je slatka, smokva sadrži relativno malo kalorija, što je čini izvrsnim dodatkom uravnoteženoj prehrani. U 100 grama svježih smokava nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:



Ljekovita svojstva smokve


Smokve se u tradicionalnoj medicini koriste tisućama godina zbog svojih mnogobrojnih ljekovitih svojstava. Neki od najvažnijih učinaka na zdravlje uključuju:

  • Podrška probavi: smokve su poznate po svom laksativnom učinku, zahvaljujući visokom udjelu dijetalnih vlakana. Redovita konzumacija smokava može pomoći u prevenciji zatvora i održavanju zdravlja probavnog sustava.
  • Image by Hans from Pixabay
    Kontrola razine šećera u krvi: iako su prirodno slatke, smokve imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuju nagle skokove razine šećera u krvi. Studije su pokazale da smokve mogu pomoći u regulaciji razine glukoze u krvi, što ih čini korisnim dodatkom prehrani za osobe s dijabetesom.
  • Zdravlje srca: visok sadržaj kalija u smokvama pomaže u održavanju normalnog krvnog tlaka, dok dijetalna vlakna smanjuju razinu "lošeg" LDL kolesterola, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
  • Protuupalna svojstva: smokve sadrže bioaktivne spojeve poput polifenola i
    flavonoida, koji imaju snažno protuupalno djelovanje. Ovi spojevi pomažu u smanjenju upalnih procesa u tijelu, što može biti korisno za osobe koje pate od kroničnih upala.
  • Jačanje imunološkog sustava: smokve su bogate antioksidansima, uključujući vitamin C, koji podržavaju imunološki sustav i pomažu u borbi protiv infekcija.
  • Zdravlje kostiju: kalcij, magnezij i fosfor, koji su prisutni u smokvama, igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i prevenciji osteoporoze.


Sušene smokve - hranjiva i ljekovita poslastica


Sušene smokve su koncentriran izvor energije i hranjivih tvari. Sušenjem se uklanja voda, čime se povećava koncentracija šećera i drugih nutrijenata. Tako se energetska vrijednost sušene smokve utrostručuje u odnosu na svježi plod te u 100 g sadrži čak 249 kalorija. Što se tiče sadržaja vrijednih minerala, on je otprilike 5 puta veći nego u svježem plodu! Zbog povećane koncentracije šećera, sušena smokva je odličan izbor kao prirodni zaslađivač ili zdravi međuobrok. Međutim, iz istoga razloga dijabetičari trebaju biti oprezni i umjereni u konzumaciji sušenih smokava.

Ljekovita svojstva sušenih smokava uključuju poticanje zdravlja probavnog sustava, jačanje imunološkog sustava te poboljšanje zdravlja srca i kostiju. Osim toga, sušene smokve se često koriste kao prirodni laksativ.


Zanimljivosti o smokvama


  • Smokva je bila jedna od prvih biljaka koju su ljudi počeli kultivirati, a njena prisutnost seže unatrag do 9400. godine prije Krista. Smokve su također bile iznimno cijenjene u antičkim civilizacijama. U starom Egiptu, Grčkoj i Rimu, smokve su bile simbol plodnosti i prosperiteta.
  • Jedna od zanimljivosti o smokvi je da ona zapravo ne cvate na način na koji to čine većina drugih biljaka. Njeni cvjetovi se nalaze unutar samog ploda, a oprašivanje često obavljaju posebne vrste osa koje ulaze u plod kako bi položile jajašca. Ovaj složeni odnos između smokve i osa je primjer koevolucije i fascinantan je dio smokvinog životnog ciklusa.
  • Osim toga, smokve su korištene i u medicini kroz povijest. Stari Grci i Rimljani su ih koristili za liječenje raznih bolesti, uključujući bolesti kože, upale i probavne tegobe.
  • Smokva je također povezana s brojnim kulturnim i religijskim simbolizmima. U Bibliji, smokvino lišće je bilo prvo odijelo koje su nosili Adam i Eva nakon što su postali svjesni svoje golotinje. U islamskoj tradiciji, smokva je spomenuta u Kur'anu kao "voće raja".


Izreke o smokvama


"Smokva je simbol plodnosti i snage, njeni plodovi hrane tijelo, ali i dušu." (nepoznat autor)


"Smokve, bogatstvo zemlje, slast koju priroda daruje." (starogrčka poslovica)

"Nema boljeg lijeka od smokve, to je dar prirode svakom čovjeku." (nepoznat autor)

"Smokva je majka svega voća, jer iz nje teče slatkoća i mudrost." (rimska poslovica)

"Kao što smokva nosi plodove u izobilju, tako i mi trebamo nositi plodove dobrote u svojim djelima." (nepoznat autor)


Zaključak


Smokva je pravo čudo prirode, bogata nutritivnim vrijednostima i ljekovitim svojstvima. Njena povijest, kulturni značaj i zdravstvene blagodati čine je neizostavnim dijelom zdrave prehrane. Uvrstite smokve u svoj jelovnik i obogatite svoju prehranu ovim drevnim plodom koji će vam pružiti i zdravlje i užitak.




Reference:
1. Smith, A. (2022). Nutritional Benefits of Figs. Journal of Food and Nutrition.
2. Johnson, M. (2021). The Healing Properties of Figs: A Historical Perspective. International Journal of Herbal Medicine.
3. Brown, C. (2020). Figs and Human Health: An Overview. Mediterranean Diet and Health Journal.
4. USDA FoodData Central. (2023). Figs, raw. U.S. Department of Agriculture. Preuzeto iz: https://fdc.nal.usda.gov/


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool