7 namirnica koje su izvrsne za vašeg psa


Psi nisu samo kućni ljubimci; oni su članovi obitelji s kojima dijelimo život, a ponekad i našu hranu. Iako je važno zapamtiti da nisu sve ljudske namirnice sigurne za naše krznene prijatelje, postoji mnogo ukusnih i hranjivih opcija koje možemo dijeliti s njima. Evo vodiča kroz sedam ukusnih ljudskih namirnica koje su sigurne i zdrave za vašeg psa, uključujući neke koje će vas možda iznenaditi! 


 1. Jabuke 

Da parafraziramo poznatu izreku - jedna jabuka na dan tjera veterinara van! Ipak, količinu jabuke prilagodite veličini svoga psa. Jabuke su fantastična užina za pse. Imaju nizak sadržaj masti i pune su vitamina A i C, koji su izvrsni za kožu i dlaku vašeg psa. Jabuke također sadrže vlakna koja mogu pomoći u probavi vašeg psa. Međutim, uvijek uklonite sjemenke i jezgru, jer sjemenke sadrže cijanid koji je toksičan za pse. Narežite jabuku i ponudite je kao osvježavajući zalogaj tijekom vrućeg dana ili kao hrskavu poslasticu koja pomaže u čišćenju zubi vašeg psa. 



2. Mrkva

Mrkva je omiljena među mnogim vlasnicima pasa s dobrim razlogom. Ovo živopisno povrće ne samo da je niskokalorično, već je i bogato vlaknima i beta-karotenom, koji tijelo pretvara u vitamin A. Vitamin A je ključan za održavanje zdrave kože, dlake i očiju kod pasa. Mrkva također pruža zadovoljavajuću hrskavost koja pomaže u održavanju zubi vašeg psa čistima i jakima. Bilo sirove, kuhane ili čak smrznute, mrkve su izvrstan i svestran zalogaj za vašeg krznenog prijatelja.

3. Celer 

Celer se možda ne čini kao najuzbudljivija poslastica, ali je zapravo sjajna opcija za pse. Ovo niskokalorično povrće bogato je vitaminima A, C i K, te folatom i kalijem. Celer će osvježiti dah vašeg psa, zahvaljujući svom prirodnom antibakterijskom djelovanju. Narežite celer na komadiće kako biste izbjegli opasnost od gušenja i poslužite ga kao hrskavi međuobrok koji će vaš pas obožavati.

4. Borovnice 

Borovnice su male, ali moćne kad je riječ o hranjivoj vrijednosti. Ove malene bobice prepune su antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i podržavaju cjelokupno zdravlje vašeg psa. Također sadrže vlakna i vitamin C. Borovnice se mogu davati svježe ili smrznute, što ih čini svestranom poslasticom za trening ili kao zdravi međuobrok. Njihova mala veličina čini ih savršenima za pse svih veličina.


5. Bundeva 

Bundeva je prava nutritivna bomba koja nudi brojne dobrobiti za pse. Bogata je vlaknima
koja pomažu probavi i kod proljeva i kod zatvora. Bundeva je također dobar izvor vitamina A, E i C, kao i kalija i željeza. Možete dodati običnu, kuhanu bundevu u redovitu hranu vašeg psa ili je poslužiti kao samostalnu poslasticu. Pazite da koristite čistu bundevu bez dodatnih začina ili šećera. 


6. Zelene Mahune 

Zelene mahune su još jedno izvrsno povrće koje psi mogu bez bojazni jesti. Niskokalorične su i bogate vitaminima poput A, C i K, te mineralima poput željeza i magnezija. Zelene mahune također su dobar izvor vlakana koja mogu pomoći da se vaš pas osjeća sito i zadovoljno bez prejedanja. Možete ih poslužiti sirove, kuhane ili iz konzerve, ali pazite da su bez dodatka soli ili začina.

7. Batat ili slatki krumpir

Batat nije samo ukusan, već je i vrlo hranjiv za pse. Bogat je prehrambenim vlaknima koja potiču zdrav probavni sustav i sadrži razne vitamine i minerale, uključujući vitamine A, C i B6, te mangan i kalij. Kuhani batat može se zgnječiti i pomiješati s redovitom hranom vašeg psa ili poslužiti kao zasebna poslastica, posebno privlačna psima zbog svog slatkog okusa. Izbjegavajte davanje sirovog slatkog krumpira jer može biti teško probavljiv.

Zaključak

Dijeljenje ljudske hrane s vašim psom može biti ugodan i zdrav način da se povežete s vašim ljubimcem. Sjetite se da svaku novu hranu uvodite polako i umjereno kako biste bili sigurni da odgovara želucu vašeg psa. Uvijek se posavjetujte sa svojim veterinarom prije nego napravite značajne promjene u prehrani vašeg psa, posebno ako vaš ljubimac inače ima zdravstvene probleme ili prehrambena ograničenja. Nudeći ove hranjive opcije—jabuke, mrkvu, celer, borovnice, bundevu, zelene mahune i slatki krumpir—možete svom psu pružiti raznolike ukusne poslastice koje doprinose njegovom općem zdravlju i dobrobiti. Dakle, sljedeći put kad ih budete grickali, slobodno podijelite zalogaj sa svojim najboljim prijateljem, znajući da donosite odluku koja je dobra za oboje. Sretno grickanje!


Možda će vas zanimati...

Provjerite što od hrane može biti opasno za vašega psa.





Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool