8 zabranjenih namirnica za vašeg psa

Psi su naši vjerni prijatelji i članovi obitelji, stoga im želimo pružiti najbolju moguću brigu. Međutim, ponekad ne znamo koje namirnice iz naše svakodnevne prehrane mogu biti štetne za njih. U ovom članku ćemo istražiti osam ljudskih namirnica koje psi ne smiju jesti. Pazimo na svoje ljubimce i informirajmo se kako bismo ih održali zdravima i sretnima.



1. Čokolada

Čokolada je jedna od najpoznatijih namirnica koja je štetna za pse. Sadrži teobromin, tvar koja je otrovna za pse i može uzrokovati povraćanje, proljev, ubrzan rad srca, pa čak i smrt. Tamna čokolada i čokolada za kuhanje posebno su opasne zbog visokog sadržaja teobromina. Ako vaš pas unese čokoladu, odmah se obratite veterinaru.




2. Grožđe i grožđice

Grožđe i grožđice mogu uzrokovati zatajenje bubrega kod pasa. Čak i mala količina može biti smrtonosna. Simptomi uključuju povraćanje, proljev, letargiju i gubitak apetita. Ako sumnjate da je vaš pas pojeo grožđe ili grožđice, odmah potražite veterinarsku pomoć.

3. Luk i češnjak

Luk i češnjak, bilo sirovi, kuhani ili u prahu, mogu uzrokovati oštećenje crvenih krvnih stanica kod pasa, što dovodi do anemije. Simptomi uključuju slabost, povraćanje i ubrzan rad srca. Redovita konzumacija malih količina također može biti opasna, stoga ih treba u potpunosti izbjegavati.

4. Avokado

Avokado sadrži toksin persin, koji je izrazito otrovan za pse. Iako se većina toksičnih tvari nalazi u koži i koštici, meso avokada također može uzrokovati povraćanje i proljev kod pasa. Osim toga, koštica avokada predstavlja opasnost od gušenja ili začepljenja crijeva.

5. Kofein

Kofein se nalazi u kavi, čaju, energetskim napicima i nekim lijekovima. Kao i teobromin, kofein može uzrokovati hiperaktivnost, ubrzan rad srca, tremor, napadaje i smrt kod pasa. Čak i male količine mogu biti opasne, stoga držite sve proizvode koji sadrže kofein izvan dohvata vašeg ljubimca.

6. Makadamijski (australski) orah

Makadamijski orašasti plodovi su izrazito otrovni za pse. Konzumacija može uzrokovati povraćanje, slabost, povišenu tjelesnu temperaturu i tremor. Simptomi se obično javljaju unutar 12 sati nakon konzumacije. Ako sumnjate da je vaš pas pojeo makadamijske oraščiće, odmah se obratite veterinaru.


7. Alkohol

Alkohol može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa, uključujući povraćanje, proljev, poteškoće s disanjem, tremor, kome i smrt. Čak i male količine alkohola mogu biti opasne, stoga nikada ne dijelite alkoholna pića sa svojim ljubimcem i pazite na proizvode koji sadrže alkohol, kao što su neki deserti ili sredstva za čišćenje.


8. Ksilitol

Ksilitol je zaslađivač koji se nalazi u mnogim žvakaćim gumama, slatkišima, pekarskim proizvodima i zubnim pastama. Kod pasa uzrokuje nagli pad šećera u krvi (hipoglikemiju), što može dovesti do gubitka koordinacije, napadaja i zatajenja jetre. Simptomi se mogu pojaviti vrlo brzo, pa je važno odmah potražiti veterinarsku pomoć ako sumnjate na konzumaciju ksilitola.

Zaključak

Kao vlasnici pasa, odgovorni smo za njihovu sigurnost i zdravlje. Informiranost o namirnicama koje su opasne za naše ljubimce ključna je za njihovu dobrobit. Ako sumnjate da je vaš pas pojeo nešto štetno, nemojte čekati - odmah se obratite veterinaru. Na taj način možemo osigurati da naši četveronožni prijatelji ostanu zdravi i sretni, pružajući im dug i kvalitetan život uz našu podršku. Pazimo na njih jer oni ovise o nama!


Možda će vas zanimati...

Neke od biljaka mogu biti opasne za vašeg psa, provjerite!




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool