Banana - hranjiva, ljekovita i dostupna cijele godine

Banana je jedno od najpopularnijih voća na svijetu, omiljena zbog svog slatkog okusa, meke teksture i praktične dostupnosti tijekom cijele godine. Banana je iznimno hranjiva i ljekovita voćka koja donosi mnogobrojne koristi za zdravlje. Doznajte više o banani, njezinoj nutritivnoj vrijednosti, primjeni u prehrani, ljekovitosti, a pročitajte i nekoliko zanimljivosti o ovoj omiljenoj voćki.



Podrijetlo i opis voćke


Banana
(Musa spp.) pripada obitelji Musaceae i dolazi iz tropskih krajeva jugoistočne Azije, konkretno iz područja današnje Malezije, Indonezije i Filipina. Prve su banane uzgajane prije više od 7000 godina, a tijekom stoljeća proširile su se po cijelom svijetu. Danas se uzgajaju u gotovo svim tropskim regijama, s najvećim proizvođačima u Latinskoj Americi, Africi i Aziji.


Banane rastu na biljci koja je tehnički zeljasta biljka, a ne drvo, unatoč svojoj visini koja može doseći i do 7 metara. Plod banane je zapravo bobica koja raste u grozdovima, svaki grozd može sadržavati i do 200 banana. Kora banane je glatka i žuta kad je zrela, dok je unutrašnjost meka, slatka i kremastae teksture. Zrele banane su izuzetno osjetljive na niske temperature te se često čuvaju na sobnoj temperaturi kako bi se spriječilo da posmeđe.


Nutritivne vrijednosti


Banana je bogata hranjivim tvarima koje pružaju mnoge zdravstvene koristi. Slijedi tablica s nutritivnim vrijednostima za 100 grama sirovog ploda banane:




Primjena u prehrani


Banane su izuzetno korisne u prehrani djece i odraslih zbog svoje nutritivne vrijednosti i praktičnosti.


Za djecu: banane su često prvi čvrsti obrok koji bebe probaju zbog svoje meke teksture i blagog okusa. One su lako probavljive i rijetko izazivaju alergije, što ih čini idealnom hranom za bebe. Djeci banane pružaju energiju potrebnu za rast i razvoj, a bogate su vlaknima koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava. Također, visok udio kalija pomaže u pravilnom razvoju mišića i živčanog sustava.

Za odrasle: banane su odličan izbor za doručak, međuobrok ili dodatak raznim jelima. Zahvaljujući visokom udjelu ugljikohidrata, pružaju brzu energiju, što ih čini idealnim za osobe koje se bave fizičkim aktivnostima. Kalij u bananama pomaže u održavanju normalnog krvnog tlaka, dok vlakna pomažu u održavanju zdravlja probavnog sustava i prevenciji zatvora. Vitamin B6 podržava funkciju mozga i pomaže u proizvodnji serotonina, hormona sreće.

Za sportaše: banane su odličan izvor brzo dostupne energije zbog visokog udjela ugljikohidrata, što ih čini idealnim međuobrokom prije ili nakon treninga. Također, visok sadržaj kalija u bananama pomaže u nadoknadi izgubljenih elektrolita i sprječavanju grčeva u mišićima.

Recept za smoothie od banane

Smoothie od banane je jednostavan i ukusan način da unesete sve hranjive tvari ove voćke. Evo jednog jednostavnog recepta:

Sastojci:
1 velika zrela banana
1 šalica mlijeka (može i biljno mlijeko po izboru)
1/2 šalice jogurta
1 žlica meda ili javorovog sirupa (po želji)
1/2 čajne žličice cimeta (po želji)
Kocke leda (po želji)

Priprema:
Ogulite bananu i narežite je na komade.
U blender stavite bananu, mlijeko, jogurt, med i cimet.
Blendajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
Dodajte kockica leda i blendajte još nekoliko sekundi dok ne dobijete željenu konzistenciju.

Ulijte smoothie u čašu, po želji ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i komadićima banane i - uživajte!


Ljekovitost banane


Banane su poznate po svojim mnogim ljekovitim svojstvima koja doprinose općem zdravlju:
  • Zdravlje srca: banane su bogate kalijem, mineralom koji je ključan za održavanje normalne funkcije srca i regulaciju krvnog tlaka. Redovita konzumacija banana može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka i moždanog udara.
  • Probavni sustav: vlakna u bananama pomažu u održavanju redovitih stolica i prevenciji zatvora. Također, banane sadrže prirodne probiotike koji potiču rast korisnih bakterija u crijevima.
  • Energija i sportske performanse:  banane su odličan izvor ugljikohidrata koji pružaju brzu energiju. Sportaši često jedu banane prije ili nakon treninga/natjecanja kako bi nadoknadili izgubljene elektrolite i energiju.
  • Poboljšanje raspoloženja: vitamin B6 u bananama pomaže tijelu u proizvodnji serotonina, neurotransmitera koji regulira raspoloženje. Redovita konzumacija banana može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja.
  • Podrška imunološkom sustavu: vitamin C prisutan u bananama jača imunološki sustav i pomaže tijelu u borbi protiv infekcija.

Zanimljivosti o bananama

  • Banane su radioaktivne: zbog visokog sadržaja kalija, banane su blago radioaktivne. Međutim, količina radijacije u bananama je toliko mala da nije štetna za ljude.
  • Postoji više od 1000 vrsta banana: iako smo navikli na žute desertne banane, postoje mnoge druge vrste koje dolaze u različitim veličinama, bojama i okusima. Neke od njih uključuju crvene banane, plave Java banane i zelene plantane (plantain) koje se često koriste u kuhanju.
  • Banane nisu samo za jelo: u nekim kulturama, dijelovi biljke banane koriste se za izradu tekstila, papira i čak za građevinske materijale. Na primjer, vlakna iz stabljike banane koriste se za izradu užadi i prostirki.


Zaključak


Banana je izuzetno hranjiva, ljekovita i dostupna voćka koja pruža mnoge zdravstvene koristi. Bilo da je jedete kao međuobrok, u smoothieju ili kao dio složenijeg jela, banana će vas zasigurno opskrbiti potrebnim nutrijentima i energijom, a možda će vam u nekom tmurnom danu popraviti i raspoloženje - provjerite!




Izvori:
1. Nutritional Value of Bananas - USDA National Nutrient Database
2. Health Benefits of Bananas - Harvard T.H. Chan School of Public Health



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool